KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Chp'den silikozis için araştırma istemi

CHP, kot taşlama işçilerinin çalışma koşullarının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Chp`den silikozis için araştırma istemi
27 MART 2012 SALI 22:05
0
1492
0
AA aa

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, taş ocağı, kot taşlama atölyesi, tünel ve diğer maden işçilerinde çalışanların, uzun süre silisyum tozlarını solumaları nedeniyle silikozis hastalığının, tehdidi altında olduğu belirtildi. 

 Silikozis hastalığının, bu işyerlerinde çalışan işçilerin büyük bölümünü etkilediğinin ve çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiğinin ifade edildiği gerekçede, teşhisi güç olan bu hastalığın en çok görüldüğü yerlerin başında kot taşlama atölyelerinin geldiği kaydedildi. 

Kot taşlamacılığına bağlı silikozisin, dünyada ilk kez 2005'de Türkiye'de görüldüğü, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle önemli sorunlardan biri haline geldiğinin savunulduğu gerekçede, şöyle denildi: 

''Bu iş kolunda kullanılan kumun özel ve pahalı olması nedeniyle işverenler, kullanılan kumun zayi olmaması için iş yerlerinde havalandırma sistemi kurdurmamakta, hatta pek çok iş yerinde pencerelerin dahi açılmasına izin verilmemektedir. Çalışanlar daha fazla kazanç uğruna ölümcül olan silikozis hastalığının pençesine itilmektedir. Kot taşlama işçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin çarpıcı örneklerden biri de Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay Köyü'nde yaşanmaktadır. Bu köyümüzde 168 yurttaşımız bu ölümcül hastalığın pençesinde bulunmaktadır. Yine bu köyde şu ana kadar 7 yurttaşımız, aynı hastalıktan ötürü hayatını kaybetmiştir. 

Silikozis hastalarına Özürlüler Yasası çerçevesinde aylık bağlayan yasal düzenleme 25 Şubat 2011'de yürürlüğe girmiş ancak hastaların bu yasadan faydalanması için konan 3 aylık başvuru süresinin 24 Mayıs 2011'de sona ermesi, düzenlemeden bihaber olan veya daha sonra bu hastalığı teşhis edilen vatandaşlarımızın, düzenlemeden yararlanmasını engellemektedir.''

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.05.2026
22:37
Genç Muratspor BAL`da Kaldı
Genç Muratspor BAL'da Kaldı
TFF'nin Şırnak Petrol Spor ve Kurtalanspor'u amatör kümeye düşürmesi sonucu Genç Muratspor'un Bölgesel Amatör Lig'de kalması kesinleşti. Gözler, Genç Muratspor ile Solhanspor arasında oynanacak kritik Play-Out karşılaşmasına çevrildi. 'Her ilden bir takım' kuralı nedeniyle kazanan BAL'da kalacak.
20.05.2026
19:15
Bingöl`de Feci Kaza! 1`i Ağır 2 Yaralı
Bingöl'de Feci Kaza! 1'i Ağır 2 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde hayvan yüklü kamyonun iki otomobile çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi.
20.05.2026
18:49
Dağlık Alanda Yaralanan Şahsı Ekipler Kurtardı
Dağlık Alanda Yaralanan Şahsı Ekipler Kurtardı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dağlık alanda düşerek yaralanan bir kişi, UMKE, sağlık ve jandarma ekiplerinin çalışmasıyla bulunduğu bölgeden alınarak hastaneye kaldırıldı.
20.05.2026
13:48
Malatya depremi sonrası dikkat çeken Yedisu Fayı uyarısı!
Malatya depremi sonrası dikkat çeken Yedisu Fayı uyarısı! '7.4'lük Deprem Üretebilir'
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanları Prof. Dr. Süleyman Pampal ile Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklamalar geldi. İki uzman da Bingöl-Yedisu Fay Hattı'na işaret ederek büyük deprem riskine karşı uyardı.
19.05.2026
16:15
Bingöl`de Efrayim Bebek için kermes
Bingöl'de Efrayim Bebek için kermes
Bingöl'de SMA Tip-1 Hastası Efrayim Gökalp'in tedavisi için yürütülen kampanyalar kermeslerle devam ediyor. Solhan'ın ardından Bingöl merkez Kent Meydanı'nda düzenlenen kermesin üçüncüsü ise perşembe günü de Zübeyde Hanım Anaokulu bahçesinde yapılacak.
19.05.2026
15:39
Bingöl`de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı
Bingöl'de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı
Bingöl'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen tören, sportif gösteriler ve kortej yürüyüşüyle kutlandı. Şehir Stadyumu'ndaki programda gençlerin sahnelediği gösteriler büyük beğeni topladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın