KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ocak 2026 Perşembe
°C

Çin'de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım

Çin, dünyanın en büyük üçüncü nehri üzerinde yaptığı dünyanın en büyük barajındaki geçici seddi 191 ton dinamitle yıktı.

Çin`de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım
06 HAZİRAN 2006 SALI 23:34
0
1142
0
AA aa

Çin, dünyanın en büyük üçüncü nehri üzerinde yaptığı dünyanın en büyük barajındaki geçici seddi yıktı. Barajın yapımı için geçici olarak inşa edilen kısmın bugün yıkılmasıyla birlikte baraj, nehrin dev sularıyla tanışmış oldu.

Nehirdeki su seviyesinin yaz yağmurlarının ardından şimdiki seviyesi olan 440 fitten 510 fitte yükseleceği kaydedildi. Yetkililer nehrin sularının en yüksek seviye olan 575 fitte çıkacağını belirtikten, uzmanlar, çökelme sonucu oluşan kum ve çamur ve bölgenin düzensiz coğrafyasından dolayı kimsenin suyun ne kadar yükseğe çıkacağını bilmediğini ifade etti.

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, nehirdeki balıkların elektrik dalgalarıyla baraj bölgesinden uzaklaştırıldığını bildirdi. 1900 fit uzunluğunda ve 460 fit yüksekliğindeki geçici barajın yıkımı esnasında 191 ton dinamit kullanıldı. Çinli yetkililer inşaat kısmı tamamlanan 2 bin 309 metrelik dev barajın operasyonel olabilmesi için son jeneratörlerin yerleştirilmesinin de yer alacağı çalışmaların 2008'e kadar devam edeceğini söyledi.

HER YIL 50 MİLYON TON KÖMÜR TASARRUFU SAĞLANACAK

Yetkililer, 1993'te yapımına başlanılan Üç Boğaz Hidro-Elektrik Santrali'nin her biri 700 megawatt kapasiteli 28 adet jeneratörün bir araya getirilmesi ile, toplam yıllık elektrik üretim kapasitesinin 18 milyon 200 kilovata ulaştığını kaydediyor. Çin enerjisinin yüzde 70'nden fazlasını kömürden elde ediyor ve bu enerji her yıl 6 binden fazla madencinin hayatına mal oluyor. Üretilen bu elektriğin her yıl Çin'de 50 milyon ton kömür tasarrufunu sağlayacağı da belirtiliyor. Bunun ayrıca komşu ülkelerin çevre kirliliğinin azaltmasında büyük rol oynayacağı ifade ediliyor.

Barajın genel tepe uzunluğu 3035 metre, su alanının normal su seviyesi ise 175 metre. Genel su kapasitesi 39 milyar 300 milyon metreküp olan baraj Hubei eyaletinin Yichang (Yiçan) kentindeki Sandouping ( Sendovpin) bölgesinde yer alıyor.

Barajın burada yapılmasının nedeni ise nehir vadisinin çok geniş olması ve tam ve sert granit üzerinde bulunması. Barajın yapılması sonucu su seviyesinin yükselmesi ve bundan dolayı bölgedeki doğal dengeye zarar vermesi ile 1 milyondan fazla kişinin başka yerlere göç ettirilmesi konuları bazı çevrelerin tepkisine neden olmuştu.

Baraj, elektrik üretme, selleri önleme, taşımacılık, turizm, ekolojik koruma, su ürünleri yetiştirme,çevre temizliği, ''kalkınma niteliğindeki göç'', Çin'in güneyinden kuzeyine su nakledilmesi ve sulama gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirmek için kullanılacak. Proje ile Yantze nehrinden kuzey eyaletlerine yılda 48 trilyon litre su aktarılacak. Üç Boğaz Barajı'nın toplam maliyeti ise 25 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.01.2026
19:18
Başkan Alpay Görevine Başladı
Başkan Alpay Görevine Başladı
'Bu güveni boşa çıkarmamak için gece gündüz çalışacağız' diyen Alpay; 'Esnafın kapısını sadece seçimde değil, her zaman çalacağız' dedi.
14.01.2026
19:02
Bingöl`de Kamu-Sen`den ‘Ek Zam ve Refah Payı` Çağrısı
Bingöl'de Kamu-Sen'den 'Ek Zam ve Refah Payı' Çağrısı
Türkiye Kamu-Sen Bingöl Teşkilatı, memur ve emeklilerin enflasyon karşısında eriyen maaşlarına dikkat çekerek ek zam ve refah payı talep etti. 'Enflasyon kadar zam istemiyoruz' diyen sendika, mevcut maaşların insanca yaşam koşullarını karşılamadığını vurguladı.
14.01.2026
15:20
Bingöl`de Asayiş Suçlarında Düşüş Yaşandı
Bingöl'de Asayiş Suçlarında Düşüş Yaşandı
Vali Ahmet Hamdi Usta, 2025 yılı verilerini açıklayarak birçok suç türünde azalış olduğunu bildirdi. Usta'nın açıklamasının sonundaki veda konuşmasında ise duyulu anlar yaşandı.
14.01.2026
15:05
KOSGEB Bingöl`den 92 İşletmeye 107 Milyon TL Destek
KOSGEB Bingöl'den 92 İşletmeye 107 Milyon TL Destek
KOSGEB Bingöl Müdürlüğü, 2025 yılında girişimcilikten yeşil sanayiye kadar birçok alanda destek verildiğini açıkladı.
14.01.2026
14:51
Bingöl`de Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Açılıyor
Bingöl'de Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Kursu Açılıyor
Başvuru koşullarını paylaşan Bingöl Halk Eğitimi Merkezi, başvuruların 15 Ocak 2026'da sona ereceğini duyurdu.
14.01.2026
14:42
Kredi Kartlarında Temassız İşlem Limiti Güncellendi
Kredi Kartlarında Temassız İşlem Limiti Güncellendi
Temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti yükseltildi. BDDK'nın bankalara ilettiği yeni düzenlemeyle, kredi ve banka kartlarında şifre girilmeden yapılabilecek temassız harcamaların üst sınırı 2 bin 500 TL olarak belirlendi. 15 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olacak uygulama sayesinde tüketiciler, POS cihazlarında tek dokunuşla daha yüksek tutarlı alışveriş yapabilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın