KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ekim 2026 Pazartesi

Çin'de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım

Çin, dünyanın en büyük üçüncü nehri üzerinde yaptığı dünyanın en büyük barajındaki geçici seddi 191 ton dinamitle yıktı.

Çin`de 191 ton dinamitle gerçekleşen yıkım
06 HAZİRAN 2006 SALI 23:34
0
1000
0
AA aa

Çin, dünyanın en büyük üçüncü nehri üzerinde yaptığı dünyanın en büyük barajındaki geçici seddi yıktı. Barajın yapımı için geçici olarak inşa edilen kısmın bugün yıkılmasıyla birlikte baraj, nehrin dev sularıyla tanışmış oldu.

Nehirdeki su seviyesinin yaz yağmurlarının ardından şimdiki seviyesi olan 440 fitten 510 fitte yükseleceği kaydedildi. Yetkililer nehrin sularının en yüksek seviye olan 575 fitte çıkacağını belirtikten, uzmanlar, çökelme sonucu oluşan kum ve çamur ve bölgenin düzensiz coğrafyasından dolayı kimsenin suyun ne kadar yükseğe çıkacağını bilmediğini ifade etti.

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, nehirdeki balıkların elektrik dalgalarıyla baraj bölgesinden uzaklaştırıldığını bildirdi. 1900 fit uzunluğunda ve 460 fit yüksekliğindeki geçici barajın yıkımı esnasında 191 ton dinamit kullanıldı. Çinli yetkililer inşaat kısmı tamamlanan 2 bin 309 metrelik dev barajın operasyonel olabilmesi için son jeneratörlerin yerleştirilmesinin de yer alacağı çalışmaların 2008'e kadar devam edeceğini söyledi.

HER YIL 50 MİLYON TON KÖMÜR TASARRUFU SAĞLANACAK

Yetkililer, 1993'te yapımına başlanılan Üç Boğaz Hidro-Elektrik Santrali'nin her biri 700 megawatt kapasiteli 28 adet jeneratörün bir araya getirilmesi ile, toplam yıllık elektrik üretim kapasitesinin 18 milyon 200 kilovata ulaştığını kaydediyor. Çin enerjisinin yüzde 70'nden fazlasını kömürden elde ediyor ve bu enerji her yıl 6 binden fazla madencinin hayatına mal oluyor. Üretilen bu elektriğin her yıl Çin'de 50 milyon ton kömür tasarrufunu sağlayacağı da belirtiliyor. Bunun ayrıca komşu ülkelerin çevre kirliliğinin azaltmasında büyük rol oynayacağı ifade ediliyor.

Barajın genel tepe uzunluğu 3035 metre, su alanının normal su seviyesi ise 175 metre. Genel su kapasitesi 39 milyar 300 milyon metreküp olan baraj Hubei eyaletinin Yichang (Yiçan) kentindeki Sandouping ( Sendovpin) bölgesinde yer alıyor.

Barajın burada yapılmasının nedeni ise nehir vadisinin çok geniş olması ve tam ve sert granit üzerinde bulunması. Barajın yapılması sonucu su seviyesinin yükselmesi ve bundan dolayı bölgedeki doğal dengeye zarar vermesi ile 1 milyondan fazla kişinin başka yerlere göç ettirilmesi konuları bazı çevrelerin tepkisine neden olmuştu.

Baraj, elektrik üretme, selleri önleme, taşımacılık, turizm, ekolojik koruma, su ürünleri yetiştirme,çevre temizliği, ''kalkınma niteliğindeki göç'', Çin'in güneyinden kuzeyine su nakledilmesi ve sulama gibi çok sayıda fonksiyonu gerçekleştirmek için kullanılacak. Proje ile Yantze nehrinden kuzey eyaletlerine yılda 48 trilyon litre su aktarılacak. Üç Boğaz Barajı'nın toplam maliyeti ise 25 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.10.2026
23:10
Bingöl`e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Bingöl'e sarı kodlu uyarı: Sağanak hafta boyunca sürecek!
Meteoroloji'nin kuvvetli yağış nedeniyle sarı kodla uyardığı 13 il arasında Bingöl de yer aldı. Kentte pazartesi sabahı başlaması beklenen gök gürültülü sağanağın hafta sonuna kadar etkisini sürdürmesi, hava sıcaklıklarının ise 10 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
11.10.2026
23:09
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
Bingöl Sefa12 Spor imkânsızlıkları aşıp lider oldu
2022 yılında kurulan ve bu yıl TFF U14 Gelişim Ligi'nde mücadele etmeye başlayan Bingöl Sefa12 Spor Kulübü, kendi imkânlarıyla ortaya koyduğu başarıyla dikkat çekiyor. İlk dört maçını da kazanan Bingöl temsilcisi, grup lideri Iğdır'ı deplasmanda 2-3 mağlup ederek zirveye yerleşti. Şimdi hedef Türkiye finalleri… Ancak genç futbolcuların bu hayalini gerçeğe dönüştürmek için desteğe ihtiyaçları var.
11.10.2026
23:08
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım`a kadar süre!
E-tebligatta yeni dönem: Mükelleflere 30 Kasım'a kadar süre!
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle e-Tebligat sistemine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi. Sisteme dahil olması gerektiği halde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım'a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor.
11.10.2026
23:05
Avrupa şampiyonları Bingöl`de yeni zaferlere hazırlanıyor
Avrupa şampiyonları Bingöl'de yeni zaferlere hazırlanıyor
İtalya'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Elif Aday ve Zilan Atilla, Bingöl'de antrenmanlarını sürdürüyor. Dünya şampiyonu antrenör Eda Sayak eşliğinde çalışan sporcular, gözünü yeni uluslararası başarılara dikti.
11.10.2026
23:04
Bingöl`de odunluk yangı
Bingöl'de odunluk yangı
Bingöl merkezde bir odunlukta çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki yerleşim alanlarına sıçramadan kontrol altına alındı. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
11.10.2026
23:03
Bingöl`den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı`nda
Bingöl'den 38 öğrenci Hasankeyf Kültür Kampı'nda
Bingöl'ün Solhan ilçesinden Batman'a giden 38 lise öğrencisi, dört gün sürecek kültür kampında tarihi keşifler ve çeşitli etkinliklerle buluşacak. Gençler, Hasankeyf başta olmak üzere bölgenin önemli tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıyacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın