KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
7 °C Çoğunlukla açık

'Çocuktan muhtar mı olur' dediler, oldum!

27 yıl önce genç yaşına karşılık 'bu çocuktan muhtar mı olur' denilse de mahallelinin teveccühüyle muhtar seçildi ve bugüne dek kesintisiz bir şekilde Karşıyaka Mahallesi muhtarlığı görevini yürütüyor. Görevini severek ifa ettiğini anlatırken, ilginç anılarına da değiniyor: 'Köyde ineği kaybolan arama görevi için muhtara geldiği gibi evinde eşiyle tartışan da hıncını muhtardan çıkartıyor'

`Çocuktan muhtar mı olur` dediler, oldum!
19 EKİM 2020 PAZARTESİ 18:02
13
4852
5
AA aa

Helin BOLDAŞ'ın haberi…

Osmanlı Dönemi'nde 1819 yılı II.Mahmut döneminde kurulan ve 191 yıldır varlığını sürdüren Muhtarlık müessesesi, 19 Ekim tarihi, 19.10.2015 tarihli ve 2015/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim'i “Muhtarlar Günü” olarak kutluyor.

Muhtar Günü münasebetiyle Muhtarlar Derneği başkanı Abdullah Butaku ile yapılan kısa söyleşi de ise muhtarların karşılaştıkları sıkıntıları, muhtarlığın kazanım ve önemini derledik.

TÜRKİYE'DE İKİ MÜHÜR VAR!

Muhtarlığı özel kılan en önemli etkenlerden birinin ‘mühür' olduğunu ifade eden Abdullah Butaku: “Seçimle göreve gelip mührü olan iki kurum vardır. Biri Cumhurbaşkanlığı, diğer ise muhtarlık. Bu açıdan özel bir ayrıcalık olduğu kabul edilmektedir. Muhtarların tek derdi ise halka götürülen hizmetin en güçlü ayağını oluşturmaktır. Ki, muhtarlarımız da bunu en iyi şekilde yerine getirme gayretindedirler” dedi.

“BU ÇOCUK MU MUHTAR OLDU DİYORLARDI”

27 yıl önce muhtarlık görevine seçildiği sürece dair anekdotlarını da paylaşan Abdullah Butaku; “

Şimdiki Saray, Karşıyaka ve Düzağaç (Şehit Mustafa Gündoğdu) mahallerinin ortak adı Kenan Evren Mahallesi idi. 1994'te Belediye Başkanı Selahattin Kaya idi. O dönemki Belediye Meclisi, Kenan Evren Mahallesi'ni üçe ayırıp Saray, Düzağaç ve Karşıyaka olarak isimli isimlendirdi ve seçime 3 mahalle muhtarı ayrı ayrı girdi. Ben, Kenan Evren Mahallesi muhtarı olarak seçildim ve seçimden bir ay sonra da Karşıyaka olarak mahalle ismimiz değiştirildi. Seçildiğimde daha çok gençtim ve görenlerden bazıları ‘bu çocuk mu muhtar olmuş' diyorlardı. Ama geçen yıllar içerisinde güvenini kazandığımız halkımız tarafından bugüne kadar bu görevi sürdürmemiz sağlandı.”

Seçildiği dönemde mahallenin birçok eksiği olduğunu aktaran Butaku: “Mahallemizde, ilköğretim okulu yoktu, sağlık ocağı yoktu. Bunları devletin de katkısıyla mahallemize kazandırdık. Parklarla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. İlgilenip sıkıntıları gidermeye çalışıyoruz ancak burada vatandaşın duyarlılığı devreye girmeli ve kendi malımız olan parklarımızı, okulumuzu, çevremizi korumaya çalışalım” İfadelerini kullandı.

“EŞİNE KIZAN HINCINI BİZDEN ALIR”

Muhtarlık görevinin zor taraflarına da değinen ve bazı ilginç anılarını da paylaşan Butaku, köyde ineği kaybolanın arama görevi için muhtara geldiği gibi evinde eşiyle tartışanın hıncını muhtardan aldığını ve buna örnek birçok anısının olduğunu söyledi.

Vatandaşın muhtardan beklentisinin büyük olduğunu ve haliyle muhtarın yoğun bir mesai harcamak durumunda kaldığını anlatan Butaku: “Her hanenin, mahalledeki her bireyin sorunu olduğunda yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Her türlü talep ve beklentiler bizler aracılığıyla ilgili kurumlara iletilir ve çözüm sağlanır. Görevimiz olmayan birçok problemle de meşgul oluyoruz. Ama vatandaşlarımıza yardımcı olmak adına bunu da gönüllü olarak yapıyor ve aldığımız duayla zahmeti unutuyoruz.”

“KANUNİ HAKLARIMIZ YOK!”

29 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinde muhtarlığa büyük ilgi gösterildiğini ve bunun da bir dizi sorunlara yol açtığını dile getiren Butaku: “27 yıldır Mahalle Muhtarlığı, 24 yıldır Muhtarlar Derneği Başkanı, 10 yıldır Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Muhtarlar konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Tabi son yıllardaki bazı düzenlemeler neticesinde muhtarlara aylık asgari ücret tutarında bir ödeme yapılacağı belirtildi ve herkes muhtar olayım, maaşım olsun diyerek seçimlere girdi. Kanuni bir haktır tabi ki ancak nüfus kayıtlarının köylere hatta mezralara kadar kaydırıldığı durumlar oldu. Bu da şehir ve ilçe merkezleri açısından sıkıntı oluşturdu. Bir diğer sorun ise muhtarların özlük haklarının olmayışı. Bize ödenen para bile hala maaş değildir. Ödenek adı altında bize asgari ücret gibi bir para ödeniyor. Örneğin; bugün bir muhtar, izne ayrıldığı anda maaşı kesiliyor. Ölüm durumunda aileye yapılan hiçbir yardımda yok.”

“MUHTARLARIMIZIN GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

Muhtarların, yerel demokrasinin en güçlü temsilcileri ve örneği olduğunu dile getiren Butaku; “Tüm zorluk ve özlük hakkı yoksunluğuna rağmen devlet ve millet arasındaki köprü vazifesini en iyi şekilde yerine getiren muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü tebrik ediyor, yaşamlarında sağlık ve başarılar diliyorum” diye konuştu

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63520)
20 Ekim 2020 Salı 22:18
Yillardir bekledigim haber, ilk kez oyle soluk soluga okudugum bir roportaj. Boyle kaliteli sorulari ilk kez goruyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63510)
20 Ekim 2020 Salı 18:42
muhtar çok iyisin ama karşıyka cami arsasına konman hoş olmamış.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63499)
20 Ekim 2020 Salı 15:47
senin yüreğin yeter muhtar bazı muhtarların seni örnek alması gerekiyor .güler yüzün ve ilgin yeter .bölgemiz ve memleketin geneli için yaptıklarını biliyoruz bir dahaki seçimde karşıyakaya taşınacam. :)
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63494)
20 Ekim 2020 Salı 12:38
Mükemmel bir haber
Misafir Kullanıcı (@Misafir_63484)
20 Ekim 2020 Salı 10:25
ABDULLAH GÜNÜNÜZÜ KUTLUYORUM.İYİ BİR ÖRNEK OLMAK; BAŞLANGIÇTIR.ADELETLİ VE DOĞRU OLMAK; GÜVENDİR. ERKENCİ VE ÇALIŞKAN OLMAK; KAZANÇ,IŞIK,TEMİZLİKTİR.HABERDAR OLMAK; ERDEMDİR. BUNLAR VE DİĞERLERİ MAHALE MUHTARINDA BULUNMASI; MAHALENİN HER KÖŞESİNİN TEMİZ,GELİŞKİN,SAĞLIKLI,GÜVEN
,DOĞRU PAYLAŞIM, SUKUT VE MUTLU AİLELERİN OLDUĞU BİR KÖY,MAHALE,BELDE,İLÇE,ŞEHİR VE ÜLKE...SALEMETLE MUHTARLARIMIZIN GÜNÜ KUTLU ÖMÜRLERİ BEREKETLİ VE HAREKETLİ OLSUN...SELAMETLE
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın