Yayınlandığı ülkelerde satış rekorları kırarken Hıristiyanlık dünyasında da büyük tartışmalara neden olan ''Da Vinci Şifresi''ne itiraz, bu kez bir Türk protestandan geldi. Kalvinist Protestan Fikret Böcek, Dan Brown 'un ''Da Vinci Şifresi''ndeki iddialarına, ''Da Vinci Şifresi'ne Panzehir'' adlı kitapla yanıt verdi.
ABD'de Westminster İlahiyat Fakültesi'nde Hıristiyan Teolojisi üzerine eğitim alan, eski Princeton ekolüne ait Kalvinist Protestan Böcek'in kitabı, Dharma Yayınları'ndan piyasaya çıktı.
Kitabında ''Da Vinci Şifresi''ndeki Hıristiyanlık dünyasıyla ilgili iddialara tek tek yanıt veren Böcek, ''Da Vinci Şifresi, Hıristiyan inancının temellerine yapılan akıllıca oluşturulmuş bir saldırıdır.
Aslında Buna Roma Katolik Kilisesi'ne düzenlenmiş sinsi bir saldırı da diyebiliriz'' görüşüne yer verdi. Böcek, kitapta Dan Brown'un tarihsel sorunları kendi kurgulamış olduğu varsayımlara oturttuğunu, bu nedenle de tarihçilerin eleştirilerine maruz kaldığını kaydetti.
-''GİZEM VE KOMPLO TEORİLERİ''-
Kitabın çok satmasının, insanların ''gizeme ve komplo teorilerine'' büyük ilgi duymasından kaynaklandığını savunan Böcek, şu görüşlere yer verdi: ''Mesela ben, Türkiye'nin sorunları konusunda teoriler ortaya sunan Mahir Kaynak'ın bütün kitaplarını okuyorum. Kitaplarında Türkiye'nin sorunlarına derli toplu cevaplar verip çözümler önermektedir. Mahir Kaynak, modern tarihe ve devletleri yönlendiren sebeplere bakarak şu anki durum hakkında teoriler geliştirmektedir. Kesinliği kanıtlanmış kaynaklar göstermediği için tek kaynak kendisi olmuş ve ortaya ilginç komplolar çıkmış olmaktadır. En azından Dan Brown'la karşılaştırıldığında Mahir Kaynak'ın iddiaları daha tutarlıdır.''
-''OPUS DEİ VE SİYON TARİKATI''-
Kitapta, Opus Dei ve Siyon tarikatı kurumlarının devamlı çekişmekte olan gruplar olarak tanıtıldığını, Opus Dei'nin ''gerçeği bastırmaya çalışan kötü adamlardan oluşan bir kurum'', Siyon Tarikatı'nın ise ''İsa ile, ilk kiliseyle ilgili gerçekleri gizlice anlatan iyi bir grup'' olduğunun anlatıldığını hatırlatan Böcek, ''Opus Dei'nin günümüzde varlığını sürdürdüğünü, Siyon Tarikatı'nın ise sadece romanlarda görüldüğünü'' belirtti.
Böcek, Brown'un Siyon Tarikatı ile ilgili bilgileri dayandırdığı Paris'teki Bibliotheque Nationale'deki belgelerin, oraya ''Yahudi düşmanı olan Fransız ırkçısı'' Peter Plantard tarafından 1950'li yıllarda yerleştirildiğini ve bu belgelerin uydurma olduğunun kanıtlandığını savundu.
Böcek şunları kaydetti: ''Bugün Roma katolik kilisesinin resmi bir kurumu olan Opus Dei örgütü, 60'tan fazla ülkede 2000'i aşkın rahip ve 83 binin üzerinde gönüllüsü ile milyonlarca insana hizmet etmektedir. Tüm bunlara rağmen, Dan Brown'un Opus Dei örgütünü serseri mayın gibi ortalarda dolaşan ve beyin yıkayan sapkın bir tarikat gibi göstermesi, yazarın bilgisizliğini ve art niyetini açıkça gözler önüne sermektedir.''
-''İSA'NIN SAĞINDAKİ KİŞİ HAVARİSİ YUHANNA'DIR''-
Kitapta iddia edilenin aksine ''tarih araştırmalarında İsa Mesih'in evlenmiş olduğunu gösteren hiçbir ipucu bulunmadığını'' vurgulayan Böcek, ''İncil, İsa'nın evlenmediğini söyler, tarih de bu gerçeği desteklemektedir. Da Vinci Şifresi, Hıristiyanlık üzerine tarihsel gerçekler içermemektedir'' dedi.
Kitapta en çok dikkati çeken konulardan birinin Leonardo Da Vinci'nin ''Son Akşam Yemeği'' tablosundaki iddia olduğunu savunan Böcek, şu görüşlere yer verdi: ''Leonardo Da Vinci'nin 'Son Akşam Yemeği' tablosunda İsa'nın sağ tarafında tasvir edilen kişi, Magdalalı Meryem değil, İsa'nın havarisi Yuhanna'dır. Tablodaki kişinin Magdalalı Meryem olma ihtimali bile olamaz. Leonardo Da Vinci'nin, İsa'nın 12 havarisiyle yemiş olduğu son akşam yemeğini yansıtan bu çalışmada, İsa'nın sağında oturan kişi Magdalalı ise Yuhanna nerede olabilir? Yuhanna'nın kesinlikle orada olduğunu biliyoruz.''
-DAN BROWN'UN ''HATALARI''...-
Fikret Böcek, kitabında Dan Brown'un Da Vinci Şifresi'nde önemli hatalar da bulunduğunu anlattı.
Chuck Faroe'un kaleme aldığı ''Da Vinci şifresini çözmek'' adlı makalede de bu hatalara yer verildiğini belirten Böcek, makalede Da Vinci Şifresi'nde ''Louvre Müzesi'ndeki cam piramidin, 'şeytanın sayısı' olan 666 cam panodan inşa edildiğine'' ilişkin bilginin gerçeği yansıtmadığı, cam piramidin 666 değil 673 cam panodan oluştuğunun bildirildiğini kaydetti.
Brown'un, Leonardo Da Vinci hakkında da fazla bilgi sahibi olmadığını öne süren Böcek, Brown'un Leonardo'nun soyadının Da Vinci olduğunu zannettiğini belirterek, ''Leonardo, Vinci bölgesinden gelen Ser Piero'nun gayri meşru oğludur'' dedi.
Böcek, Brown'un romanda Leonardo'nun ''Kayalıklardaki Madonna'' eserini bez üzerine yapılmış gibi gösterdiğini, oysa söz konusu tablonun tahta üzerine yapıldığını hatırlattı.
Brown'un kilise tarihi konusunda da çok hata yaptığını vurgulayan Böcek, ''Brown'un artık en küçük konuda bile güvenilirliğini yitirdiğini'' savundu.
(aa)