KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Nisan 2026 Pazartesi
°C

Derste manşet atacaklar!

Milli Eğitim Bakanlığı ve RTÜK ortak yürüttüğü proje kapsamındaki ''Medya Okur Yazarlığı Dersi'', belirlenen pilot okullarda 2006-2007 eğitim öğretim döneminde başlayacak. İşte o derslere dair bazı başlıklar...

Derste manşet atacaklar!
08 EYLÜL 2006 CUMA 17:10
0
1198
0
AA aa

Ders, Adana, Ankara, Erzurum, İstanbul ve İzmir'de belirlenen pilot ilköğretim okullarının 2. kademesinde seçmeli olarak okutulacak.

Pilot okullarda dersi verecek sosyal bilgiler öğretmenleri Ankara'da düzenlenen seminerde, 10 Eylül Pazar gününe kadar eğitim alacaklar. Eğitim kapsamında derse yönelik hazırlanan kılavuz da öğretmenlere dağıtıldı.

Kılavuzun giriş bölümünde dersin amacı, izlenmesi gereken temel yaklaşım ve ders programı hakkında bilgi veriliyor.

Görsel, işitsel ve yazılı medya karşısında savunmasız bir alıcı durumunda bulunan çocukların ilköğretimden başlayarak medya karşısında bilinçlendirilmelerinin gerekliliğinin vurgulandığı kılavuzun giriş bölümünde şunlar vurgulanıyor:

''Televizyon karşısında en hassas ve etkiye en açık grubu oluşturan çocukların ekranda izlediklerini gerçek ve kurgu bakımından ayırt etmeleri becerisini de kazanacakları medya okur yazarlığı dersinde medyanın olayları ve olguları nasıl ve neden belli yönleriyle yansıttığı çocuklara anlatılacak. İnsanımız ilköğretim çağından başlayarak medyaya eleştirel bakabilen bilinçli alıcılar olarak yetiştirilecektir.''

SİMGELER TANITILACAK, GAZETE HAZIRLANACAK

Kılavuza göre öğrencilerin medya okur yazarlığı dersine aktif olarak katılmaları planlanıyor. Derste, iletişime giriş, kitle iletişimi, medya, televizyon, aile-çocuk ve televizyon, radyo, gazete ve dergi ile internet konulu üniteler işlenecek.

Ders kapsamında öğrencilere RTÜK tarafından hazırlanan ''Akıllı İşaretler'' CD, afiş, broşür yoluyla tanıtılacak, bu işaretlerin anlamaları ve faydaları üzerine konuşulacak.

Anket formları aracılığıyla öğrencilerin medya alışkanlıklarının da takip edileceği derste, çizgi film, haber, sinema ve reklam filmleri de öğrencilere izletilecek. Anket formları yardımıyla izlenen yapımın içeriği, gerçek ya da kurgusal olup olmadığı, yanlış bilgilendirme yapıp yapmadığı, tüketimi hedefleyip hedeflemediği sorulacak.

''HAYDİ GAZETE HAZIRLAYALIM...''

Öğrencilerin aktif katılımının amaçlandığı Medya Okur Yazarlığı Dersi'nde öğrenciler spor ve eğitim konulu gazeteler hazırlayacaklar. Hazırlanacak gazetelerde haber, fotoğraf, manşet, köşe yazısı, ilan, reklam gibi unsurların bulunmasına dikkat edilecek.

İNTERNET SÖZLEŞMESİ

İnternet konusunun da kapsamlı olarak ele alınacağı derste öğrenciler, ''internet sözleşmesi'' imzalayacak.
Öğrencinin okuyup, kabul ettikten sonra imzalayacağı sözleşme ile interneti ve zararlı yönlerini tanımaları, bu alanda bilinçlenmeleri hedefleniyor.

''Söz veriyorum'' diye başlayan sözleşmede yer alan ifadelerden bazıları şunlar:

-İnternet ortamında tanımadığım kişilerle sohbet etmeyeceğim.

-Lisanslı olmayan programları bilgisayara yüklemeyeceğim.

-Bilgisayar kullanırken gereğinden fazla zaman harcamayacağım.

-Hazır ödevlerin bulunabileceği ödev sitelerini kullanmayacağım.

-İnternet kafelerde uygunsuz saatlerde bulunmayacağım.

-İçeriğinde şiddet, cinsellik bulunan oyunları oynamayacağım.

-Bana zarar vereceğini düşündüğüm internet sitelerine girmeyeceğim.



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.04.2026
03:34
Verdiği sözü tuttu! Özturan:
Verdiği sözü tuttu! Özturan: 'Bu daha başlangıç, sırada stat var'
12 Bingölspor Başkanı Mehmet Engin Özturan, 2. Lig'e yükselmenin ardından hem memlekete hem de babasına verdiği sözü tuttuğunu söyledi. Şampiyonluk sevincinin ortasında konuşan Özturan, 'BAL'dan aldığımız takımı 2. Lig'e taşıdık. Şimdi hedefimiz stat… Bu şehir dışarıda kalmayacak' dedi.
06.04.2026
03:32
193 milyonluk yol yine çöktü! Trafiğe kapatıldı
193 milyonluk yol yine çöktü! Trafiğe kapatıldı
Bingöl-Yamaç grup köy yolunda heyelan riskine karşın 400 metrelik kısımda fore kazıklar çakıldı, 6 Bin ton demir kullanıldı ama yine de çare olmadı! 2023'te davetiye usulüyle verip 193 milyon TL harcanarak yapılan yol bir kez daha çöktü. Yol trafiğe kapatılırken kamu zararına yönelik eleştiriler yeniden gündeme geldi.
06.04.2026
03:31
Anşin:
Anşin: 'Teknikerlerin yetki, tanım ve istihdam sorunları çözülsün'
5 Nisan Teknikerler Günü dolayısıyla açıklama yapan Bingöl Teknikerler Derneği Başkanı Sadık Anşin, teknikerlerin yıllardır çözüm bekleyen mesleki tanım, yetki ve istihdam sorunlarına dikkat çekerek, teknik ara kadronun güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması çağrısında bulundu.
06.04.2026
03:22
Murat Nehri ve Genç Köprüsü`nün eşsiz manzarası…
Murat Nehri ve Genç Köprüsü'nün eşsiz manzarası…
Bingöl'de karların erimeye başlaması ve devam eden yağışlarla birlikte il sınırlarından geçen Murat Nehri'nde debi yükseldi. Tarihi köprüyle birlikte oluşan eşsiz manzara havadan görüntülendi.
05.04.2026
16:59
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig`e yükseldi
30 yıllık hasret bitti! 12Bingölspor 2. Lig'e yükseldi
1995-1996 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta şampiyon olarak tarihinde ilk kez 2. Lig'e yükselen Bingölspor, 30 yıllık hasreti bitirdi ve 2025-2026 sezonunda 3. Lig 2. Grup'ta rakiplerine 12 puan fark atarak bugün 4-0 kazandığı Hacettepe maçıyla şampiyonluğunu ilan etti ve 2. Lig'e yükseldi.
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın