KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2026 Pazar
°C

Devler uykudan yeni uyanıyor

Dünya liderleri geç de olsa karikatürlere tepki göstermeye başladı. Chirac ve Putin, karikatürlerinin provokosyon olduğunu açıkladı. Suskun Bush itidal çağrısı yaptı.

Devler uykudan yeni uyanıyor
09 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE 11:25
0
1328
0
AA aa
Bush: Dünya liderleri, Hz. Muhammed karikatürlerinin fikir özgürlüğü sınırını aşıp provokasyon sahasına geçtiğini açıklamaya başladı. ABD Başkanı Bush bütün hükümetleri gösterileri durdurmaya çağırdı.

Chirac: Dini inanca zarar verecek her şeyden kaçınılmalı. İfade özgürlüğü, sorumluluk ruhuyla ifa edilmelidir. Tutkuları tetikleyebilecek her türlü açık provokasyonu kınıyorum.

Putin: Bu provokasyonu kınıyorum. Söz konusu biçimsiz şekillerin türediği ülkeye de görev düşüyor. Karikatürlerin yayınlanmasını engelleyemeyen ilgili devlet hiç değilse resmen özür dilemeli.

Chirac: Karikatürlerin yeniden yayınlanması provokasyon

FRANSA Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İslam aleminde Hz.Muhammed karikatürlerine tepkiler şiddete dönüşürken dün Charlie Hebdo* adlı haftalık mizah dergisinin çizimleri yeniden yayınlamasını "provokasyon" olarak niteledi.

Hükümet sözcüsüne göre Chirac, kabinede yaptığı konuşmada, "Herhangi birinin inancını, özellikle de dini inancına zarar verecek herşeyden kaçınılmalı. İfade özgürlüğü, sorumluluk ruhuyla ifa edilmelidir. Tutkuları tetikleyebilecek her türlü açık provokasyonu kınıyorum" dedi.

Charlie-Hebdo'nun 12 eski karikatür ile birlikte bir de yenisini yayınladığı son sayısıysa, dün sabah piyasaya çıktığı saat 07.30 itibariyle 400 bin adet satarak bitti. Dergi, bugün ikinci baskısını yaparak bir ilke imza atacak.

Putin: Danimarka özür dilesin

HAZRETİ Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla başlayan krize dair yaptığı ilk açıklamasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çizimlerin yayınlanmasını "prokovasyon" olarak tanımlayarak, Danimarka'nın özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Putin, dün başlayan İspanya ziyareti öncesinde ülkenin büyük gazetelerinde ve Rus NTV televizyonunda yayınlanan röportajında, "Dinler arasındaki uçurumu açan, inançlıların hislerini rencide eden karikatürleri kınıyoruz. Bir şeyi yayınlamadan ya da çizmeden önce 100 kez düşünmek gerekir. Karikatür konusunu dinler ve mezhepler arasında provokasyon olarak değerlendirdiğim gibi bunlara karşı tepkinin de aşırılığa giden yönleri var. İnancım şudur ki, Müslüman ülkelerindeki dini otoriteleri, halkı sağduyu ve sükunete sevk edecek gücü bulacaktır. Bu bağlamda söz konusu biçimsiz şekillerin türediği ülkeye de bence görev düşüyor. Karikatürlerin yayınlanmasını engelleyemeyen ilgili devlet hiç değilse resmen özür dilemeli" ifadelerini kullandı.

"Çocuk pornografisini kınarken, ifade özgürlüğünün ardına sığınmıyoruz" diyen Rasmussen, bu tür karikatürleri, "dine yönelik hakaret" olarak değerlendirdi ve Putin, "bu alandaki herhangi bir provokasyon kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.

Putin, karikatür krizinde ülkesinde yaşayan 20 milyon Müslüman'ın görüşünü yansıtmaya çalışırken, Müslümanların en yoğun yaşadığı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nde, Danimarka ürünlerine boykot başlatıldı. Tataristan süpermarketlerinde tüm Danimarka malları bir gecede vitrinlerden kayboldu.


Suskun Bush'tan itidal çağrısı


Karikatür krizinin şiddet eylemlerine dönüşmesinin ardından bir süre suskun kalan ABD Başkanı George W. Bush, dün sessizliğini bozarak hem medyaya, hem de hükümetlere itidal çağrısında bulundu.


Bush, "Dünya hükümetlerine şiddete son vermeleri, saygılı davranmaları, özel mülkü ve masum diplomatların canlarını korumaları çağrısı yapıyorum" dedi. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e "destek ve birliktelik" sözü veren Bush, medyayı da uyararak, "düşünceli davranma sorumluluğu"nu vurguladı.

HABER7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.04.2026
18:19
Bingöl`de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de Gençler Bilgide Yarıştı, Hedefte Umre Ödülü Var
Bingöl'de lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması' geniş katılımla gerçekleştirildi. İl genelinde yapılan sınavda gençler, Umre ödülü için ter döktü.
11.04.2026
18:11
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında
Bingöl Belediyesi ile DEM Parti Grubu Arasında 'Denetim Raporu' Tartışması
DEM Parti Bingöl Belediye Meclis Grubu, 2025 Denetim Komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyarak belediye yönetimini eleştirdi. Bingöl Belediyesi ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek bütçe farkının yatırım ve afet harcamalarından kaynaklandığını açıkladı.
11.04.2026
17:49
Bingöl`de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada Aranan 27Şahıs Yakalandı
Bingöl'de polis ekiplerinin bir haftalık çalışmasında aranan 27 kişi yakalanırken, farklı suçlara yönelik operasyonlarda 20 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
10.04.2026
22:28
Vali Çelik: Bingöl`ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Vali Çelik: Bingöl'ün potansiyelini yatırıma dönüştüreceğiz
Yerel Kalkınma Hamlesi Programı'nın tanıtıldığı toplantıda konuşan Vali Çelik, istihdamı artıracak yatırım alanları ve KOBİ'lere sağlanacak finansman desteğini açıkladı. Tarımdan turizme birçok alanda yatırımcıya sunulacak teşviklerin anlatıldığı toplantıda, büyükbaş hayvancılık, termal turizm, bal üretimi ve su ürünleri yatırımları öne çıktı.
10.04.2026
22:00
Genç`te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Genç'te Umre Ödüllü Siyer Sınavında Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından düzenlenen 'O'nu Oku, O'nu Yaşa' temalı umre ödüllü siyer sınavında Genç ilçesinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, okullarda ve il merkezinde gerçekleştirilen programlarla takdim edildi.
10.04.2026
21:58
Bingöl`de
Bingöl'de 'İdam Yasası' Tepkisi: Kudüs, Aksa ve Filistin İçin Ortak Çağrı
Bingöl Gazze Sivil İnisiyatifi, Cuma namazı sonrası Kent Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması düzenleyerek İsrail'in Filistinli tutsaklara yönelik idam kararına tepki gösterdi. Açıklamada, Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, Filistinli esirler için uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın