KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Aralık 2025 Salı
°C

Devlet saman fiyatlarına müdahale etsin

Saman fiyatındaki aşırı artış nedeniyle hayvan üreticilerinin büyük sıkıntı yaşadığını dile getiren Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, hükümetin et fiyatlarına yaptığı müdahale gibi saman fiyatlarına da müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Devlet saman fiyatlarına müdahale etsin
03 NİSAN 2012 SALI 12:23
0
1560
0
AA aa

Türkiye genelinde son bir kaç ayda etkili olan kar yağışı nedeniyle kırsal alanda karın erimemesi sebebiyle hayvanlarını otlatamayan üreticiler, hayvanlarını samanla daha uzun süre beslemek zorunda kaldı. Samana olan büyük talep, ürün fiyatının çok yükselmesine neden olurken, sonbaharda 200 liraya satılan samanın tonu 700 lirayı aştı.

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, saman fiyatındaki aşırı artış nedeniyle hayvan üreticilerinin büyük sıkıntı yaşadığını dile getirerek, Devletin üreticiye ek destek vermesi gerektiğini belirtti.

Saman fiyatlarındaki artışa hükümetin önlem almasını isteyen Koç, "Beyaz saman fiyatı 650 TL, Karlıova'da beyaz saman 700 TL'den satılıyor. Yonca saman ve mercimek samanın fiyatı ise 1.000 TL olarak satılıyor. Bölgede 1 metreye yakın kar var. Üreticilerin durumu iyi değil, hepsi mağdur durumda. Kardan dolayı vatandaşlar hayvanlarını otlatamıyor. Bingöl ovası her yıl 15 Mart'ta açık oluyordu. Bingöl ovası kardan dolayı Nisan sonu veya 15 Mayıs'a kadar ancak açılır. Kar sebebiyle üreticiler hayvanlarını otlatamadığından dolayı 3 ay borçlu duruma düşüyor. Hükümet et fiyatlarına yaptığı müdahale gibi saman fiyatlarına da müdahale etmesi gerekiyor. Hükümet samanla ilgili bir politika üretmelidir. Türkiye'de saman yoksa dışarıdan da getirilebilir. Şuanda Konya, Çorum, Kastamonu, Kayseri bölgelerinden Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis ve çevre illere saman geliyor. Devlet üreticiye ek bir destek verirse yaşanılan sıkıntı en az seviyeye iner. Hayvancılığın bitmemesi adına bölgeye acil yardım yapılmalıdır" dedi.

Bölgede süt satılmadığı halde hayvancılığın yapıldığını vurgulayan Koç, "Bölgemizde süt satılmıyor. Herhangi bir süt fabrikası da yok. Buna rağmen hayvancılık yapılıyor. Batıda 90 kuruştan 80 kuruşa fiyat düştüğü zaman vatandaş diyor ki biz zarar ettik. Biz süt satmadığımız halde hayvancılık yapıyoruz. Tek fabrikamız hayvancılık. Ne bir limanımız var, ne de yıllık tarımdan 3 ürün alabiliyoruz. Hayvancılık 2008 yılındaki gibi sekteye uğrayabilir. Şuanda ciddi bir sıkıntı var. Üreticiler saman ihtiyacını günlük karşılamak zorunda kalıyorlar. Devletin duruma acilen el koyup çözüm üretmesi gerekiyor" diye konuştu.

Furkan Bingöl - İLKHA

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.12.2025
14:48
Potada kıyasıya rekabet!
Potada kıyasıya rekabet!
ÜNİLİG Erkekler Basketbol Eleme Grupları Bingöl'de başladı. Turnuva, beş gün boyunca Karşıyaka Spor Salonu'nda devam edecek.
02.12.2025
14:18
Becerekli:
Becerekli: 'Engelliler Lütuf Değil, Hak Sahibidir'
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi Başkanı Hidayet Becerekli, engelli bireylerin toplumun manevi bir değeri olduğunu belirterek kamu kurumları başta olmak üzere tüm topluma önemli bir çağrıda bulundu. Becerekli, engelli haklarının eksiksiz uygulanması ve engelli bireylerin karar süreçlerine dâhil edilmesi gerektiğini vurguladı.
02.12.2025
14:08
Vali Usta`dan mühendislere kritik uyarı!
Vali Usta'dan mühendislere kritik uyarı! 'Emin olmadan imzalamayın!'
Bingöl'de düzenlenen 'Deprem Yönetmeliği Uygulama Eğitimi' programında konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, mühendisleri uyardı! 'Emin olmadığınız hiçbir belgeye, rapora, plana imza atmayın. Çünkü bunun dönüşü can kaybı ve büyük acılar oluyor; Bingöl bunu geçmişte çok ağır şekilde yaşadı'
02.12.2025
13:52
Genç`te kış tedbirleri ele alındı
Genç'te kış tedbirleri ele alındı
Kaymakam Muhammet Güzel, kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek yapılacak hazırlıkların ilçede sorunsuz bir kış sezonu geçirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
02.12.2025
13:44
Kuzey ilçeler beyaza büründü
Kuzey ilçeler beyaza büründü
Bingöl'ün Karlıova ve Adaklı İlçesi'nde gece yarısı etkili olan karla birlikte yerleşim yerleri beyaza büründü.
01.12.2025
10:10
Cep telefonu hattı alımında şartlar zorlaşıyor
Cep telefonu hattı alımında şartlar zorlaşıyor
TBMM'ye sunulan torba yasa tasarısıyla cep telefonu aboneliğinde köklü değişikliklere gidiliyor. Buna göre, suçla mücadele amacıyla aboneliklerde elektronik ve biyometrik kimlik doğrulaması zorunlu hale gelecek. Ayrıca, aktif olmayan ve sahibinin hayatta olduğu teyit edilemeyen mobil hatlar 3 ay içinde otomatik olarak kapatılacak; yabancılara ise özel numara serileri tahsis edilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın