KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Mayıs 2025 Pazar
°C

Devlet üniversiteleri paralı olsun

YÖK Başkanı Özcan: 'Herkes üniversite okumamalı'

Devlet üniversiteleri paralı olsun
07 OCAK 2008 PAZARTESİ 10:08
0
1586
0
AA aa
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “Bütün yasaklar kalkacak” açıklamasının ardından, çok tartışılacak bir başka açıklama daha yaptı. Özcan, devlet üniversitelerinde eğitimin paralı olması gerektiğini savunan Özcan, “İsteyen öğrencilere 8-10 bin YTL kredi verilebilir. Öğrenci mezun olduktan sonra bu krediyi taksitler halinde geri öder. Böylece, üniversiteler de sağladığı gelirle kendi ayakları üzerinde durur” dedi.

Gazi Üniversitesi'nde önceki gün gerçekleşen. Ulusal Öğrenci Konseyi Toplantısı'nda öğrencilerle sohbet eden YÖK'ün yeni Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, gündem yaratacak değerlendirmelerde bulundu.

BEDAVA DİYE İSTİYORLAR

Bir öğrencinin “Hocam herkes üniversite mezunu olmalı mı? Herkesin üniversite okuması gerekir mi?” sorusu üzerine Özcan, “Herkes üniversite okumamalı. Ara eleman ihtiyacı için öğrencilerin bir bölümü meslek yüksek okullarına yönlendirilmeli” yanıtını verdi.

Ortaöğrenimi tamamlayan öğrencilerin neredeyse tümünün üniversiteye yöneldiğini de hatırlatan YÖK Başkanı Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Liseyi bitiren her öğrenci üniversiteye gitmek istiyor. Neden herkes üniversiteye yöneliyorlar? Çünkü, üniversiteler bedava. Bu, dünyanın hiçbir yerde görülmemiştir. Aslında üniversite eğitiminin paralı olması gerekiyor. Üniversiteler paralı olursa, isteyen öğrenciye 8-10 bin YTL kredi sağlanabilir. Üniversiteleri paralı yaparsak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) sistemi uygulayabiliriz. Bu sisteme göre, ihtiyacı olan herkese 10 bin YTL'ye kadar eğitim kredisi verilecek.

Öğrenci okulunu bitirip işe başladıktan sonra bu krediyi, taksitler halinde geri ödeyecek. Tıpkı, şu anda uygulanan öğrenim kredisinde olduğu gibi. Bu sayede, üniversitelere de ciddi bir kaynak sağlanmış olacak ve üniversiteler kendi ayakları üzerinde durabilecek. Böyle bir üniversitede okumak istemez misiniz?”

Beni çabuk indirirler

ParalI sistemin, ÖSS kapısındaki yığılmaları da engelleyebileceğini ifade eden Özcan, herkesin üniversiteye gitmek durumunda olmadığını da hatırlatarak, “İdeal olan sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımaktır. Üniversiteye gitmeyen diğer öğrenciler, yüksek teknik okullara ve meslek yüksekokullarına yönlendirilebilir. Böylece hem Türkiye'nin ara elemana ihtiyacı karşılanmış olur hem de istihdam sorunu çözülür” dedi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bir öğrencinin “Madem böyle düşünüyorsunuz, neden düşüncenizi uygulamak yerine, yeni üniversiteler açıyorsunuz?” sorusu üzerine, “Ben göreve geleli henüz üç hafta oldu. Bu kadar kısa sürede bunu uygulamaya kalkarsam, herhalde beni oradan çabuk indirirler” yanıtını verdi. Bazı yabancı ülkelerin de Türkiye'de üniversite açmak istediğini dile getiren Özcan, “Dört ülkeden teklif geldi. Bina ve arsa talebini karşılarsak üniversitelerin içini ve kadrosunu kendileri oluşturacaklar” diye konuştu. Özcan, vakıf üniversitelerinin de destekleneceğini dile getirdi.




Akşam


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.05.2025
22:17
Bingöl`de PKK`lı teröristler tarafından şehit edilen 33 er anıldı
Bingöl'de PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen 33 er anıldı
Bingöl'de 24 Mayıs 1993'te bölücü terör örgütü PKK tarafından şehit edilen silahsız ve sivil 33 asker, düzenlenen törenle anıldı.
24.05.2025
22:15
Bingöl`de trafik kazası: Baba öldü, eşi ve çocuğu yaralandı
Bingöl'de trafik kazası: Baba öldü, eşi ve çocuğu yaralandı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil şarampole devrildi. Kazada baba ölürken, eşi ve çocuğu yaralandı.
24.05.2025
22:14
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi yakalandı.
24.05.2025
22:13
Evin bahçesindeki masada duran paraları çaldı, polisten kaçamadı
Evin bahçesindeki masada duran paraları çaldı, polisten kaçamadı
Bingöl'de bir şahıs, bir evin bahçesindeki masa üzerinde duran paraları çalıp kaçtı. Polis ekiplerince kısa sürede yakalanan şahıs, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
24.05.2025
22:12
Bingöl`de arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile ifadeye yönelik arama kaydı bulunan 4 kişi yakalandı.
23.05.2025
20:19
12 Bingölspor`dan sert mesaj: ‘Ya sahip çıkın ya da çekiliyoruz!`
12 Bingölspor'dan sert mesaj: 'Ya sahip çıkın ya da çekiliyoruz!'
Bingöl'ün simge kulübü 12 Bingölspor'un yönetimi, altyapı, stat ve bütçe taleplerinin karşılanmaması halinde görevi bırakacaklarını duyurdu. 'Bu şehir artık sessiz kalmamalı' diyen yönetim, iş dünyasına ve yetkililere açık çağrıda bulundu: 'Şimdi değilse ne zaman?'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın