KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Din eğitimine reform gibi müfredat

MEB, yeni din eğitimi müfredatını tamamladı. Müfredat, din eğitiminde fen dersleri ve Nasrettin Hoca fıkralarının kullanılması gibi yenilikler içeriyor. İşte ayrıntılar:

Din eğitimine reform gibi müfredat
10 OCAK 2007 ÇARŞAMBA 09:56
0
1228
0
AA aa
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 4-8. sınıfların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi müfredatını yeniledi. Yeni programda, her bir sınıfta öğrencilerin edinmeleri gereken kazanımlara ve etkinlik örneklerine yer verildi.

Öğrenciler

4. sınıfta ''Din ve Ahlak Hakkında Neler Biliyoruz, Hz. Muhammed'i Tanıyalım, Kur'an-ı Kerim'i tanıyalım, Sevgi Dostluk ve Kardeşlik, Aile ve Din'',

5. sınıfta ''Allah İnancı, İbadet Konusunda Bilgilenelim, Hz. Muhammed ve Aile Hayatı, Kur'an'da Kıssalar, Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz'',

6. Sınıfta ''Peygamberlere ve İlahi Kitaplara İnanç, Namaz İbadeti, Son Peygamber Hz. Muhammed, Kur'an-ı Kerim'in Temel Eğitici Nitelikleri, İslam'ın Sakınılmasını İstediği Davranışlar, İslamiyet ve Türkler'',

7. Sınıfta ''Melek ve Ahiret İnancı, Ramazan Ayı ve Oruç İbadeti, Bir İnsan ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed, Kur'an'da Akıl ve Bilgi, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar, Kültürümüz ve Din'',

8. sınıfta ''Kaza ve Kader, Zekat, Hac ve Kurban İbadeti, Hz. Muhammed'in Hayatından Örnek Davranışlar, İslam Düşüncesinde Yorumlar, Din ve Güzel Ahlak, Dinler ve Evrensel Öğütler'' başlıklı üniteleri işleyecekler.

''Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik'' ünitesinin işleneceği 4. sınıfta birbirine dargın öğrenciler barıştırılacak. 5. sınıfta ''Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım'' ünitesinde sınıf içinde yardım kampanyası düzenlenecek, imkanlar ölçüsünde huzur evi, çocuk yuvaları, çevredeki yaşlı ve hastalar ziyaret edilecek. ''Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz'' ünitesinde şehitliklere ziyarette bulunulacak.

6. sınıfta ''Namaz İbadeti'' ünitesinde sınıf gruplara ayrılacak. Gruplar abdest, boy abdesti ve teyemmümün hangi durumlarda ve nasıl yapıldığını araştıracak ve sınıfta sunacak. Öğrencilerin ezan dinlerken neler hissettiklerini, anlamını da göz önünde bulundurarak yazmaları istenecek.

''KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR'' PANOSU

7. sınıfta ''Kur'an'da Akıl ve Bilgi'' başlıklı ünitede, akıl ve aklın fonksiyonlarının atasözü, deyim, özdeyiş, türkü ve şarkılardaki kullanılış biçimleri araştırılacak ve sınıfta sunulacak. Kötü alışkanlıkların işleneceği ünitede ise sigara, alkollü içkiler, uyuşturucu, kumar gibi alışkanlıkların sonuçlarını gösteren resim, fotoğraf ve gazete kupürleri toplanarak sınıfta değerlendirilecek ve bir pano oluşturulacak. Öğrenciler ayrıca bu konularla ilgili drama yapabilecekler.

KAZA VE KADER

''Zekat, Hac ve Kurban İbadeti'' ünitesinin işleneceği 8. sınıfta öğrencilerden, çevrelerinde hacca giden birisiyle röportaj yapmaları istenecek. Görsel ögelerden veya herhangi bir CD'den yararlanılarak hac ile ilgili mekanlar tanıtılacak, bu mekanların dini ve tarihi anlamları üzerinde tartışılacak. Yakın çevredeki yardımlaşma kurumlarından biri ziyaret edilecek ve öğrencilere görüşleri sorulacak.

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KAZA KADER BİRARADA

''Kaza ve Kader'' başlıklı ünitede, deyim, atasözü ve şarkı sözlerinde geçen kader ile ilgili ifadeler araştırılacak ve bu ifadeler kader anlayışı açısından tartışılacak. Evrendeki fiziksel, biyolojik ve toplumsal yasaların benzerlik ve farklılıkları ve bu yasalar karşısında insanın konumu tartışılacak.

Öğrencilerin ''Allah'ın her şeyi bir ölçüye göre yarattığına örnekler verme'' ve ''Evrendeki fiziksel, biyolojik ve toplumsal yasaları fark etme'' gibi kazanımları edinmelerini sağlamak amacıyla konular Fen ve Teknoloji dersinin ''Hücre Bölünmesi ve Kalıtım'' ve ''Doğal Süreçler'' üniteleriyle ilişkilendirilecek.

ATATÜRKÇÜLÜKLE İLGİLİ KONULAR

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi işlenirken Atatürkçülük ile ilgili konular üzerinde de durulacak. Atatürk'ün din ve vicdan ile düşünce hürriyetleri ve diğer dinlere, örf-adetlere hoşgörülü olma, İslam dini konularındaki görüşleri açıklanacak. Laiklik esasları ve Atatürk'ün bu konudaki görüşleri örneklerle anlatılacak.

NASRETTİN HOCA'NIN FIKRALARI

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi işlenirken bazı ünitelerde, Nasrettin Hoca'nın fıkralarından da yararlanılacak. Namazın hazırlık aşamaları, vakitleri, türleri, hükümleri de şemayla anlatılan yeni müfredatta öğrenciler, bazı ünitelerin sonunda bazı kısa dua ve sureleri Türkçe anlamlarıyla birlikte öğrenecekler. Öğrenciler bazı konuları öğrenirken, televizyon ya da gazete için tanıtıcı reklamlar, posterler veya afişler tasarlayabilecekler, bulmaca hazırlayıp, çözecekler. Ayrıca, öğrenilenlerle ilgili mekanlara inceleme gezileri yapabilecekler. Geziler doğal çevreye, müzeye, kent içindeki kurum ve yerlere olabilecek. Öğrenciler drama yolunu da kullanabilecekler.

''RENKLER''

Müfredatta, ''Renkler'' ile ilgili bir anekdotun anlatıldığı bölüme yer verildi. Bu bölümde, fotoğraflar eşliğinde her bir renk ''en üstün rengin kendisi olduğunu'' dile getiriyor ve bölümün sonunda şu ifadelere yer veriliyor: ''İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorumlar kendi içinde, insicamlı ve özel olabilir. Ancak bunlar Allah'ın insanlığa gönderdiği rahmeti olan Kur'an'ın ışığında birer zenginlik demektir. Bu yorumlar ve mezhepler Kur'an'a bağlı kaldıkları ve onun ışığından faydalandıkları sürece bir gök kuşağı oluşturabilirler.''

''DİĞER DERSLERİ ANLAMAK İÇİN GEREKLİ''

Yeni programın hedefleri anlatılırken, ''Din Bilgisi dersinin içeriğinin belirlenmesinde dinin temel bilgi kaynakları dikkate alınarak İslam'ın kök değerleri çerçevesinde mezhepler üstü (herhangi bir mezhebi esas almayan, mezhebi tartışmalara girmeyen) ve dinler açılımlı anlayış olarak ifade edilebilecek bir yaklaşım benimsenmiştir'' denildi.

Din öğretimi sırasında ''insana, düşünceye, hürriyete, ahlaki olana, kültürel mirasa, kültürel, evrensel, felsefi ve hukuki temellere dikkat edilmesi gerektiği'' kaydedilen programda, şu ifadelere yer verildi: ''Kültürümüzü büyük ölçüde etkilemiş olan İslam dinini yetişmekte olan nesillere tanıtmak önemli bir görevdir. Edebiyatımızda, musikimizde, hatta niçin öyle değil de böyle hareket etmekte olduğumuzda ve konuşma biçimimizde dinimizle ilgili motifler, sembolik ifadeler ve çok yönlü izler vardır. Dini öğrenim bilmek, bütün bunları anlamak için kaçınılmazdır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi okullardaki Türkçe, Sosyal Bilgiler gibi derslerin işlenmesinde de yardımcıdır ve gereklidir.''

Yeni müfredat, 2007-2008 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.



AA
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.04.2026
04:35
12Bingölspor`a çirkin saldırı!
12Bingölspor'a çirkin saldırı!
U14 Gelişim Ligi Play-Off'ta Diyar İnter'i 2-1 mağlup ederek tur atlayan 12Bingölspor'un altyapı oyuncuları maç sonrası saldırıya uğradı. Yeşil Beyazlı Kulüp, 10 sporcunun hastanelik olduğunu açıklarken, olayın farklı yansıtılmasına tepki gösterdi.
04.04.2026
02:49
Bingöl`de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl'de Üreticilere Yüzde 50 Hibeli Sebze Fidesi Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAKE Projesi kapsamında sebze üreticilerine yönelik yüzde 50 hibeli fide desteği başvurularının 6 Nisan itibarıyla başlayacağını duyurdu.
04.04.2026
02:36
SP Lideri Arıkan Bingöl`den seslendi;
SP Lideri Arıkan Bingöl'den seslendi; 'Erken Seçim Şart'
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bingöl'de yaptığı açıklamada ekonomik şartlar ve toplumsal kutuplaşmanın yönetilemez noktaya geldiğini savunarak erken seçim çağrısında bulundu.
04.04.2026
02:00
Gençliğin
Gençliğin 'Abisi' Arif Kaya İlçe Müdürü Oldu
Genç ilçesinde uzun yıllar Spor Eğitim Uzmanı olarak görev yapan Arif Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü görevine getirildi. Kaya'nın görevlendirmesi spor camiasında memnuniyetle karşılandı.
04.04.2026
01:26
HÜDA PAR`dan İmar Talebine Ret:
HÜDA PAR'dan İmar Talebine Ret: 'Emsal Oluşturur'
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Genç Belediye Meclisi'nde gündeme gelen parsele özel imar talebine iki ayrı toplantıda da ret oyu verdiklerini açıkladı. Talebin ise diğer partilerin oylarıyla kabul edildiği belirtildi.
04.04.2026
01:02
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Gelecek Yol Haritasını Belirledi
Zikte Sürkap Platformu'nun 2025–2026 değerlendirme toplantısında hem geride kalan yılın çalışmaları masaya yatırıldı hem de yeni döneme ilişkin hedefler netleştirildi. Toplantıda özellikle eğitim ve sosyal yardımlaşma faaliyetleri öne çıktı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın