KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Doğadan topluyor, sanat eserine dönüştürüyor

Bingöllü el sanatları ustası Yılmaz Kaya, doğadan topladığı kuru odunları, taşları ve yetiştirdiği su kabaklarını işleyerek sanat eserine dönüştürüyor.

Doğadan topluyor, sanat eserine dönüştürüyor
12 AĞUSTOS 2020 ÇARŞAMBA 17:54
17
2879
2
AA aa

Yılmaz Kaya, küçük yaşlarda babasına ait marangoz dükkanında çırak olarak başladığı işi, daha sonra el sanatlarına dönüştürdü.

Merkez Düzağaç bölgesinde kendisine ait tek katlı evin bahçesinde kurduğu atölyede çalışmalarını sürdüren el sanatları ustası ve ressam Kaya, doğadan topladığı kuru odunlara, taşlara ve yetiştirdiği su kabaklarına, işlediği desenlerle hayat veriyor.

Yaptığı ürünleri satarak geçimini sağlayan Kaya, bu işe gönül verenlere de ücretsiz eğitim imkanı sunuyor.

Kaya, AA muhabirine, çocukluğunda gittiği bir köyde gördüğü kabağı eve getirdiğini ve ilkel malzemelerle yontarak ilk çalışmasını yaptığını söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır doğadan elde ettiği malzemeler ve yetiştirdiği su kabağıyla çalışma yürüttüğünü anlatan Kaya, 2017'de bir grup arkadaşıyla kurduğu El Sanatları Araştırma Geliştirme Derneğinde 20 gönüllü üyeleriyle yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını araştırdıklarını belirtti.

Su kabağından abajur, avize, darbuka, gramafon gibi el sanatları ürünleri yaptığını ifade eden Kaya, "Farklı çalışmalar yaptıkça su kabağına ilgim artarak devam etti. Su kabağıyla farklı çalışmalar yapıyorum. Ayrıca doğadan topladığım ne kadar materyal varsa onları da işliyorum." dedi.

Kaya, Bingöl Güzel Sanat Lisesinde eğitim gören öğrenciler ve çeşitli kurumlardan kişilerin zaman zaman atölyeyi ziyaret edip çalışmalara katıldığını anlatarak, “Pandemi sürecinde insanlar evine kapanırken, ben evimin bahçesine kurduğum atölyede çalışmalar yaptım. Sanatla uğraşarak çok güzel zaman geçirdim. Bu süreçte doğal bir ortamda, hijyen kuralları çerçevesinde sanatımı devam ettirdim” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_61032)
16 Ağustos 2020 Pazar 18:13
Nasıl ulaşabiliriz kendisine
Misafir Kullanıcı (@Misafir_60946)
13 Ağustos 2020 Perşembe 14:20
eline sağlık.
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
05.07.2026
22:30
Karlıova`da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Karlıova'da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde su tankerinin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Ömer Faruk Özçelik, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan diğer kişinin tedavisi sürüyor.
05.07.2026
22:29
Bingöl`de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde park halindeki bir tıra çarpan otomobil hurdaya dönerken, meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın