KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Mayıs 2025 Cuma
°C

'Doğu fay hattı en riskli bölge”

Türkiye Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Coşkun: 'Doğu Anadolu fay hattının Elazığ-Bingöl-Kahramanmaraş arasındaki hareketliliği, bu bölgenin Türkiye'nin en riskli bölgesi olduğu tezini doğrulmaktadır” dedi.

`Doğu fay hattı en riskli bölge”
17 AĞUSTOS 2011 ÇARŞAMBA 00:50
3
10136
2
AA aa

Türkiye Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Mithat Coşkun, yaptığı açıklama ile Doğu Anadolu Fay Hattı'na dikkat çekti.
Coşkun, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara depreminin ardından 12 yıl geçtiğini, bu süre zarfında hayatta kalanların acılarıyla ve anılarıyla yaşamayı öğrendiğini belirtti.
Genelde baktıklarında Türkiye'nin Rihter ölçeğinde 5. 5 şiddetindeki deprem sıklığında dünyada 6'ıncı, ölü sayısı ile de dünyada 4'üncü sırada yer aldığını ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:
"Ortalama ölü sayısı yıllık 950 kişidir. Bu da bize şunu gösteriyor ki afet sonrası yara sarma politikalarının yerine afet öncesi zarar azaltma hazırlıklarının yapılmasının daha önemli olduğu görüşü ortaya çıkmaktadır. Yeniden yapılaşmanın Mali boyutunun çok yüksek olduğu bilinmekle birlikte artık yüzde 90'ı deprem riski altında olan bu ülkede bir şeyler yapılmalıdır. Öncelikle fay hattı üzerinde bulunan ve fay hattına yakın olan yerleşim yerlerinin hızlı bir şekilde rehabilite edilmesi gerekmektedir. " 

Kerpiç yapılara dikkat çekti

Son yıllarda Doğu Anadolu Fay Hattı'ndan yaşanılan depremlerden dolayı genelde kırsal kesim ve köylerdeki kerpiç binalarda büyük hasarlar yaşandığını, Elazığ'da 8 Mart 2010'da meydana gelen 5. 9 büyüklüğündeki depremde şiddetin fazla olmamasına rağmen 42 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Coşkun, bölgedeki kırsalda kerpiç yapıların yaş ortalamalarının 30-60 yıl arasında olup yıpranma sürelerini doldurmuş yapılar olduğunu bildirdi.
Coşkun, “Binalar kerpiç yapı tekniğine göre yapılmadığı gibi sonradan yapılan ilave ve tadilatlarla mukavemetlerini kaybettikleri, damlara ilave edilen toprak tabakasının 50-60 santimetreye kadar vardığı görülmüştür. Bu toprak yükü binaları daha da riskli hale getirmiştir. Bölgeye baktığımızda yapılaşmanın yüzde 50'ye yakını kerpiçten oluşmaktadır" ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin en riskli bölgesi”

Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 995 ile 1961 yılları arasında kayıt altına alınan 6 şiddeti üzerindeki depremlerden örnekler veren Coşkun, şöyle devam etti:

"23 Haziran 2011 tarihinde yaşadığımız İçme beldesi merkezli 5. 4 büyüklüğündeki depremle birlikte son 4 yılda meydana gelen depremlere baktığımızda 8 Mart 2010'da Karakoçan-Başyurt merkezli 6 büyüklüğünde, 42 can kaybına neden olan deprem ile yine 9-21 Şubat 2007 yılında Sivrice merkezli 5. 9 büyüklüğündeki depremler kentin deprem riski ile karşı karşıya olduğunun göstergesidir. Bilim adamları, resmi kurumlar, üniversiteler ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonun hazırladığı raporlar ile bölgede yaşanan depremler Doğu Anadolu fay hattının Elazığ-Bingöl-Kahramanmaraş arasındaki bu hareketliliği bu bölgenin Türkiye'nin en riskli bölgesi olduğu tezini doğrulmaktadır. "
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96765)
06 Aralık 2022 Salı 15:39
ELAZIĞ DEPREM DOLAYISIYLA COK ACILAR ÇEKSEDE.BAŞTA BELEDİYE BAŞKANI OLARAK HALEN İNSANHAYATINI UMURSAMAZ DAVRANMALARI PES ARTIK DEDİRTİYOR,SÜRSÜRÜ HİLAL SOKAKTA ESKİ BİNALARIN DEPREM SONRASI ÇATLAKLARI DIŞARDAN BİLE GÖZÜKÜYOR.DEFALARCA ÇEVRE BAKANLIGINA VE BELEDİYEYE DİLEKCE YAZSAKTA SIRF BELEDİYE BAŞKANININ ÇIKARI OLMADIGI İÇİN BİR ÇALIŞMA YOK .EN UFAK BİR DEPREMDE CAN KAYBI YAŞATACAK OLAN SOKAGIMIZDAKİ EVLER YIKILMAYA YÜZ TUTMUŞ.OTURANLAR MEÇBUR OLMAZSA OTURURLARMI,KOCAMAN BAHCESİ OLDUGU HALDE YÜZDE YİRMİ BEŞİ KULLANILA BİLİR RAPORU ÇIKIYOR BELEDİYEDEN.NEDEN ÇÜNKU BAÇKANIN CEBİNE GİREN YOK.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_36345)
09 Ocak 2019 Çarşamba 12:26
Bingol riskli
08.05.2025
17:07
YKS-LGS`ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS-LGS'ye hazırlanan adaylara öneri!
YKS ve LGS için geri sayım başladı. Yoğun hazırlık içindeki adaylara bu süreçteki stresle baş etmeye yönelik tavsiyelerde bulunan Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Hamza Ayan, uygulanmasını tavsiye ettiği yöntemler sayesinde sürecin daha sakin ve kontrollü geçirilmesine yardımcı olacağını vurguladı.
08.05.2025
16:37
Bingöl`de okullar arası münazara yarışması
Bingöl'de okullar arası münazara yarışması
İl Finalinde toplam 8 öğrenci, temsil ettikleri eğitim bölgeleri adına bilgi ve hitabet yeteneklerini ortaya koydu.
08.05.2025
16:36
Bingöl`de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de 193 tüketici başvurusu karara bağlandı
Bingöl'de nisan 2025'te Tüketici Hakem Heyeti'nce 193 başvuru karara bağladı. Vali Ahmet Hamdi Usta: 'Haksız fiyat artışları, fiyat etiketi, fiyat listeleri, raf- kasa fiyat farkları, aldatıcı, yanıltıcı indirimler ve tüketici mağduriyetlerine karşı her zaman yanınızdayız' dedi.
08.05.2025
16:35
Bingöl`de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen uygulamada 1 adet ruhsatsız silah ele geçirildi.
07.05.2025
19:09
Bingöl`de iki araç çarpıştı: 2`si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'de iki araç çarpıştı: 2'si Ağır 7 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2'si ağır 7 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.
07.05.2025
19:00
‘Farklı Perspektiflerde Bingöl`ün Deprem Gerçeği` konferansı
'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konferansı
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Farklı Perspektiflerde Bingöl'ün Deprem Gerçeği' konulu konferansta, alanında uzman isimler önemli sunumlar yapacaklar.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın