KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Doğuda yakın tehlike

Türkiye'ye 16 Km uzakta bulunan Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santralı'nda bir kaza olursa, 24 saatte radyasyon tüm Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu etkisi altına alacak.

Doğuda yakın tehlike
05 MART 2007 PAZARTESİ 17:05
0
1128
0
AA aa
TÜBİTAK desteğiyle İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü tarafından hazırlanan araştırma, sınırdaki büyük tehlikeyi ortaya çıkardı.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü tarafından TÜBİTAK desteğiyle hazırlanan "Türkiye çevresindeki nükleer enerji santrallarının bir kaza durumunda Türkiye'ye olası tehditleri" konulu araştırma, ülkemizin ne kadar büyük bir nükleer tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Elde edilen ilk sonuçlara göre, Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Enerji Santralı'nın Türkiye açısından uykuları kaçıracak kadar tehlikeli olduğu belirlendi.

Hava koşullarının etkisi

Atmosferik koşullar ne olursa olsun Türkiye'ye 16 km uzaklıktaki santralda meydana gelecek Çernobil benzeri bir kaza halinde, 24 saat içinde radyasyonun Doğu ve Güneydoğu bölgesini tamamen etki altına alacağı, sonraki günler tüm Türkiye'ye yayılacağı gerçeğini ortaya koydu.
Çalışmanın kapsamlı sonuçları nisan ayında TÜBİTAK tarafından kamuoyuna açıklanacak. Dr. Tayfun Kındap başkanlığında bir araştırma grubu tarafından yapılan araştırmada şu çarpıcı sonuçlara ulaşıldı:
"Elde edilen ilk sonuçlar bile Türkiye açısından uykuları kaçıracak kadar tehlikeli ve büyüktür. Öncelikle Metsamor Nükleer Enerji Santralı'nın Türkiye Iğdır sınırına bu kadar yakın olması, Çernobil faciasında olduğu gibi hiç değilse hava koşullarına bağlı olarak hiç veya az etkilenme lüksümüzü ortadan kaldırmaktadır. Sonuçta santralın yakın çevresindeki iller (Iğdır, Kars, Ağrı, Van gibi) olası bir kaza durumunda mutlaka çok ciddi şekilde etkileneceklerdir. Bu etki, atmosferik koşullara göre (yağmur veya rüzgâr yön ve şiddeti gibi) Türkiye'nin iç kısımlarına doğru yayılacaktır."
Belki de yakın bir gelecekte, Çernobil benzeri bir nükleer kazayla Türkiye'nin karşı karşıya kalmasının söz konusu olabileceği belirtilen araştırmada şöyle denildi:
"Türkiye çevresindeki onlarca santralın içinde belki de dünya üzerindeki en riskli santral olan Metsamor Nükleer Santralı, tüm dikkatlerin üzerine çekilmesi gereken son derece ciddi bir problemdir. Eski Sovyet yapımı santral, hem güvenlik zaafları, hem de yanlış yer seçimi nedeniyle özellikle Türkiye'nin doğusunu tehdit eden uluslararası bir sorun. Avrupa Birliği'nin de içinde olduğu birçok kurumun baskısına rağmen, Ermenistan'ın elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını sağlayan bu santralın kapatılması şu an için imkânsız gözükmektedir."

Deprem üretecek faylar var

Yeni araştırmalara göre, santralın yakınında 5'ten büyük deprem üretecek yeni faylara da rastlandığını belirten Dr. Kındap şöyle devam etti:
"Yakın bir gelecekte, ülkemizde yetkililerin önceden alması gereken önlemler ve kaza sırasında yapılması gerekenlerle ilgili kapsamlı bir çalışma ortaya konulacaktır. En iyimser tahminle, olası bir kazadan hiçbir vatandaşımız yara almasa bile, bölgedeki canlı türleri, sulak alanlar ve toprak ciddi problemler yaşayacaktır."

24 saat sürse bile büyük tehlike var

Araştırmada, olası bir kaza durumunda Türkiye'nin nasıl ve ne kadar etkileneceğiyle ilgili olarak bir model çalışması yapıldığı, bunun için de en kötü asmosferik koşulların seçildiği belirtilerek şöyle denildi: "Santraldaki problemin 24 saat süreceği farz edilerek, yapılan bir simülasyon sonucu ne kadar büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağımızı haritalarda gösteriyoruz. Çernobil kazasında olduğu gibi günlerce süren bir problemle karşı karşıya kalabileceğimizi düşünürsek, Türkiye'nin radyasyondan etkilenmeyen hiçbir yerinin kalmayacağı ve sadece bunu yaşayan bizlerin değil gelecek kuşakların da kâbusu olacağını şimdiden söyleyebiliriz."



Milliyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
10.06.2026
18:43
BEYMAR Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
BEYMAR Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel marketlerinden olan Beymar, toptan ve perakende sektörüne yeni bir soluk getirerek, Simani Mahallesi Bingöl-Muş yolu gross market açtı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın