KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Şubat 2026 Salı
°C

Doktor sayımız yetersiz

Türk Sağlık-Sen, Tıp Bayramı öncesinde yaptığı bir araştırmayla Türkiye'nin doktor haritasını çıkardı. Uzman doktor sayısı en az olan 10 il arasında yer alan Bingöl, Pratisyen doktor sayısının da en az olduğu 10 il arasında yer aldı

Doktor sayımız yetersiz
13 MART 2006 PAZARTESİ 13:49
0
1735
0
AA aa
Türkiye'de 1 doktora 720 kişi, sadece Sağlık Bakanlığı'ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında ise 1 uzman doktora 2 bin 990, 1 pratisyen doktora da 2 bin 452 kişi düştüğü bildirildi.
Türk Sağlık-Sen, Tıp Bayramı öncesinde yaptığı bir araştırmayla Türkiye'nin doktor haritasını çıkardı. Araştırmada Türkiye'deki doktor sayıları, doktorların en az ve en çok bulunduğu iller, göreve atanan ve görevden ayrılan doktorlarla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Araştırmaya göre, Türkiye'de toplam 103 bin 804 doktor görev yapıyor. Bu doktorlardan 50 bin 329'u Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşlarında görevli. Türkiye'de bir doktora 720 kişi düşüyor. Sadece Sağlık Bakanlığı'ndaki görevli doktorlar dikkate alındığında ise bir uzman doktora 2 bin 990, bir pratisyen doktora da 2 bin 452 kişi düşüyor. Araştırmaya göre, 2005 yılında Türkiye'de en az uzman doktor Ardahan'da (29), en az pratisyen doktor Bayburt'ta (44) görev yapıyor. Uzman doktorların en fazla görev aldığı il 3 bin 526 ile İstanbul olurken, en fazla pratisyen doktor da 2 bin 242 ile yine İstanbul'da bulunuyor. Uzman doktor ve pratisyen doktorların en az ve en çok olduğu illerin sıralaması ise şu şekilde:
"Uzman doktorlar sayısı en fazla olan 10 il; İstanbul 3 bin 526, Ankara 2 bin 315, İzmir bin 748, Bursa 849, Antalya 641, Adana 570, Konya 562, Manisa 490, Mersin 489, Samsun 485.

Uzman doktorlar sayısı en az olan 10 il ise Ardahan 29, Tunceli 30, Bayburt 31, Kilis 34, Hakkari 35, Iğdır 41, Şırnak 47, Siirt 52, Bingöl 54, Gümüşhane 54.

Pratisyen doktor sayısı en fazla olan 10 il; İstanbul 2 bin 242, İzmir 2 bin 75, Ankara bin 829, Konya 927, Bursa 879, Adana 879, Antalya 863, Mersin 695, Manisa 634, Samsun 618.

Pratisyen doktor sayısı en az olan 10 il; Bayburt 44, Ardahan 47, Hakkari 51, Tunceli 52, Iğdır 63, Kilis 65, Bingöl 83, Artvin 91, Şırnak 91, Kars 92."
Araştırmada illerde 1 yılda yaşanan doktor sayısı artışlarındaki dengesizlikler de göze çarpıyor. Bayburt'ta uzman doktor sayısı bir yılda 27'den 31'e, Iğdır'da 38'den 41'e çıkarken, Ankara'da bin 589'dan 2 bin 315'e, İstanbul'da ise 2 bin 136'dan 3 bin 526'ya yükseldi. Kilis'te de, pratisyen doktor sayısı bir yılda 67'den 65'e düşerken, İstanbul'da bin 865'ten 2 bin 242'ye yükseldi.
Araştırma sonuçlarına göre, Sağlık Bakanlığı, 2005 yılında 936 uzman olmak üzere, toplam 3 bin 213 doktor atadı. Buna karşılık bin 217'si uzman olmak üzere, 2 bin 698 doktor görevinden ayrıldı. Sadece 2005 yılında 699 uzman doktor, 687 pratisyen doktor olmak üzere, bin 386 doktor Sağlık Bakanlığı'ndaki görevinden istifa etti. Konu hakkında bir açıklama yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise Türkiye'nin sağlıkta her şeyden önce planlı bir istihdam politikasına ihtiyacı olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Türkiye 14 Mart Tıp Bayramı'na, geçinemediği için Yeşil Kart'a başvuran hekimlerin olduğu, 'Yurt dışında 50-100 dolara çalışacak sağlık personeli var' denilerek, sağlık personeline adeta aba altından sopa gösterildiği bir ortamda giriyor. Türkiye'nin sağlıkta her şeyden önce planlı bir istihdam politikasına ihtiyacı vardır. Bayburt'ta uzman doktor sayısında bir yılda sadece 4 kişilik bir artış olurken İstanbul'da bin 390 kişilik bir artışın yaşanması bunun en somut kanıtıdır. Bunu görmezden gelerek, 'Hekim sayımız az, Doğu'ya hekim gitmiyor' diyerek sitem etmeye kimsenin hakkı yok. Hekim sıkıntısı sadece Doğu'da yok, İç Anadolu'nun ilçelerinde de aynı sıkıntı var."

HABER
Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.02.2026
00:07
Ekinyolu mevkiinde kaza: 3 yaralı
Ekinyolu mevkiinde kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolu Ekinyolu mevkiinde meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ekipler tarafından hastaneye kaldırıldı.
24.02.2026
00:06
'İslam Düşmanlığınızı Laiklikle Örtemezsiniz'
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, bazı meslek odaları ve sendikaların yayımladığı bildiriye sert tepki gösterdi. Kava, 'Laiklik adı altında milletin inancına düşmanlık ediliyor' dedi.
24.02.2026
00:05
'Muhtarlık Makamı Siyasetin Değil Halkın Hizmetindedir'
Bingöl'de muhtarlık kurumunun işleyişine ilişkin değerlendirmesinde, muhtarların asli görevinin halka hizmet etmek olduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 'Muhtarlık makamı siyasilerin kölesi değil, milletin hizmetkârı olmalıdır' dedi.
24.02.2026
00:03
Bingöl`de Atık Yağlar Sabuna Dönüşüyor
Bingöl'de Atık Yağlar Sabuna Dönüşüyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde Sabiha Bahçıvan Fen Lisesi öğrencileri, atık yağları sıvı sabuna dönüştürerek hem çevre bilinci kazanıyor hem de okulun temizlik giderlerine katkı sağlıyor.
24.02.2026
00:01
Sülbüs Dağı`nda zorlu kış tırmanışı
Sülbüs Dağı'nda zorlu kış tırmanışı
Dağcılar bir araya gelerek Sülbüs Dağına zorlu kış tırmanışı gerçekleştirdi. Yoğun kar örtüsü ve sert hava koşulları altında ilerleyen sporcular, planlı ve disiplinli bir şekilde hareket ederek zirveye ulaştı.
23.02.2026
03:42
'Kuaförler güzellik salonu gibi çalışamaz ama göz yumuluyor'
Bingöl'de Güzellik Salonu İşletmecisi Necla Gülek, bayan kuaförlerinin yetki alanı dışına çıkarak hizmet verdiğini belirtti ve defalarca yaptığı şikayetlerden dönüş alamadığını vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın