KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Haziran 2026 Cumartesi
°C

Dutun pekmeze dönüşen tatlı yolculuğu başladı

Bingöl'de pekmez deposu olarak bilinen 33 köyün yer aldığı Servi bölgesinde yetiştirilen dut ağaçlarından toplanan dutlarla yılda 100 ton pekmez üretimi yapılıyor. Yöre halkının imece usulüyle yapımına başladığı dutun pekmeze dönüşen yolculuğu bölgeye ciddi bir ekonomik gelir sağlıyor.

Dutun pekmeze dönüşen tatlı yolculuğu başladı
29 HAZİRAN 2020 PAZARTESİ 16:56
9
3042
2
AA aa

Genç ilçesine bağlı Servi köyü Oluklu mezrasında yetiştirilen dutlardan besin değeri yüksek pekmez yapımına başlandı. Dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelere giden çocuk, genç, kadın ve erkekler, pekmez üretimi için yoğun mesai harcıyor. Öncelikle ağaçlardan silkelenen dutların yere düşmemesi için geniş bezler açılarak toplanıyor.

Toplanan dutlar özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Doğal ortamda yetiştirilen dutların kaynatılmasıyla, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan geleneksel lezzet pekmez daha sonra tepsilerde soğumaya bırakılıyor. Özellikle kış aylarında kahvaltı sofralarını süsleyen besleyici pekmez yapımı için köyde günler süren yorucu ama ekonomik bir kazanç için yoğun bir çalışma gerçekleştiriliyor.

“BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR”

Bölgede bulunan 33 köyde yılda yaklaşık 100 ton pekmez üretildiğini belirten Oluklu Mezrası Muhtarı Hüseyin Sarı; “Dut pekmezi zamanı geldi. Köylülerimizle imece usulü ile bir araya toplanıp dut ağaçlarımızı silkeleyip pekmez yapıyoruz. Bölgemizde yani Sivan bölgesinde 33 muhtarlık var ve herkes bu işi yaptığı için yıllık yaklaşık 100 ton civarında dut pekmezi üretimi yapılıyor. Bu üretimden milletimizden bazıları perakende, kimi toptan kimisi ise yakın akrabalarının vasıtasıyla İstanbul, Ankara, Adana, İzmir gibi yerlere satışını gerçekleştiriyor. Sivan bölgesinin dutu eşi benzeri olmayan bir dut gerçekten. Dutlarımız ilaç niyetine kullanıyor genelde. Kansızlık, iştahsızlık, mide ekşimesi gibi sağlık sorunlarına birebir çözüm üreten bir besindir” dedi.

Yöre sakinlerinden Adem Uzun ise; “Dut pekmezi dedelerimizden kalma bir gelenektir. Pekmez zamanı gelince köylüler olarak birleşiyoruz ve pekmezi beraber yapıyoruz. 70 hastalığa şifa olan bu dut pekmezlerini satarak kazanç elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_59853)
29 Haziran 2020 Pazartesi 23:17
haber başlığndaki çocukların olduğu resim çok orjinal çeken arkadaşı tebrik ediyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_59852)
29 Haziran 2020 Pazartesi 22:10
Hey Maşallah! Bahçebaşı Oluklu Mezrası üretiyor. Üretmek güzeldir. Ülke ekonomisine katkıda bulunan herkese selam olsun.
05.06.2026
14:20
TOKİ Bingöl`de 88 konut satacak!
TOKİ Bingöl'de 88 konut satacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) 64 ilde satışa sunacağı yaklaşık 20 bin konuta ilişkin merak edilen 10 sorunun yanıtını paylaştı. Bingöl'de satışa sunulacak konut sayısı ise 88 olarak açıklandı.
05.06.2026
14:09
İzahı olmayınca mizahı olur! Kiğı`da yol balığı…
İzahı olmayınca mizahı olur! Kiğı'da yol balığı…
Daha önce çukurlara fidan dikmiştiler, bu kez su dolu çukurlardan balık çıkarıp 'yol balığı' mizahıyla paylaştılar. Kiğı Online Bilim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Cüneyt Cici; 'Başka illerde dağlar delinip tüneller, devasa yollar yapılırken bizler halen çukursuz ve açık bir yol diye haykırıyorsak, bu ilimiz için bir ayıptır!' diye sitemini paylaştı.
05.06.2026
13:44
Emiroğlu, Bingöl`de Engellilerin Sorunlarını Dinledi
Emiroğlu, Bingöl'de Engellilerin Sorunlarını Dinledi
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Bingöl Engelliler Platformu temsilcileriyle bir araya gelerek engelli bireylerin karşılaştığı sorun ve talepleri dinledi. Emiroğlu, sorunların takipçisi olacaklarını söyledi.
05.06.2026
01:04
Vicdanın Rotası; Sumud Filosu Konferansı
Vicdanın Rotası; Sumud Filosu Konferansı
Tavz-Der tarafından Solhan'da düzenlenen konferansta, Global Sumud Filosu'nda yer alan Eğitimci-Aktivist Nevzat Öylek, yaşadığı süreci ve Gazze gerçeğini anlattı. Gazze'de açlık, susuzluk ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda ciddi sorunların bulunduğunu belirten Öylek, özellikle çocukların ve sivillerin ağır bedeller ödediğini dile getirdi.
04.06.2026
23:14
Bingöl Ilıcalar`da Feci Kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Bingöl Ilıcalar'da Feci Kaza: 1 ölü, 2 yaralı
Bingöl merkez Ilıcalar Beldesi'nde meydana gelen kazada bir kişi yaşamını yitirirken, iki kişi yaralandı. Araç, aniden yola çıkan ata çarptıktan sonra hurdaya döndü.
04.06.2026
22:09
'Köyler Arası Efrayim Bebeğe Umut Turnuvası'
Bingöl'ün SMA tip-1 hastası bebeği Efrayim Gökalp için bu kez köyler sahaya iniyor. Düzenlenmesi planlanan futbol turnuvasından elde edilecek tüm gelir tedavi kampanyasına aktarılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın