KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Temmuz 2025 Perşembe
°C

Eğitimde çifte standarda son örnek

Baban rektörse ÖSS'yi dert etme! Muğla Üniversitesi Rektörünün oğlu, ÖSS'yi kaybetmesine rağmen mimarlık fakültesine kayıt yaptırdı. Nasıl mı? İşin sırrı 'mesleki dayanışma'

Eğitimde çifte standarda son örnek
15 ŞUBAT 2008 CUMA 10:20
0
1091
0
AA aa
Türkiye'de milyonlarca öğrenci, üniversiteye girebilmek için yıllarca ders çalışıyor, kitap ve dershane için binlerce lira harcıyor. Ancak Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik'in oğlu Orhan Tan, bu zahmetlere katlanmadan istediği okula girmeyi başardı.  
Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazanamayan Oktik, hülle yoluyla Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Olayın hikâyesi ilginç. Orhan Tan, geçtiğimiz yıl ÖSS'den 176 puan alabildi. Dört yıllık bir fakülteyi tercih edebilmek için gerekli olan 185 barajını bile geçemeyen Oktik, mülakat yoluyla İngiltere'deki Northumbria Üniversitesi'ne yazıldı. İsmi pek bilinmeyen bu okulda 9 ay kaldıktan sonra, taban puanı 343 olan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne yatay geçiş yaptı. Bu şansı Türkiye'de sadece rektörün oğlu Orhan Tan yakaladı.

Zira, Yıldız Teknik Üniversitesi 2007'de yatay geçişler için 218 kontenjan ayırdı ve bunlardan sadece birini yurtdışındaki öğrencilere verdi. Onu da Orhan Tan Oktik kullandı. Üniversitenin bünyesine katılan 218 kişiden 217'sinin okul notları ve ÖSS puanları internette ilan edilirken, Oktik'in puanları yayınlanmadı. Yurtdışından yatay geçişlerde aranan '1 yılı hazırlık olmak üzere en az 2 eğitim sezonu okumak' şartı da rektörün oğlu için dikkate alınmadı. ÖSS'de asgari barajı aşamayan Orhan Tan, bu yöntemle Türkiye'nin sayılı fakültelerinden birine kayıt yaptırdı.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 2007-2008 eğitim sezonunda yatay geçiş yöntemi ile alacağı öğrenciler için yaptığı duyuruda şu ifadelere yer veriliyor: "Yurtdışından yatay geçişlerde, adaylardan, yükseköğretim kurumlarında öğretime başladıkları akademik yıl için geçerli olan en az ÖSS puanını (ya da uluslararası eşdeğer sınavlardan istenen en az puanı aldıklarını belgelemeleri) gösterir ÖSYS belgesi istenir."

Başvuru şartlarında ÖSS puanı istenmesine rağmen Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik'in oğlu Orhan Tan Oktik'ten ÖSS belgesi istenmedi. Rektör Oktik, oğlundan neden böyle bir belge istenmediği sorusuna, "Oğlum Türk vatandaşlığının yanı sıra İngiliz vatandaşı. Böyle olduğu için ÖSS belgesi istenmedi. İngiliz vatandaşları gibi muamele gördü." dedi.

YTÜ yatay geçiş için Mimarlık Fakültesi'ne Türkiye'den sadece İTÜ, ODTÜ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Dokuz Eylül, Anadolu ve Gazi üniversitelerinin mimarlık bölümleri öğrencilerinin başvurularının kabul edileceğini duyurmuştu. Türkiye'den alanında kendini ispatlamış ve kaliteli üniversitelerden öğrenci kabul eden YTÜ'ye Orhan Tan Oktik'in İngiltere'de 108 üniversite arasında 70'inci sıralarda olan Northumbria Üniversitesi'nden geçiş yapması dikkat çekti.

'Meslek dayanışması yokmuş'

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, İngiliz vatandaşı olduğu için oğlunun Northumbria Üniversitesi'ne İngiliz öğrenci statüsünde alındığını, Türkiye'deki ÖSS sistemi ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. İngiltere'deki üniversiteyi birinci yılında başarıyla bitirdiği için YTÜ tarafından kabul edildiğini savunan Şener Oktik, "İngiltere'de ve birçok Avrupa ülkesinde lisans programları 3 yıldır. Bu diplomalar YÖK tarafından tanınır. Kaldı ki oğlum 3 yılda bitirebileceği bir dereceyi bırakarak 4 yıl okumayı göze almıştır." dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durul Ören de, Rektör Oktik'in oğlu yatay geçiş için başvuru yaptığında çok rahatsız olduğunu anlattı. Ören, "Dekanlığa talimat vererek evrakların iyice incelenmesini istedim. Bazı evraklar eksikti, sonradan tamamlattırdık. Burada kural hatası yapmadık." diyerek yapılan işlemin doğruluğunu savundu. İki rektör arasında meslek dayanışması olmadığını belirten Ören, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evet ikimiz de fizikçiyiz; ama ben Şener Bey'i rektör olmadan önce sadece bir kez gördüm. Katiyen meslek dayanışması söz konusu değil. Orhan Tan Oktik, İngiliz vatandaşı olduğu için böyle bir haktan yararlandı. Ben başka ülke vatandaşlığına sıcak bakmıyorum; ama insanların elinde iki hak oluyor. Herkesin görüşüne saygı göstermek gerekir. Sosyete de çocuğunu Amerika'da doğurmak için ABD'ye gidiyor. Benzer yatay geçişler geçmişte de yaşandı. Benim üst düzey devlet görevlisi olan bir dostum vardı. Çocuğunu Pakistan'a gönderdi. Orada bir konsolos tanıdığı varmış. Pakistan'da 1 yıl okuduktan sonra önce Kıbrıs'a yatay geçiş yaptı, ardından da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme'ye geldi. Onun böyle bir olanağı vardı, kullandı."

Zaman

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.07.2025
00:48
Bingöl`de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Bingöl'de Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluyor
Söz konusu bölge, Bingöl Üniversitesi'nin koordinasyonunda faaliyet gösterecek ve kentte Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak.
09.07.2025
22:55
Bingöl`de konteyner kent kuruluyor
Bingöl'de konteyner kent kuruluyor
Bingöl'de deprem öncesi hazırlık çalışmaları kapsamında konteyner kent kuruluyor. Bingöl Belediyesi, proje kapsamında alanda altyapı, kanalizasyon, içme suyu ve çevre düzenlemesi işine start verdi.
09.07.2025
20:24
Bingöllüler dikkat! Sıcaklıklar fena artacak
Bingöllüler dikkat! Sıcaklıklar fena artacak
Bingöl'de bir süredir etkili olan rüzgâr ve serin hava, yerini bunaltıcı sıcaklara bırakıyor! Meteoroloji, özellikle kronik hastalığı bulunanlar ile yaşlı ve çocukların öğlen saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalmaması uyarısında bulunuyor.
09.07.2025
20:23
Bingöl`de 4 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 4 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 7 ayrı noktada toplam 4 bin 314 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
09.07.2025
20:20
Bingölspor FK`nın ilk maçı 6 Eylül`de Karaköprü ile…
Bingölspor FK'nın ilk maçı 6 Eylül'de Karaköprü ile…
3. Lig 2. Grup'ta mücadele edecek yeşil beyazlı temsilcimiz Bingölspor FK, ilk maçını 6 Eylül 2025'te kendi sahasında Karaköprü Belediyespor ile oynayacak. İlk yarıda 15 maç oynayacak olan temsilcimizin iç ve dış saha maçları şöyle;
09.07.2025
20:18
Bingöl`de hangi alanlarda destekler sunulacak?
Bingöl'de hangi alanlarda destekler sunulacak?
Programın gerektirdiği asgari şartları sağlamak koşuluyla, mevcut üretim kapasitesinde en az yüzde 75 oranında ve mevcut kayıtlı istihdamda en az yüzde 50 oranında artış sağlayan kapasite artışına yönelik yatırımlar da desteklenebilecek. Desteklenecek yatırım konuları ise şöyle;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın