Enflasyon hızlı yükselişle başladı
Enflasyon Ocak'ta TÜFE'de yüzde 1'le beklentilerin üzerinde arttı, ÜFE'de yüzde 0.05 geriledi. Yıllık enflasyon yüzde 9.93'e çıktı. Zam şampiyonu domates oldu.
03 ŞUBAT 2007 CUMARTESİ 09:43 |
0 |
1026 |
0 |
|
AA |
aa |
|
İSTANBUL - Enflasyon yeni yıla yükselişle başladı ve TÜFE'de beklentileri aştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1 artarken, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.05 oranında geriledi. CNBC-e anketinde, enflasyonun TÜFE'de yüzde 0.33 artması, ÜFE'de ise 0.18 gerilemesi bekleniyordu. Yıllık enflasyon oranı TÜFE'de yüzde 9.93'e çıkarken, ÜFE'de yüzde 9.37'ye geriledi. Enflasyon 2006 yılını TÜFE'de yüzde 9.65 düzeyinde tamamlamıştı.
EN YÜKSEK ARTIŞ GIDADA TÜFE'de ana harcama grupları itibarıyla en yüksek aylık artış yüzde 4.44'le gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ocak ayında endekste yer alan gruplardan, haberleşmede yüzde 1.71, konutta yüzde 1.18, lokanta ve otellerde yüzde 1.13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.78, sağlıkta yüzde 0.66, ev eşyasında yüzde 0.10, eğlence ve kültürde yüzde 0.02, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış yaşandı.
Ulaştırmada yüzde 0.03, giyim ve ayakkabıda yüzde 8.43 düşüş görülürken, eğitim grubunda fiyatlar değişmedi.
YILLIKTA DA EN ÇOK GIDA ARTTI Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 14.60 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Konutta yüzde 13.94, lokanta ve otellerde yüzde 13.65 artış görüldü.
TARIMDA ARTIŞ, SANAYİDE DÜŞÜŞ Sektörel bazda bakıldığında tarımda fiyatlar yüzde 1.78 artarken, sanayide yüzde 0.46'lık düşüş gerçekleşti. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörler bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 12.74 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı alt sektöründe oldu.
Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığında yüzde 4.21 artış, imalat sanayinde yüzde 0.58 ve elektrik, gaz, su sektöründe yüzde 0.07 düşüş yaşandı.
ZAM ŞAMPİYONU DOMATES Ocak ayının zam şampiyonu yüzde 60.07'lik fiyat artışıyla domates oldu. Domatesi yüzde 41.15 artışla sivri biber, yüzde 23.86 artışla yumurta ve yüzde 12.08'lik artışla ıspanak izledi. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 12.36'yla etek oldu.
MS: İŞLENMEMİŞ GIDA ENFLASYONU TEHDİT EDİYOR Yatırım bankası Morgan Stanley, Ocak ayı TÜFE rakamının, tahminlerin üstünde olduğu yorumunda bulundu. TÜFE'deki yükselişin, gıda ürünlerindeki artıştan kaynaklandığı belirtilirken, özellikle işlenmemiş gıda ürünlerindeki fiyat artış trendinin, enflasyon ile mücadeleyi tehdit eden önemli bir unsur olduğu kaydedildi.
|
27.07.2026 18:10
 |
Zilan Tepesi'nde Gün Doğumu Coşkusu |
Doğaseverler, Terörsüz Türkiye süreciyle yeniden canlanan yaylalarda buluştu. TAVZ-DER tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında Zilan Tepesi'nde kamp kuran katılımcılar, gece yürüyüşünün ardından güneşin doğuşunu zirveden izledi. |
|
27.07.2026 14:21
 |
Hatısaru; 'Verimli Tarım Arazileri Korunmalı' |
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, Solhan'ın Yenibaşak Köyü Barbara Mezrası'nda planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesine ilişkin vatandaşların endişelerini yerinde dinlediklerini belirterek, verimli tarım arazilerinin enerji yatırımlarına açılmaması gerektiğini söyledi. |
|
27.07.2026 11:47
 |
Bingöl'de Jandarma'dan Suçlulara Geçit Yok! |
Bingöl'de jandarmanın bir haftalık operasyon bilançosu açıklandı. Aralarında terör, uyuşturucu, hırsızlık ve yaralama suçlarından kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 hükümlü yakalanarak cezaevine gönderilirken, 42 bin 712 kök kenevir, silah ve uyuşturucu madde ele geçirildi. |
|
27.07.2026 11:46
 |
Bingöl'de Oyun Parkları Yenileniyor |
Bingöl Belediyesi, çocukların daha güvenli ortamlarda oyun oynayabilmesi amacıyla kent genelindeki parklarda çocuk oyun grupları, fitness aletleri ve kauçuk zeminlerde bakım, onarım ve yenileme çalışmalarını sürdürüyor. |
|
27.07.2026 11:45
 |
Bingöl'de Elektrik Akımına Kapılan Demir Ustası Hayatını Kaybetti |
Bingöl merkezde yapımı süren bir inşaatta çalışırken elektrik akımına kapılan 40 yaşındaki demir ustası Aydın Atılgan, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Evli ve iki çocuk babası olan Atılgan'ın ölümü ailesini ve yakınlarını yasa boğdu. |
|
27.07.2026 11:44
 |
Bingöl'de uyuşturucu taciri yakalandı |
Bingöl polisinin çalışmasında uyuşturucu madde ticareti yapan şüpheli yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen şüpheli tutuklandı. |
|
|