KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ekim 2025 Cumartesi
°C

Enflasyon sepeti güncellendi

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, '2011 TÜFE ve ÜFE Madde Sepetleri ile Madde Ağırlıkları Güncellenmesi' konusunda TÜİK'te bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Enflasyon sepeti güncellendi
27 OCAK 2011 PERŞEMBE 08:20
0
2241
0
AA aa

TÜİK tarafından yapılan güncellemeler çerçevesinde 2011 yılında enflasyon sepetine tramvay ücreti ve süper loto girerken, yünlü kumaş, kadın manto, atık çöp ücreti çıkarıldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan güncellemeler çerçevesinde 2011 yılında enflasyon sepetine tramvay ücreti ve süper loto girerken; yünlü kumaş, kadın manto, atık çöp ücreti çıkarıldı.

TÜİK Ulusal Hesaplar ve Ekonomik Göstergeler Dairesi Başkanlığı tarafından güncellenen verilere göre 2011 yılında Tüketici Fiyatları Endeksi'nin hesaplanmasında kullanılan enflasyon sepetine tramvay ücreti ve süper loto girerken; sepetten yünlü kumaş, kadın manto, atık çöp ücreti çıkarıldı. Her yıl aralık ayında Hane Halkı Bütçe Anketi sonuçları kullanılarak güncellenen sepetin kapsamı ve ilerleyen dönemlerde önem kazanan mal ve hizmetlerin belirlenmesinde toplam harcamanın 1/1000 oranı dikkate alındı.

Tüketime konu olan mal ve hizmet tanımları ve kompozisyonunun değişmesi, sepette yer alan ürünlerin ağırlık yapısında değişikliğe gidilmesi, tüketimde önem kazanan mal ve hizmetlerin sepete alınması, önemini yitiren mal ve hizmetlerin sepetten çıkarılması için her yıl güncellenen enflasyon sepetinde 445 madde, bin 154 madde çeşidi bulunuyor.

2003'ten 2005'e kadar olan dönemde sepette 712 madde çeşidi, 2006 yılında 736, 2007'de 779, 2008'de 851, 2009'da 845, 2010'da ise 923 madde çeşidini yer verilmişti. 2003'ten 2005'e kadar olan dönemde sepette yer alan madde sayısı 423 düzeyindeyken, 2006'da bu sayı 442, 2007'de 444, 2008'de 454, 2009'da 449, 2010'da ise 446 olarak belirlendi. Bu arada 2003'ten 2005'e kadar olan dönemde 23 bin işyerinde fiyat tespiti yapılırken, bu rakamın 2011 yılında 27 bine çıkarılması öngörüldü. Konut sayısı 3 bin 993, fiyat sayısı 375 bin olarak belirlendi. Fiyat derlenen yerleşim yeri sayısı 81 il merkezi 74 ilçe oldu.

Sepetteki en ağırlıklı ilk 20 ürünün toplam ağırlığı yüzde 52.55
2011 yılı boyunca kullanılacak olan TÜFE sepetinin yüzde 52.55'ini oluşturan 20 en ağırlık ürünler arasında kira başı çekti. Bunu taze sebzeler, ekmek, elektrik, otomobil, su, benzin, cep telefonu görüşme ücreti, et, taze meyveler, tüp, dolmuş ücreti, LPG, sigaralar, doğalgaz, kömür, mazot, beyaz peynir, lokantada yenenler, deterjanlar izledi.

Tüfe sepetinde en az ağırlıklı 20 ürünün payı yüzde 0.10
2011 yılında enflasyon sepetinde yer alan ve sepetin toplam ağırlığının yüzde 0.10'unu oluşturan 20 madde ise şöyle: "Faks modem cihazı, telefon kart ücreti, PTT koli gönderme ücreti, tramvay ücreti, köprü geçiş ücreti, şans Oyunu (on numara), pamuk, otoban geçiş ücreti, dikiş ipliği, ayakkabı tamiri, banka ile para havale ücreti, veteriner ücreti, pirinç unu, mektup gönderme ücreti, tiyatro, viski, ilkyardım aletleri, banliyo tren ücreti, kakaolu içecekler, boş CD."

Gıda ve alkolsüz içecekler sepette yüzde 26.78 ağırlığa sahip
2011 yılında TÜFE sepetinde ana grup ağırlıklarının dağılımına bakıldığında gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 26.78 ile ilk sırada yer aldı. 2010 yılında yüzde 27.60 düzeyindeydi. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunun sepetteki payı 16.83'ten yüzde 16.46'a gerilerken, ulaştırma yüzde 13.9'dan yüzde 15.15 yükseldi. Giyim ve ayakkabının payı ise yüzde 7.3'ten yüzde 7.22'ye geriledi.

ÜFE sepetinde yer alan en ağırlıklı ilk 20 ürünün ağırlığı yüzde 27.81
Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ürün sepetinde 2011 yılında toplam 785 ürün yer aldı. Bunun 108'i tarım, 677'si ise sanayi ürünü oldu. 2 bin 82 işyerinde, 13 bin 746 fiyat derlenen enflasyon sepetinde en ağırlık ilk 20 ürünün ağırlığı yüzde 27.81 düzeyinde gerçekleşti. Sepetteki en ağırlıklı ilk 20 ürün elektrik, inşaat demiri, buğday, tavuk eti, şeker, buğday unu, süt, linyit kömürü, ilaçlar, motorlu taşıtlar için koltuklar, fındık, hazır beton, koltuk takımı, ticari otolar, dizel yakıt (motorin), zeytin, paket çay, çimento, sigaralar, doğalgaz oldu.

En az ağırlıklı 20 ürünün payı yüzde 0.04
Sepetteki en az ağırlıklı son 20 ürün ise şöyle: "İnci kefali, nitrojen oksit, tıbbi sterilizatörler, orkinoz, polyester cips, frezeler (metal işlemek için olanlar hariç), yün battaniyeler, cin ve ardıç rakısı, tiftikkeçisi, plastikten kapı pervazları, argon, greyfurt, güneş gözlükleri, dökme demirden küvetler, duvar kağıtları, kardan milleri, spor ayakkabıları, saç jöleleri ve kremleri, silikatlar, pomzataşı" Bu ürünlerin sepetteki toplam ağırlığı yüzde 0.04.

İmalat sanayinin ağırlığı yüzde 70.68'e geriledi
2011 yılında ÜFE sepetinde ana sektör ağırlıklarına göre dağılımına bakıldığında tarımın payı yüzde 17.07'den 17.49'a, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 2.6'dan 3.1'e, elektrik gaz ve su sektörü yüzde 7.36'dan yüzde 8.73'e yükselirken, imalat sanayi yüzde 72.95'den yüzde 70.68'e geriledi
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.10.2025
16:22
Bingöl`de bir haftada 29 narkotik olaya müdahale
Bingöl'de bir haftada 29 narkotik olaya müdahale
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı açıklamasında; 'Halkımızın da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, ilimiz genelinde mücadelemiz kararlılıkla sürdürmektedir' vurgusu yapıldı.
17.10.2025
16:05
Baylaz:
Baylaz: 'Boş tencereler bile konuşuyor ama iktidar duymuyor!'
'17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü' kapsamında açıklamada bulunan CHP Bingöl Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylaz: 'Çocuklar yatağa aç giriyor, kadınlar pazardan eli boş dönüyor, emekliler bir ömür çalıştıktan sonra kuru ekmeğe muhtaç ediliyor. Gençler geleceğe değil, yurt ve burs kuyruklarına bakıyor. Bu tablo bir kader değil, 23 yıldır iktidarda olan AKP'nin iflas etmiş düzeninin sonucudur!' dedi.
17.10.2025
13:43
12Bingölspor`da hedef, kayıpsız bir hafta!
12Bingölspor'da hedef, kayıpsız bir hafta!
Nesine 3.Lig 2. Grup'ta mücadele veren 12Bingölspor, ligin 7'nci haftasında Kırşehir Spor'a konuk oluyor. Yeşil beyazlı temsilcimizde hedef, deplasmandan 3 puan çıkararak liderliğini koruyup yükselişini sürdürmek.
17.10.2025
13:11
Çeyrek altın 10 bin lirayı geçti! Asgari ücretli nasıl geçinecek?
Çeyrek altın 10 bin lirayı geçti! Asgari ücretli nasıl geçinecek?
Ons altındaki artış yurt içinde altın fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Bu sabah Kapalıçarşı serbest piyasanın açılışında çeyrek altın 10 bin lirayı, Cumhuriyet altın ise 40 bin lirayı geçti. Asgari ücretliler yoksulluk sınırının altında maaşla mücadele verirken, Hükümet kanadından neredeyse her gün Türkiye ekonomisinin büyümesinden bahsediliyor.
17.10.2025
12:49
Bingöl Deprem Master Planı Çalıştayı sona erdi
Bingöl Deprem Master Planı Çalıştayı sona erdi
Çalıştayla, Bingöl'ün depreme hazırlık sürecine bilimsel ve katılımcı bir bakış kazandırıldığı, ortak akılla şekillenen bu sürecin, Bingöl'ün geleceğini güvence altına alacak önemli bir adım olduğu vurgulandı.
16.10.2025
14:16
Cevdet Yılmaz 2026 bütçesini, enflasyon, işsizlik ve büyüme tahminini açıkladı
Cevdet Yılmaz 2026 bütçesini, enflasyon, işsizlik ve büyüme tahminini açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni'nde açıklamalarda bulundu. '2026 yıl sonu enflasyon hedefimiz yüzde 16' diyen Yılmaz, yüzde 3.3 büyümeyi öngördüklerini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın