KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Mayıs 2026 Cuma
°C

Erdoğan üstüne basa basa söylemişti! Detaylar ve tarih belli oldu...

Hukuk ve ekonomi alanında yürütülen reform çalışmalarının detayları netleşiyor. Ocak ayında meclise gelecek yargı paketinde AYM kararları 'yeniden yargılama' sebebi oluyor. Tutukluluk süreleri azalıyor.

Erdoğan üstüne basa basa söylemişti! Detaylar ve tarih belli oldu...
26 KASIM 2020 PERŞEMBE 13:58
4
6983
0
AA aa

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği hukuk ve ekonomi alanında yürütülen reform çalışmalarının detayları netleşmeye başladı. Yapılan çalışmada, “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili davalarda “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi”, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ihlâl kararlarının “yeniden yargılama” sebebi sayılması, ticari arabuluculukta kapsamın genişletilmesi gibi başlıklar öne çıkıyor. Mevzuat çalışmasının ocak ayında 4. yargı paketi olarak Meclis'e sunulacağı ifade ediliyor.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Çalışmalardaki son durum, önceki gün Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında da detaylarıyla ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) sürecine de etki edecek bir dizi düzenleme içerecek reformlarda en önemli başlıkları ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması ve yerel mahkemelerin AYM ile AİHM kararlarına uyumu ile ilgili yapılacak değişiklikler oluşturacak.

Bu kapsamda anayasa ve yasalardaki hükümleri açık olan ancak uygulamadan kaynaklı sorunların yaşandığı “ifade özgürlüğü” alanıyla ilgili “uygulamadaki farklılıkların giderilmesi” sağlanacak.

TUTUKLULUK SÜRESİ

Geçen yıl çıkarılan 1. yargı paketiyle Türk Ceza Kanunu'nda soruşturma aşamasındaki tutukluluk sürelerine sınır getirilmiş; böylece soruşturma sürecindeki azami tutukluluk süresine ilişkin hükümler, kovuşturma evresinden ayrılmıştı. Yeni düzenlemeyle 102. maddede ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren davalarda, 7 yıla kadar çıkarılabilen tutuklama süresinin aşağı çekilmesi planlanıyor.

Yeni paketle, yerel mahkemelerin AYM ve AİHM kararlarına uyumu konusunda da önemli bir adım atılması öngörülüyor. Geçtiğimiz ocakta Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) hâkim ve savcıların derece yükselmesi esaslarına ilişkin ilke kararında yaptığı değişiklikle ilk kez yargı mensuplarının terfilerinde AİHM ve AYM'nin ihlâl kararına sebebiyet verip vermediklerine de bakılması hükme bağlanmıştı. Ancak “uyumsuz karar” örneğinin son olarak CHP Milletvekili Enis Berberoğlu davasında yine gündeme gelmesi ve çok tartışılması nedeniyle ihlâl kararlarının, “yeniden yargılama” sebebi sayılması için kanun değişikliği planlanıyor.

4. yargı paketinde, hakim ve savcıların isteği olmaksızın başka yere tayin edilememesini sağlayacak coğrafi teminat düzenlemesinin de yer alacağı ifade ediliyor.

TİCARİ ARABULUCULUK

Pakette yer alacak ekonomik düzenlemelerle ilgili son karar ise önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün iş dünyasının çatı kuruluşları ve STK'larla yapılacak toplantıların ardından netleşecek. Ancak düzenlemelerin temelini “yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uluslararası tahkim, sulh, uzlaşma, arabuluculuk gibi uyuşmazlık çözüm yollarının kullanımının artırılması” oluşturacak. Yapılan mevzuat çalışmasının ilk bölümünün ocak ayında 4. yargı paketi olarak Meclis'e sunulacağı öğrenildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.05.2026
23:38
Minik Sümeyye`nin Rüyası Gerçek Oldu
Minik Sümeyye'nin Rüyası Gerçek Oldu
Bingöl'de yaşayan ayrık omurga hastası ve yüzde 90 fiziksel engelli 10 yaşındaki Sümeyye Kalan'ın rüyasında gördüğü akülü sandalye, Vali Cahit Çelik'in desteğiyle gerçeğe dönüştü.
07.05.2026
23:08
Sosyal Medyada
Sosyal Medyada 'Kimlik Doğrulama' Dönemi
Sosyal medya platformları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Buna göre kullanıcıların tüm hesaplarını e-Devlet üzerinden kimlik doğrulamasıyla eşleştirmesi zorunlu hale gelecek. Doğrulanmayan hesapların kapatılması öngörülüyor.
07.05.2026
22:56
'Gazze Meselesi Vicdani Bir Sorumluluktur'
Bingöl'de düzenlenen 'Gazze' konulu panelde, Filistin'de yaşanan insani kriz, İslam dünyasının tutumu, ümmet bilinci ve tarihi süreçler farklı yönleriyle ele alındı. Programa akademisyenler, kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
07.05.2026
19:10
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde, ruhsatsız tabanca ve hassas terazi ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
07.05.2026
18:41
Süresiz nafaka sona erdirilecek
Süresiz nafaka sona erdirilecek
12. Yargı Paketi'nde, yargılama süreleri ve hobi bahçeleri davalarına yönelik pakette düzenlemeler yer alacak. Paket kapsamında kamuoyunda da tartışma konusu olan süresiz nafaka sona erdirilecek.
07.05.2026
12:24
Bingöl`de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Bingöl'de Kayıp Emekli Öğretmen Derede Ölü Bulundu
Solhan'da bir haftadır aranan Parkinson hastası öğretmenden acı haber geldi. Kutbattin Keskin'in cansız bedeni, bugün Dilektepe köyü mevkiindeki Solhan Deresi'nde bir köy sakini tarafından bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın