İşsizlik sorununun gündemden düşmediği Bingöl'de kimi zaman karşılaşılan manzara, tembel bir toplum olduğumuzu adeta gözler önüne seriyor. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve 400 kişi kapasite ile üretim yapması planlanan Değişim Tekstil Fabrikası, çalışacak işçi bulunamamasından dolayı 200 kişi kapasite ile üretim yapmak zorunda kalıyor.
Değişim Tekstil Fabrikası yetkileri, “Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikamız 400 kişi kapasiteli ancak işçi bulamamamızdan dolayı ancak 200 kişi ile üretim yapabiliyoruz. Çalışan personelimizin yüzde 90'ı bayan. Bu personellerimiz Genç ilçesi ile Çaytepe köyünden, Bingöl merkez ile çavuşlar köyü ve ılıcalar beldelerinden gelip çalışmaktalar. Çalışmak isteyenleri bilgilendirmeye yönelik sürekli çalışmalar yapıyoruz. İş duyurularının haricinde köy ve mahalle muhtarları ile bir araya gelerek çalışmak isteyenleri yönlendirmelerini talep ediyoruz. Daha öncede Bingöl'de çeşitli toplantılar gerçekleştirdik ancak maalesef istediğimiz oranda bir talep ile karşılaşamıyoruz. Yani bir nevi arz var talep yok” dedi.
“HEM EĞİTİLİRKEN HEM DE ÇALIŞIRKEN MAAŞ ALIYORLAR”
Çalışan personellerin çalışma şekillerini ve hayat standartlarını da aktaran fabrika yetkilileri: “Fabrikamızda çalışacak personelimizi öncelikle İŞKUR aracılığı ile eğitiyoruz. İşçilerimize bir yandan eğitim verilirken aynı anda da harcırahlarını alıyorlar. Eğitimleri biten işçiler ise hemen fabrikamızda iş başı yapabiliyorlar. İşçilerimizin iaşelerini bizler karşılıyoruz, aynı şekilde servis araçlarımız ile evlerin alıp tekrardan evlerine bırakıyoruz. Personellerimiz haftanın 5 günü çalışıp 2 günü izinli sayılıyor”
“FABRİKAMIZ İLE İLGİLİ YANLIŞ BİR ALGI SÖZ KONUSU”
Organize Sanayi Bölgesi'nde geçmiş yıllarda faaliyet gösterip daha sonra kapanan bir atölye ile kendi fabrikalarının karıştırıldığını belirten fabrika yetkilileri: “Fabrikamız, geçmiş yıllarda bir takım olumsuzluklar ile anılan bir atölye ile karıştırılıyor. Kamuoyunda, ‘işçilerin fabrikamızda çok düşük maaş aldıkları yâda maşlarının ödenmediği' şeklinde oluşan algı kesinlikle doğru değil. Bizler çalışanlarımıza maaş ve sigorta primlerini zamanında yatıran kurumsallaşmış bir yapıyız. Nihayetinde bizden önce var olan daha sonra kapanan atölye ile karıştırılmamalıyız”