Deprem sonrası yapılan yaklaşık 10 bin adet konut Bingöl'e yetmedi. Resmi kurum personel atamalarının yapıldığı bugünlerde evlerini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenlere sert çıkan kiracı adayları, “Fırsatçılığın böylesi görülmemiştir” diyerek kira artışlarına tepki gösterdiler.
Yaz tatilinin bitimine günler kala kiralık ev arayanların sayısında artış yaşanmaya başlandı. Resmi kurumlardaki personel atamaları ile katlanan bu artış, birçok ev sahibi için yeni fırsatlar doğurdu.
Günlerce ev aramalarına rağmen kiralık ev bulamadıklarını belirten kiracı adayları Kent Haber'e yaptıkları açıklamalarda, ev sahiplerine ateş püskürdü.
Kiralık ev arayanların sayısındaki artışı farklı değerlendirmek isteyenlerin olduğunu ve bunun da tüm piyasaya yansıdığını ifade eden kiracı adayları;
“Bingöl'de son yıllarda mal sahibi olmak insanı zenginleştiriyor. Kamu personeli olup Bingöl'e ataması yapılan yüzlerce kişi, şuanda ev bulamıyor. 1 Mayıs 2003 depremin hemen ardından sırf yakıt parasına evlerini kiraya verenler bugün aynı evleri için 250–300 YTL kira bedeli istiyor. Bingöl her geçen gün hem yeni kamu çalışanlarını hem de göç edenleri ağırlayan bir kent haline dönüşüyor. Bu durumlar birlikte oluşan taleplerdeki artışı fırsat bilip insanları sömürmeye çalışanlar var. Büyük şehirlerdeki kiralarla aynı seviyeye gelindi. Bu gidişle çadır kurmak zorunda kalacağız” dediler.
Ekonomide, sanayide ve eğitimde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin çok gerisinde kalan Bingöl'ün kiralık ev konusunda bu illerle aynı seviyeye geldiğini söyleyen kiracı adayları, bu durumun hiç de normal olmadığını, ev sahiplerinin daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.
Özellikle kaloriferli evler için uygulanan yüksek kira bedellerinin ekonomiyi de etkilediğini savunan kiracı adayları; “Şuanda yüzlerce kamu çalışanı ev bulamadığı için ailesini Bingöl'e getiremiyor. Birkaç arkadaşı ile bir ev tutup görev süresini doldurmaya çalışıyor. Oysaki kiralar uygun meblağlarda olsaydı her kamu çalışanı beraberinde 3–4 kişiyi getirmiş olurdu. Bu da ilin ekonomisine ekstra bir katkı sağlardı. Ne yazık ki bu durumlar göz ardı edilip, ‘ben kazanayım da kimin ne yaptığı beni ilgilendirmez' mantığı güdülüyor. Bu da bir aileye kâr getirirken bir şehre zarar veriyor” şeklinde hatırlatmalarda bulundular.
Yaz dönemi boyunca Bingöl'deki mevcut 7 düğün salonunda her gün düğün yapıldığını ve böylece ayda 210, 3 ayda 630 yeni aile oluştuğunun altını çizen kiracı adayları, artan konut talebi karşısında kiralık evler için fahiş fiyat uygulanmasının hem dini hem de vicdani açıdan kabul edilemez olduğunu vurguladılar.
Çarşı merkezindeki evlerin kira bedellerinin (bulunduğu yer itibariyle) 250 ila 420 YTL arasında değiştiğini, bu rakamın TOKİ Konutlarında 250 YTL olduğunu kaydeden kiracı adayları; “TOKİ Konutlarında geri ödemeler başladığı için birçok hak sahibi evini kiraya verdi. Evini kiraya verenler ile evi kirada olanlar bu ödemeleri kiracıdan çıkarmaya çalışıyor. 2004 yılında en fazla 150 YTL olan TOKİ konutlarında kira bedelleri talep artınca 250 YTL'ye çıkartıldı. Herkes alacağı paraya bakıyor. Oysaki bu kiracıların ne kadar maaş aldıkları, bu kadar kiranın o aileye ne tür olumsuz etkiler ve sıkıntılar vereceği de düşünülmeli. Bu durumda ayda minimum bin YTL geliri olan bir aile bile kıt kanaat geçinecek. Öyle ki, kiracıların büyük bir bölümü asgari ücretle çalışan insanlar. Ev sahiplerinin bu konuda daha duyarlı olmasını, kiracılarında ekonomik durumlarını göz önünde bulundurmalarını istiyoruz” diye konuştular.
‘Beğenmeyen kiralamasın' düşüncelerini karşılıksız bırakmayan kiracı adayları, konut yetersizliğinin bilincinde olunduğunu ve insanların mecburen bu evleri kiralamak zorunda kalacaklarını bilen ev sahiplerinin bu taktikten vazgeçmesini istedi.
Sıkıntılı dönemlerde sürekli ortaya çıkan bu tür fırsatçılığın insanları büyük sıkıntılar altına soktuğunu vurgulayan kiracı adayları, deprem sonrasında da hasar görmeyen evlerin yüksek miktarlarda kiraya verildiğini, ihtiyaç duyulan çadırların, gıda ve benzeri ihtiyaç malzemelerinin fahiş fiyatlarla piyasaya sunulduğunu hatırlattı.
‘Sizlerde kiracı olabilirdiniz. Sizler bu yüksek meblağları kabul ediyorsanız uygulamanızı sürdürün' sözleriyle ev sahiplerine seslenen kiracı adayları, duyarlı olunması konusundaki taleplerini yenilediler.
Bingöl kent haber