FKA tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Fırat Kalkınma Ajansı, TRB1 Bölgesinde (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayabilecek projelerine destek vermek amacıyla 29.06.2011 tarihi itibariyle ‘Turizm ve Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi' ve ‘Turizm Sektörünün Geliştirilmesi' Mali Destek Programlarına ilişkin proje teklif çağrısı sürecini başlattı. Geçtiğimiz mayıs ayında ‘Doğrudan Faaliyet Desteği' ve ‘Teknik Destek' programlarını ilan eden ajansın dört program kapsamında hibe olarak bölgeye aktaracağı toplam kaynak tutarı 12 milyon 650 bin TL'yi buluyor. Programlar arasında farklılıklar olmakla beraber, genel olarak kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, kar amacı gütmeyen birlik ve kooperatifler uygun başvuru sahipleri arasında yer alıyor" denildi.
FKA Genel Sekreteri Fethi Altunyuvayaptığı açıklamada, ilan edilen programlarla, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların bölgesel kalkınmayı tetikleyecek projelerinin hayata geçirilmesine ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine önemli katkı sağlanacağını ifade etti.
Ayrıca ajansın özel sektöre yönelik olarak hazırladığı, imalat sanayi ve tarım sektörünü desteklemeyi hedefleyen programların 2011 yılı sonbahar döneminde ilan edileceği müjdesini de veren Fethi Altunyuva, programlar kapsamında Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli'de aşağıda yer alan takvim çerçevesinde bilgilendirme toplantıları ve proje yazma eğitimleri düzenleneceğini, potansiyel başvuru sahibi olan kurum temsilcilerinin bu toplantılara katılımlarının büyük yarar sağlayacağını bildirdi.
Destek Programlarının ayrıntıları ise şöyle belirtildi:"2011 Yılı Turizm ve Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı" amacı; TRB1 bölgesinde, turizm ve sanayi sektörünün gelişimine etkin biçimde katkı sağlayacak altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesini sağlamak.
Programın öncelikleri; turizm potansiyeline sahip alanlarda altyapının geliştirilmesi, turizmin çeşitlendirilmesine yönelik altyapının iyileştirilmesi, OSB ve KSS altyapılarının iyileştirilmesi ve gıda sanayisine yönelik modern tarımsal ürün toplama, depolama, akreditasyon ve Ar-Ge altyapılarının kurulması.
Uygun başvuru sahipleri;Program kapsamında uygun başvuru sahibi veya ortağı olabilecek kurum ve kuruluşlar şunlardır; Valilikler, belediyeler, kaymakamlıklar, il özel idareleri, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, üniversiteler, bölge ve il müdürlükleri, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları.
Destek tutarı ve oranı; Program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam yıllık ödenek tavanı 7 milyon TL'dir. Her bir başvuru için verilecek toplam destek miktarı asgari 150 bin TL ve azami 1 milyon 750 bin TL olabilecektir. Program kapsamında her bir proje bütçesinin en az yüzde 25'i, en fazla ise yüzde 75'i hibe olarak desteklenebilecektir."