KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2025 Cuma
°C

Fransa'yla ticaret 'yasa' tanımadı

Ermeni meselesi nedeniyle gerginlik yaşanan Fransa'yla ticaret hacmi 2006'da 9.4 milyar Euro'yla rekor düzeye ulaştı.

Fransa`yla ticaret `yasa` tanımadı
14 MART 2007 ÇARŞAMBA 09:53
0
1061
0
AA aa
PARİS - NTV'nin Fransız Ekonomi, Finans ve Endüstri Bakanlığı kaynaklarından edindiği verilere göre, Fransa ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2006 yılında 9 milyar 400 milyon Euro olarak kaydedildi. Veriler, 2005 yılına oranla geçen yıl Türkiye'nin Fransa'ya yaptığı ihracatın yüzde 19, Fransa'nın Türkiye'ye ihracatının ise yüzde 12 arttığını gösteriyor.
Verilere göre, Fransa geçen yıl Türkiye'ye 5 milyar 200 milyon Euro tutarında ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ise Fransa'ya 4 milyar 200 milyon Euro değerinde ürün sattı.

Fransa'nın Türkiye'ye sattığı ürünlerin başında kimyasal maddeler, kauçuk, plastik, metal ve metal ürünleri, mekanik donanım, otomobil ve otomobil sanayi ürünleri ile eczacılık ve kozmetik ürünleri geliyor.

OTOMOTİVDE İBRE TÜRKİYE'YE DÖNDÜ
Türk-Fransız ticaretinde bugüne kadar daima Fransa lehinde sonuçlanan otomobil ve otomobil sanayi ürünleri alışverişi ilk defa 2006 yılında Türkiye lehine sonuçlandı. Türkiye'nin Fransa'ya olan ihracatının en önemli kalemi olan otomobil sanayinde Fransa geçen yıl 310 milyon Euro eksi verdi. Otomobil sektörünün ihracatı Türkiye'nin Fransa'ya toplam ihracatının yüzde 39'unu oluşturuyor.

Türkiye'nin Fransa'ya ihracatında tüketim mallarının, özellikle de beyaz eşya sektörünün payı da artmaya devam ediyor. Geçen yıl bu sektörde Türkiye'nin Fransa'ya ihracatı yüzde 13 artış gösterdi. Buna karşılık Fransa'ya deri ürünleri ihracatı yüzde 3.5, tekstil ürünleri ihracatı ise yüzde 4 geriledi. Buna rağmen Türkiye tekstil sektöründe Fransa'nın 5'inci tedarikçisi konumunu koruyor.

ENERJİDE İHRACAT YÜZDE 78 ARTTI
Türkiye, Fransa ile 2006 ihracatında enerji sektöründe de önemli ilerleme kaydetti. Bugüne kadar büyük ölçüde Fransa lehine olan bu kalemde, Türkiye, rafine petrol ürünleri ihracatını 2005 yılına oranla yüzde 78 arttırdı. Türkiye şu anda rafine petrol ürünleri konusunda Fransa'nın en fazla ürün satın aldığı 8'inci ülke.

POLİTİK SORUNLARA RAĞMEN
İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, Ermeni meselesi ve Ankara'nın AB üyeliği konusunda Paris'in tutumuna rağmen, AB ile Gümrük Birliği'nin 1996 yılında işlerlik kazanmasının ardından düzenli biçimde artış gösteriyor. Fransa'nın 2001 yılında “Ermeni soykırımı” yasası çıkarması sonrası dönemin başbakanı Bülent Ecevit bir genelge yayımlamış, Fransa askeri ihalelerden dışlanmış ve büyükelçiler belirli bir dönem geri çekilmişti.

Ecevit'in genelgesi daha sonra başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılmış, ancak Fransız Ulusal Meclisi'nin Ekim 2006'da “Ermeni soykırımını inkarı” suç sayan yasa teklifini kabul etmesi sonrasında Erdoğan yeni bir gizli genelgeyle Fransa ile askeri ilişkileri kesmişti. Genelgeye göre, Fransa'da görev yapmakta olan Türk askeri ataşeleri Fransa topraklarındaki hiçbir etkinliğe katılmıyorlar, Türkiye'de açılan askeri ihalelere de Fransız firmaları alınmıyor.

NTV

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.08.2025
04:03
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan arıcılık sektörüne bilimsel ve stratejik katkılar sunmayı hedefleyen kongrede, disiplinlerarası oturumlar, poster sunumları ve çalıştaylar yer alacak.
15.08.2025
04:02
Bingöl`de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl'de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl-Elâzığ Karayolu'nda meydana gelen trafik kazasında tır sürücüsü hayatını kaybetti.
15.08.2025
04:00
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
08 Ağustos'ta başlayan başvurular 20 Eylül 2025 tarihinde sona erecek. Değerlendirme sürecinin ardından sonuçlar, Bingöl Üniversitesi tarafından ilan edilecek.
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın