KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Gap eylem planı, silvan projesi ile bitiyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) 2008 yılında gözden geçirildikten sonra ekonomik kalkınma, sosyal gelişme ve başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarının büyük bir bölümünün 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması kararının alındığını hatırlatarak, gelinen noktada 'GAP Eylem Planı'nın bitiminin Silvan Projesi'nin sona ermesiyle olacağını söyledi.

Gap eylem planı, silvan projesi ile bitiyor
28 NİSAN 2012 CUMARTESİ 13:39
0
1460
0
AA aa

GAP Eylem Planı Değerlendirme ve İzleme Toplantısı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun merkez binasında yapıldı. Başkanlığını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı toplantıda, GAP'ta gelinen nokta değerlendirildi. 2008 yılında yapılan değerlendirmelerin ardından projenin büyük bir bölümünün 2012 yılında bitirilmesinin kararlaştığını anımsatan Bakan Yılmaz, GAP Eylem Planı'nın açıklanmasıyla programın yepyeni bir ivme kazandığına dikkat çekti.

 Toplantıda yaptığı konuşmada, bölgede yapılan yatırımlara değinen Yılmaz, GAP'ın gözbebekleri olduğunu kaydederek, programın sadece bir bölgesel program olmadığının altını çizdi. Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

 "1989 yılında hazırlanan GAP Master Planı'nın belirlediği hedef ve büyüklüklere ulaşabilmek için yapılması öngörülen kamu yatırımlarının finansman ihtiyacı 2011 yılı fiyatlarıyla 44,5 milyar TL'dir. GAP kapsamında 2011 yılı sonuna kadar tahmini olarak 38,6 milyar TL harcama yapılmış ve nakdi gerçekleşme yüzde 86 düzeyine ulaşmıştır."

 Bölgedeki yatırımların artması ile birlikte ekonomik ve sosyal göstergelerde de olumlu değişikliklerin görüldüğünü aktaran Yılmaz, TÜİK'in bölge ile ilgili son verilerini açıkladı.

 "BÖLGEDE İŞSİZLİK DÜŞTÜ; İHRACAT 10 KAT ARTTI"

GAP Bölgesi'nde 2009 verilerine göre, yüzde 17,4 olan işsizlik oranının, 2011 yılında yüzde 11,7'ye düştüğünü vurgulayan Yılmaz, bölgedeki çalkantılara rağmen ihracat rakamlarında gelinen noktanın sevindirici olduğunu şu rakamlarla açıkladı:

 "2002 yılında 689 milyon Dolar olan ihracat tutarı 2011 yılında 6,9 milyar dolara yükselmiştir. GAP Bölgesi'nden yapılan ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı da aynı dönemde yüzde 1'den yüzde 5,1'e çıkmıştır."

 GAP Eylem Planı'nı değerlendirme toplantısında konuşan Bakan Yılmaz, proje kapsamında gerçekleştirilmesi düşünülen 300 projenin bulunduğunu, bunların gerçekleşmesi için 2008 - 2012 döneminde, 2012 yılı fiyatlarıyla, toplam 32,9 milyar TL'lik kaynağa ihtiyaç bulunduğunu, bu tutarın 26,9 milyar TL'lik kısmının merkezi bütçe kapsamında finanse edilmesinin öngörüldüğü, ayrıca bugüne kadar kurumlara 18 milyar TL tahsis edildiğini açıkladı.

 Yine Eylem Planı ile gerekli finansman sağlanarak yapımı devam eden sulama şebekeleri hızla tamamlandığını aktaran Yılmaz, DSİ ve TİGEM tarafından GAP'ta sulamaya açılan alan 370.418 ha olduğunu belirtti.

 "193 BİN ALAN DAHA SULANACAK"

2011 sonu itibariyle sulama kanallarında gelinen noktayı anlatan Yılmaz, özellikle de 2010 yılında Yatırım Programı'na alınan Silvan I. Merhale Projesi'ne değindi. Toplam 193 bin hektar alana hizmet edecek olan projenin inşaatına başlanıldığını, bu projeye çok önem verdiklerini hatta GAP Eylem Planı'nın bitiminin de bu projenin bitimiyle olacağını dile getirdi

 Sulama projeleriyle eş zamanlı yürütülen toplulaştırma projelerinin önemine de vurgu yapan Yılmaz, tarlaların modern tarıma uygun hale getirileceğini ifade etti. Eylem Planı ile 75 proje kapsamında, 1551 köyde 2.186.287 hektarda yapılacak toplulaştırmanın gerek Türkiye, gerekse dünyada tek seferde yapılan en büyük toplulaştırma çalışması olacağını anlatan Yılmaz, bu projenin etkileyici olduğunu ve toplulaştırma da hedeflerin üzerine çıkıldığını söyledi.

 GAP Eylem Planı ile bölgede tarımsal desteklerden kırsal kalkınmaya bitkisel üretimden hayvancılığa kadar tarımın her alanında değişim ve dönüşüm dönemi başlandığını ifade eden Yılmaz, "Çiftçilere, tarımsal kooperatiflerin kurulmasına, ekipman, sulama sistemleri ve hayvancılıkta hibe desteklerinin verildi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2008 – 2011 döneminde 621 adet proje programa alınmış, toplam 198,5 milyon TL ödeme yapılmıştır. Projelerin 412 adedi tamamlanmış, 4.719 kişi istihdam edilmiştir." şeklinde konuştu.

 Ulaştırma alanında yapılanları da sıralayan Yılmaz, "2008 - 2010 döneminde 1.466 km il ve devlet yolu yapılmıştır. Türkiye'nin en modern terminallerinden olan Batman Havaalanı terminal binası 29.08.2010 tarihinde hizmete girmiştir. Şırnak Havaalanı inşaatının ihalesi 12.02.2010 tarihinde yapılmış ve inşaatına başlanmıştır.

 Kalkınmanın sadece kamunun yatırımlarıyla olamayacağının altını çizen Yılmaz, GAP Bölgesinde 3 Kalkınma Ajansı kurulmasının önemine değindi. Kendilerinin tüm alt yapı çalışmalarını yapacağını fakat üretim noktasında özel sektörün rolünün olması gerektiğini bildiren Yılmaz, özellikle de son teşvikle birlikte özel sektörün yoğun bir yatırımının olacağını, gelecek dönemde bunun hız kazanacağını açıkladı.

 Sağlık sektöründe bölgedeki yatak sayısının artırılmasının yanı sıra sağlık hizmetleri kalitesinin yükseltilmesinin ön görüldüğünü belirten Yılmaz, turizm ve milli eğitim noktasında önemli gelişmelerin yaşanacağının da müjdesini verdi.

 "SURİYE SINIRINDAKİ MAYINLARIN TEMİZLENMESİ İHALE AŞAMASINA GELDİ"

GAP Eylem Planı kapsamına alınan Türkiye - Suriye sınırındaki Mayınlı Arazilerin Temizlenmesi sorumluluğunun 5903 sayılı Kanun kapsamında Milli Savunma Bakanlığına (MSB) verildiğini hatırlatan Yılmaz, ihale çalışmalarına başladıklarını ayrıca da GAP İdaresi ve Harran Üniversitesi'nin çalışmalarıyla bu alanlarının nasıl kullanılacağının kararının verileceğini söyledi.

 Bakan Yılmaz, program hakkında bilgi verdikten sonra bundan sonra yapılacaklar hakkında şöyle konuştu:

 "Birkaç sene içerisinde yatırımların bütünü tamamlanmış olacak ama GAP kalkınmasına yönelik çalışmalarımız devam edecektir. Zira GAP çok büyük yatırımlar yapmaya devam ettiğimiz milli bir program olarak hepimizin gözbebeğidir. Ülkemizin hem finansal hem de teknolojik açıdan kendi öz kaynak, emek ve deneyimleri ile gerçekleştirdiği bir proje olarak her zaman göz önünde tutulacaktır. Güneydoğu Anadolu Projesi hepimizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. GAP'a yapılacak yatırımlar, 21. yüzyılda Türkiye'nin Dünya'da rekabet gücünü sağlaması ve kendine yeterliliği anlamında fayda sağlayacaktır."

Projenin insanların refah seviyesini arttırarak sosyal barışı, huzuru tesis etmek açısından da son derece önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, "Hiçbir bölgemizi diğerinden ayırmıyoruz. Bizim 2023 hedefimiz ve vizyonumuzu gerçekleştirmemiz, bütün illerimizin enerjisini kullanmakla mümkün." diyerek sözlerine son verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.05.2024
23:08
Eski İl Başkanı ölümden döndü
Eski İl Başkanı ölümden döndü
AK Parti önceki dönem Bingöl İl Başkanı Haşim Sağlar, Bingöl-Genç yolunda kaza yaptı. Hava yastıklarının patladığı kaza sonrası hastaneye kaldırılan Sağlar'ın ilk ziyaretçisi ise mevcut il Başkanı Yılmaz Seven oldu.
05.05.2024
23:06
O polis hakkında soruşturma açıldı
O polis hakkında soruşturma açıldı
Bozoksporlu yedek oyuncuların sahadaki 12Bingölsporlu futbolcuları taciziyle başlayan gerilim, bir anda alevlendi. Taraftarın tepkisi de artınca polis biber gazı kullandı. Bir polis ise beylik tabancasıyla havaya ateş açtı! Emniyet Müdürlüğü, o polis hakkında adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu!
05.05.2024
23:04
Yozgat maçına damga vuran pankartlar!
Yozgat maçına damga vuran pankartlar!
Sezon boyunca hakem oyunlarıyla yolu kesilmek istenen 12Bingölspor, grup lideri ve şampiyonu Yozgat Belediyesi Bozokspor'u ağırladı. Karşılaşmaya çıkan Bozokspor, tribün korkuluklarına asılan iki ayrı pankartla şampiyonluk hikayelerinin yanıtını aldı!
05.05.2024
23:03
Bingöl`de öğrencilere malzeme desteği
Bingöl'de öğrencilere malzeme desteği
Bingöl'ün Genç Kaymakamlığı himayesinde yürütülen 'Gençler Harekete Geçiyor' projesi kapsamında öğrencilere malzeme desteği verildi.
05.05.2024
23:02
Bingöl`de otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl'de otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl'ün Sancak beldesinde meydana gelen trafik kazasında otomobil başıboş ata çarptı, kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın