KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Gıda güvenliği paneli düzenlendi

Bingöl Üniversitesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Gıda Güvenliği ve Denetimi Paneli ve Sertifika Töreni” dün saat 10.00’da Bingöl Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı.

Gıda güvenliği paneli düzenlendi
27 EKİM 2011 PERŞEMBE 20:22
0
1154
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği “Gıda Güvenliği ve Denetimi Paneli ve Sertifika Töreni” programı, saat 10:00'da Rektörlük Konferans Salonu'nda yapıldı. Panel, Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Gıda Güvenliği ve Denetimi Paneli ve Sertifika Töreni programında konuşma yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş; “Dünya Gıda Günü münasebetiyle düzenlenen bir program için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu panel ve sertifika töreni Bingöl Üniversitesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir. Bu güzel bir bilimsel etkinlik; ama bunun hem devam ettirilmesini, hem de çiftçilerimizin ve hayvancılık yapan vatandaşlarımızın bu konularda bilgilendirilmesini istiyoruz. Eğer İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bunu yapmak isterse, üniversite olarak her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Ziraat Fakültesi de sadece öğrenci yetiştirmez, sadece bilimsel çalışma yapmaz; aynı zamanda amacına uygun olarak bilgilendirmeler yapması gerekir. Bunu yaparken de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte, ortaklaşa yapılması daha iyi olacaktır. Bu tür bilimsel etkinlikler her yıl yapılır, her yıl bir konu belirlenir ve bu konu çerçevesinde bilimsel etkinlikler hazırlanır. Bu yıl da Gıda Güvenliği ve Denetimi başlıklı bir konu seçilmiştir. Bu panelin çok başarılı geçmesini temenni ediyorum ve hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş'ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kıyas; “Dünyada artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Neredeyse artık bütün ülkelerde tarladan sofraya kadar gıda güvenliği konusunda çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar ülkelerin ortak politikası haline gelmiştir. Bizler de il müdürlüğü olarak gıda güvenliği ve denetimi konusunda kamuoyunu ve siz değerli katılımcıları bilgilendirmek amacıyla, Bingöl Üniversitesi ile ortak bir panel düzenlemiş bulunmaktayız. Üniversitemiz bir adım daha ileri giderek, Haccp Temel Eğitimi Sertifika Programı düzenlemiş olup, ilimizde bu alanda faaliyet gösteren esnaflarımızı sertifikalandırarak, büyük bir boşluğu doldurmuştur. Bunun nedenle bu tür çalışmalarda bize her türlü desteği sunan başta Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş olmak üzere, üniversitemizin çok değerli bütün hocalarına, bütün çalışanlarına çok teşekkür eder, katılımlarınızdan dolayı hepinize saygılar sunarım.” şeklinde konuştu.

Gıda Güvenliği ve Denetimi Paneli Başkanı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgay Şengül, panelin girişinde yaptığı konuşmasında Dünya Gıda Günü hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Turgay Şengül; “Dünya Gıda Günü ekim ayında kutlanan ve oldukça önemli bir gündür. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1945 yılında, Birleşmiş Milletler'in kurulmasından sonra, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kurulmuştur. Bunun teşkilat, dünyanın birçok ülkesindeki açlıkla savaşmak ve bu açlığı ortadan kaldırmak için kurulmuştur. Sonradan Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir karar ile dünyadaki bütün ülkelerde 16 Ekim'in, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmasına karar veriliyor.” şeklinde belirtti.

Panel hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beşir Koç tarafından, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği hakkında bilgi verildi. Yrd. Doç. Dr. Beşir Koç yaptığı sunumda; “Gıda Güvenliği derken bundan ne anladığımız çok önemlidir. Eğer bir ülkede gıda stokları yeterli ise bu da gıda güvenliği anlamındadır. Gıda Güvenliğinin bir diğer anlamı ise hijyenik ve sağlık koşulları içerisinde ele alınmasıdır. Bu da gıdaların hijyenik ve sağlıklı ortamlarda üretilmesi demektir. Son yıllarda organik ürünler daha çok tercih edilmektedir.” dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Gıda Mühendisi Şebnem İnci ise Türkiye'de Gıda Denetimi Uygulamaları hakkında bilgi verdi. Gıda Mühendisi Şebnem İnci yaptığı sunumda; “Türkiye'deki gıda denetimi tarihi 1995 yılına kadar çok koordineli bir şekilde yapılmamıştır. Bu bakımdan gıda denetimi çok genç bir sektör. Alo 174 hattına gelen şikâyetler sonrasında ve dilekçe ile yapılan başvurular sonucu, gıda denetimi yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

Panelin sona ermesinden sonra Bingöl Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜSEM) tarafından düzenlenen, "Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 22000:2005) Haccp Temel Eğitimi Sertifika Programı"nı başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından davetlilere ikramda bulunuldu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın