KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Mayıs 2024 Cuma
°C

Gribe ilaçsız çözüm

Birçok doktor grip tedavisinde çocuklara aspirin ve antibiyotik verilmesini doğru bulmuyor.Gereksiz alınan antibiyotik ise vücudun doğal bağışıklık sistemini baskılıyor.

Gribe ilaçsız çözüm
19 EKİM 2007 CUMA 10:28
0
828
0
AA aa
Doktorlar, grip tedavisinde çocuklara antibiyotik ve aspirin verilmesini önermiyor: Çocuklar gribi kendi kendine yenebilir. Aileler hemen antibiyotiğe sarılmasın. Çünkü gereksiz antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar!..

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocuklar ve griple ilgili soruları yanıtladı:

* Grip, çocuklarda daha mı tehlikeli oluyor?
Çocuklarda grip daha tehlikeli değil. Ancak altta yatan kronik bir rahatsızlığı varsa, oldukça tehlikeli oluyor. Yani akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi hastalığı bulunanlarda önemli oluyor. Onların ve onlara bakanların da grip aşısı olmasını öneriyoruz. Bu durumdaki çocuklar grip olduğunda, altta yatan hastalık alevlenir. Bunun dışında iki yaşından sonra çocukların bağışıklığı, erişkinlerle aynı düzeye geldiği için, grip daha tehlikeli bir hastalık olarak ortaya çıkmaz.

* Grip olan çocuğu hemen hastaneye mi götürmeli, yoksa tedavisine evde başlanabilir mi? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocuklar ve griple ilgili soruları yanıtladı:

* Grip, çocuklarda daha mı tehlikeli oluyor?
Çocuklarda grip daha tehlikeli değil. Ancak altta yatan kronik bir rahatsızlığı varsa, oldukça tehlikeli oluyor. Yani akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi hastalığı bulunanlarda önemli oluyor. Onların ve onlara bakanların da grip aşısı olmasını öneriyoruz. Bu durumdaki çocuklar grip olduğunda, altta yatan hastalık alevlenir. Bunun dışında iki yaşından sonra çocukların bağışıklığı, erişkinlerle aynı düzeye geldiği için, grip daha tehlikeli bir hastalık olarak ortaya çıkmaz.

Tedaviye öncelikli olarak evde başlanabilir, gribin hastanede tedavi olması gibi bir şey söz konusu değil. Çocuğun yüksek ateşi düşürülür, bol sıvı ile desteklenir. Onun dışında çocuğun bağışıklık sistemi çalışır. Bazı destek ilaçlar var ama çocuklarda grip ilaçlarını vermemeye çalışıyoruz. Çocuk, grip enfeksiyonunu kendi kendine yenebilir. Ancak semptomlar artıyorsa, o zaman hastaneye götürülmeli.

* Çocuklarda grip hangi hastalıklara neden olabiliyor?
Viral enfeksiyonlar vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürree, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Gribin semptomlarının çok uzun sürmesi lazım. Ateşinin 4-5 günden fazla sürüp, öksürüğünün giderek artması diğer hastalıklardan şüphelenmeyi gerektirir.

* Grip tedavisinde ailelerin yaptığı en büyük hatalar nelerdir?

Ailelerin yaptığı en büyük hata; grip olan çocuğa hemen antibiyotik vermek. Antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar, dirençli bakterilerin oluşmasını sağlar. Daha sonraki enfeksiyonlar için olumsuz zemin hazırlar. Ayrıca sadece aileler değil, çoğu zaman doktorlar da antibiyotik veriyor.

İLAÇ VERMEYİN

* Sizce ne tip ilaçlarla çocukların tedavisi yapılmalı, ilaç vermeden gribin iyileşmesi mümkün mü?
Çok zor durumda kalmadıkça grip olan çocuklara ilaç verilmemesi gerekli. Özellikle de aspirin. Aspirin; akut karaciğer yetmezliğine neden olabileceği için, grip halinde de hiç kullanılmaması lazım.

OKULDAN EVE TAŞIR

* Çocuğa anne sütünden grip bulaşır mı?
Hayır, annenin solunum yoluyla bulaşır. Anne, gerektiği gibi elini yıkar ve maske gibi önlemleri uygularsa çocuğuna sütünden grip bulaşmaz.

* Grip olan çocuklara hastalık dönemi boyunca ek vitamin ya da bazı özel gıdalar verilmesi gerekiyor mu?

Çok yüksek dozda C vitaminine ilişkin bazı bilimsel yayınlar var. Ancak çok net değil. Biz hasta çocuklara bol taze meyve-sebze ağırlıklı bir diyet uygulaması öneriyoruz. Özellikle portakal ve greyfurt suyu öneriyorum.

* Çocuğun gribe mi, yoksa soğuk algınlığına mı yakalandığını nasıl anlayabiliriz?
Grip ve soğuk algınlığının semptomları benzer olsa da grip; soğuk algınlığından daha tehlikeli. Gribin tipik belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı, şiddetli öksürük, aşırı yorgunluk ve ağrıdır. Soğuk algınlığının tersine grip, birçok kişide ağır hastalığa ve yaşamı tehdit eden hastalıklara bile yol açabilir. Soğuk algınlığı ayakta geçirilebilir. Ancak gripte; ateş belirgindir ve mutlaka yatak istirahati şarttır.

* Grip çocuklara yetişkinlerden daha mı kolay bulaşır?

Grip olup hastaneye yatış oranı 6 ile 23 ay arası bebeklerde de hayli yüksek. Yüksek risk taşıyan çocuklar; diyabeti, astımı, kronik kalp rahatsızlığı, akciğer ve böbrek hastalığı olanlarla iki yaş altındakilerdir. Buna ek olarak çocuğunuz gribi okuldan eve getirip, tüm aileye de rahatlıkla bulaştırabilir.

* Grip aşısı çocukların ekstra mikrop alarak hastalanmasına yol açar mı?
Grip aşısı gribe neden olmaz. Grip aşısı enfeksiyona neden olmayan öldürülmüş virüsleri içerir ve virüs tehdidine karşı vücudun hazırlıklı olmasını sağlar. Grip aşıları, iyi toleredir ve güvenlidir. En sık görülebilen reaksiyon; enjeksiyon yerinde 24 ile 48 saat sürebilen hafif bir ağrı hissidir.

* Sağlıklı bir çocuk da gribe yakalanabilir mi?
Formda ve sağlıklı olmak, gribe yakalanmamak için engel değil. Belirtilerin çıkması 1-4 gün sürdüğünden, çocuğunuz bilmeden başka kişilere de hastalığı bulaştırabilir.

(Sabah)
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
17.05.2024
09:35
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Bakan Tekin, mülakatların detaylarını açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalarda yapılacak olan mülakatların nasıl yapılacağını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
16.05.2024
15:45
`Kural dışı` hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
'Kural dışı' hac ziyaretlerine artık para cezası uygulanacak
Suudi Arabistan, hac sürecinde, 'hac vizesi' almayanlara para cezası uygulama kararı aldı. Vizesiz, 'kural dışı' hac ibadetini yapmaya çalışanlara 10 bin riyal yani 85 bin Türk lirası para cezası kesilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın