Kurban Bayramı'na günler kala baş gösteren grip salgını nedeniyle hastaneler dolup taşıyor. Güneş'e rağmen etkili olan soğuk hava nedeniyle son günlerde sıkça yaşanan gribal enfeksiyonlara karşı uyarıda bulunan doktorlar, kalın giysilerin tercih edilmesini ve kapalı mekânlardan kaçınılması tavsiyesinde bulundu.
Kar yağışının görülmemesine rağmen özellikle sabah ve akşam saatlerinde etkili olan soğuk hava, gribal enfeksiyonları de beraberinde getiriyor. Son günlerde grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardan dolayı hastanelere başvuranların sayısında artış yaşandığını belirten doktorlar, halkın güneş'in sıcak yüzüne aldanmamasını istedi.
Kalın giysilerin tercih edilmesini, saçların ıslatılarak dışarı çıkılmamasını, soğuk içeceklerden sakınılmasını, kapalı alanlarda fazla beklenilmemesini öneren doktorlar, grip'in oluşumunu, korunma ve tedavi yöntemlerini şöyle sıraladı.
“Grip ani olarak başlayan yüksek ateşle seyreden, aşırı halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Gribe yakalanan kişi en az 3-5 gün yatak istirahati ile kendini toparlayabilir. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle zatürree gibi ikincil hastalıklarında tabloya eklenmesi ile hastalık daha da ağırlaşabilir ve özellikle çocuklar, yaşlılar, diyabetliler, astımlılar, kalp ve kanser hastalarında ölüme neden olabilir. Grip aşısı tüm grip sezonu boyunca uygulanabilir. C vitamini herkesin tahmin ettiğinin tersine, gribi önlemez. Sistemi güçlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini hafifçe artırabilir ama gribi kapmamızı ve hasta olmamızı kesinlikle engellemez. Hatta aşırı derecede C vitamini, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ishale sebep olabilir. Bu da hastalığın ağırlaşmasına, iyileşmenin gecikmesine yol açabilir. Gripten korumaya yönelik bir beslenme biçimi yoktur. Korunmak için bilinen en etkili yol grip aşısıdır. Grip virüsünün bulaşması, hastalık belirtilerinin başlamasından 1-2 gün öncesinde başlar ve hastalık başladıktan 3-7 gün sonrasına kadar devam eder. Grip hastalığına neden olan influenza virüsüne antibiyotikler etkisiz olduğu için hastalık sırasında antibiyotik kullanımı, hastalığın süresini kısaltmaz. Grip virüsleri sürekli değişmektedir. Genellikle her yıl dolaşan virüs suşları değişmekte ve buna bağlı olarak ta aşıların içeriği de değişmektedir. Sonuç olarak her yıl aşılanmak gereklidir”
Grip salgınının yanı sıra etkili olan sinüzit rahatsızlıklarına karşı gerekli hassasiyetin gösterilmesini isteyen doktorlar, özellik duş sonrası dışarı çıkılmaması ve jöle kullanımından sakınılması uyarısında bulundu.
BİNGÖL KENT HABER