KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Gss'ye başvurmayan borçlu olacak!

Sosyal güvenlik kapsamında olmayanların bir an önce Genel Sağlık Sigortasına (GSS) başvurması büyük önem taşıyor. Aksi halde gelirlerine bakılmaksızın 212 TL'lik borç çıkarılacak.

Gss`ye başvurmayan borçlu olacak!
14 OCAK 2012 CUMARTESİ 00:10
0
2284
1
AA aa

Son yıllarda sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde birbiri ardına uygulamaları hayata geçiren Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu, bir ilke imza attı. Yeni uygulama ile nüfusun tamamı sağlık güvencesi kapsamına alındı.

Genel Sağlık Sigortası uygulamaları hakkında yazılı bir açıklama yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürü İbrahim Mehteroğlu, Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun geçici 12'inci maddesi gereğince 3816 sayılı Kanunun kapsamında yeşil kart verilenlerin kurumumuza devri 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yapılmış ve söz konusu kişiler Genel Sağlık Sigortalısı kapsamında sayıldığını bildirdi. 

“1 Ocak 2012 tarihinden önce herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler ise; 01/01/2012 tarihi itibariyle Kurumumuz tarafından re'sen Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilerek sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaklardır” diyen Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehteroğlu, Ayrıca bu kişilere gelir tespitini yaptırmak üzere bir ay içinde il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına bizzat veya vekilleri aracılığı ile başvurmaları hususunda tebligat gönderileceğini ifade ederek, “Tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmayanların gelirleri asgari ücretin iki katı olarak kabul edilerek Genel Sağlık Sigortası Primi buna göre tahsil edilecektir. Aynı şekilde gelir testine tabi tutulacak kişilerden aile içindeki kişi başına gelirinin asgari ücretin iki katından fazla olduğunu beyan edenler için gelir testi yapılmaksızın beyan edilen gelir esas alınarak Genel Sağlık Sigortası tescili yapılacaktır. 1 Ocak 2012 tarihinden önce yeşil kartlı olanların vize süresi dolana kadar gelir testine tabi tutulmaksızın Genel Sağlık Sigortasına tabi tutularak sağlık yardımlarından yararlanacaklardır. Vize süresi dolanlar ise 1 ay içerisinde ikametgâhlarının bulunduğu il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi için başvuracaklardır” dedi. 

Kişi başına tutacak olan gelirin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Sosyal Bilgi Sistemi (SOYBİS) üzerinden 13 Kurumdan online olarak gelen bilgiler ışığında yapılacağını söyleyen Mehteroğlu, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Sosyal Bilgi Sistemi (SOYBİS) üzerinden 13 Kurumdan online olarak gelen bilgiler ışığında her türlü harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bundan doğan hakları da dikkate alınarak, banka kredi kartı harcamalarından, kira ödemelerine, kira gelirlerine ve elektrik, su, telefon kullanımlarına kadar birçok ayrıntıyı içeren test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı şimdiki asgari ücretin (886,50 TL) üçte birinden (295,50 TL) az olduğu tespit edilenler herhangi bir prim ödemeden Genel Sağlık Sigortalısı olacaktır.

Aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı:

Brüt asgari ücretin üçte birini (295,50 TL) ile asgari ücret (886,50 TL) arasında olanlar (35,46)

Brüt asgari ücret (886,50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1773,00 TL) arasında olanlar (106,38 TL)

Brüt asgari ücretin iki katından (1773 TL) fazla olanlar ise (212,76 TL), 

Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanacaklardır.

Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı ayrı gelir tespiti yapılır” diye konuştu. 

Mehteroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Sisteme dahil olmak için eşlerden birisinin Genel Sağlık Sigortalısı olması yeterli olup bakmakla yükümlü oldukları tüm çocuklar 18 yaşına kadar, lise öğrenimine devam eden çocuklar 20 yaşına kadar, üniversite öğrenimine devam eden çocuklar ise 25 yaşına kadar evli olmamak koşuluyla ailesinden dolayı Genel Sağlık Sigortalısı sayılacaktır. Bu yaşları aşan çocuklar ise kendileri Genel Sağlık Sigortası yaptırmak zorundadırlar.

Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan anne ve babası da GSS (Genel Sağlık Sigortası) kapsamında sağlık yardımlarından faydalanacaklardır. 18 yaşına kadar bütün çocuklar ve gençler koşulsuz sağlık hizmeti alacak, anne ve babası sigortasız dahi olsa 18 yaşını dolduruncaya kadar, başka hiçbir belge istenmeden sadece nüfus cüzdanı ile her türlü sağlık yardımı alabileceklerdir.  5510 sayılı kanuna göre (4-b) Bağ-kur kapsamında sigortalı sayılanlardan altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunan ve bu borcunu 6183 sayılı yasa hükümlerine göre tecil ve taksitlendirme yapmayanlar, on sekiz yaş altı çocukları hariç olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Genel Sağlık Sigortalısı sayılmak için talepte bulunmaları halinde, yapılacak gelir tespiti sonrasında bu kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Ayrıca, emeklilik için gün ve sigortalılık süresini tamamladığı halde yaşının dolmasını bekleyenler de gelirine bakılarak Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorundadırlar.”

Bingöl'de 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle 113 bin 800 yeşil kartlı Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını kaydeden Mehteroğlu, “Hali hazırda herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 23 bin 643 kişinin kapsama alınması için Kurumumuzca yapılacak tebligat ile bir ay içinde veya tebligatı beklemeksizin il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları zorunludur. Aksi takdirde kişi başına düşen aylık gelirleri asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek kendileri adına her ay için (212,76 TL) borç tahakkuk ettirilecektir. Genel Sağlık Sigortası dışında kalan bu sigortalıların mağdur olmamaları için bir an önce söz konusu vakıflara başvurarak gelir testi yapmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
mustafa ayaz (@Misafir_9043)
04 Ağustos 2012 Cumartesi 16:21
muayene olmadığımız halde niye prim ödeme durumunda kalıyoruz ? devlet işsiz olduğum halde benden nasıl prim alıyor ? madem her harukarda(muayene olsamda olmasamda) benden prim alıyor neden emekliliğime gün olarak işlenmiyor ?
bir an evvel bu uygulamanın kalkmasını istiyoruz..
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın