KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Gül: hayalperestlik bela getirir

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Barzani'nin, “Kürdistan fikrine alışın” sözlerini “Hayalperestlik daima halkların başını belaya sokmuştur” diyerek yanıtladı.

Gül: hayalperestlik bela getirir
28 ŞUBAT 2007 ÇARŞAMBA 11:27
0
1043
0
AA aa
ANKARA - Kabil'den Türkiye'ye dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin, “Kürdistan fikrine alışın” biçimindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, Başbakan'ın aslında bu konuda konuştuğunu, onlarla böyle bir polemiğe girmek istemediğini aktardı.

Abdullah Gül, bu bölgenin, özellikle de Irak'ın kritik bir dönemden geçtiği sırada, Türkiye'nin kucaklayıcı ve yapıcı, Kürt'ü, Türk'ü, Arap'ı, herkesi akraba ilan edici bir politika izlerken, Irak'ın bütünlüğüne önem verirken ve “Irak'ın geleceğine Iraklılar karar verir” söyleminde bulunurken, bu tip demeçlerin ya kasıtlı ya da çok hayalperestlik ve sorumsuzluk olduğunu söyledi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bölgedeki irrasyonel liderlik, maksimalist hayalperestlik daima halkların başını belaya sokmuştur. Bunun en iyi örneği Saddam'dır. Dünyanın en zengin toplumu olabilirdi, en refah ülkesi olabilirdi Irak ama gördüğünüz gibi belkemiği kırılmıştır. Halkı yıllardır sefalet ve acı içindedir. Dolayısıyla bu bölgenin liderleri, önderleri eğer rasyonel politikalar takip etmezlerse kendi halklarının başını belaya sokarlar. Alınacak çok da örnek var. Türkiye'nin bu bölgeye kardeşçe yaklaşımı, açılımı eğer takdir edilmezse, tabii o zaman da artık onlar bilir. Onun için kimseyle polemiğe girmek istemiyorum. Herkesin bu bölgede son 10-15 yılda olup bitenlerden çok iyi ders alması lazım, eğer kendi halklarına iyilik yapmak istiyorlarsa. Yoksa, sadece kendi halklarının başını belaya sokmaktan başka işe yaramaz.”
Barzani: PKK ile askeri mücadele söz konusu değil

Gül, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın, kendisini Arap Birliği toplantısına davet etmesine ilişkin bir soru üzerine de, Irak konuşulurken Türkiye'yi çağırmalarının ve Türkiye'nin görüşlerini almak istemelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye'nin Irak diplomasisi yok” şeklinde suçlamalarda bulunanları eleştirdi.

Gül, bu yıl yapılacak genel seçimlerde meclise kaç partinin gireceğine ilişkin bir tahminde bulunmasının istenmesi üzerine, “bunu halk bilir” dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, Dışişleri Bakanı Gül de Başbakan olur” biçimindeki sözlerine ilişkin olarak, “Hepimiz kendi aramızda otururuz konuşuruz doğrusu neyse hep beraber onu yaparız. Şu anda bunları konuşmak çok erken” dedi.

Gül, Abdüllatif Şener'in, “Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, Gül de Başbakan olur” biçimindeki sözlerini yorumlamasının istenmesi üzerine, şunları söyledi:

“Hepimiz kendi aramızda oturururuz konuşuruz, doğrusu neyse hep beraber onu yaparız. Şu anda açıkçası bunları konuşmak için çok erken. Hep beraber önce cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapalım, ondan sonra parti, teşkilat, arkadaşlarımız, hep beraber bunlara karar veririz. Tek söyleyeceğim şey şu; başka siyasi partilerde gördüğünüz kavgalar, çekişmeler bizim aramızda olmaz.”

Türk siyasetine farklı bir çizgiyi getirdiklerini ifade eden Gül, “Ama nedense birçoğu bunu göremedi” diye konuştu.

Gül, geçmişte Türk siyasetinde siyasetçilerin kendi kişisel ihtiraslarının maliyetini halka ödettiklerini, bundan dolayı siyasal istikrarsızlıkların olduğunu belirterek, “Bizim partimizde bunların olmayacağını söyleyebilirim” dedi.

Bu konularda kendi içlerinde istişare edeceklerini, günü geldiğinde konuşacaklarını kaydeden Gül, “Ben olurum, başkası olur, adı geçmemiş biri olur, bunları hep beraber konuşuruz” diye konuştu.

ERDOĞAN IRAK'A GİDECEK Mİ?
Gül, Başbakan Erdoğan'ın Irak'a gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, böyle bir planın olmadığını bildirdi.

“Ama bu demek değildir ki Sayın Başbakanımız, ben ya da başkası, Bağdat'a gidilemez diye birşey yok” diyen Gül, şöyle konuştu:

“Ama işte görüyorsunuz, kolay da değil. Geçen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı gitti, 2 saat inemedi, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice gitti 1 saat inemedi. Irak'a gidip Irak hükümetiyle dayanışma içinde olduğumuzu, Iraklılar'ın yanında olduğumuzu Bağdat'ta da göstermeyi hepimiz çok arzu ederiz. İnşallah bunun ortamı sağlanır ama şu anda düşünülmüş, planlanmış böyle bir ziyaret yok.”

TÜRKİYE'DE, IRAK'A KOMŞU ÜLKELER ZİRVESİ PLANLANIYOR MU?
Gül, Türkiye'de Irak'a komşu ülkeler zirvesinin planlanıp planlanmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Fazla birşey söylemek istemem ama birçok çalışma var. Herkes, gerek komşular gerek Irak ile ilgili bütün ülkeler, BM, komşu ülkelerin önemini çok daha fazla kavramış vaziyettedir” dedi.

Herkesin, öncelikle de komşu ülkelerin Irak'a daha çok yardımcı olması gerektiğini ifade eden Gül, Irak'ın birliğini, bütünlüğünün korunması, Irak'taki iç sorunların çözümüne, orada güvenliğin sağlanmasına, yaraların sarılmasına önce komşuların hizmet etmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Gül, bu çerçeve içinde komşu ülkelerin daha çok şey yapabileceğini herkesin biraz görmeye başladığını kaydetti.

“MISIR'IN PETROL BAKANI TÜRKİYE'YE GELECEK”
Ankara'ya dönüşünde de Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Gül, İslamabad'da Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile görüşmesi hatırlatılarak, Doğu Akdeniz'de petrol arama konusunda Mısır'ın, Rumlar ile yaptığı anlaşma konusunda herhangi bir geri adım sinyali verip vermediğinin sorulması üzerine, bu konuda görüşmelerde bulunmak üzere yakında Mısır'ın petrol bakanının Türkiye'ye geleceğini, ayrıca Türkiye'den bir ekibin de Mısır'a gideceğini anlattı.

Irak'a komşu ülkeler toplantısına ilişkin soru üzerine de Gül, bunun için birşey söylemek için henüz erken olduğunu, ancak komşu ülkeler toplantısının ne denli önemli olduğunu herkesin görmeye başladığını kaydetti. Gül, şunları kaydetti:

“Eğer sıkıntıda olan bir ülkeye komşuları yardım etmezse o sıkıntıların aşılması ne kadar zordur. O ülkede biri istikrar, güvenlik ve huzur istiyorsa, komşu ülkelerin yardımına ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu platformun başta BM olmak üzere Irak ile ilgilenen herkes tarafından giderek daha çok dikkate alınması ve öneminin kavranmasını büyük bir memnuniyetle izliyoruz.” Gül, İslamabad ve Kabil'deki temasları hakkında bilgiler de verdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.07.2026
03:32
Bingöl`de Okullar Yeni Döneme Hazırlanıyor!
Bingöl'de Okullar Yeni Döneme Hazırlanıyor!
Yeni eğitim yılı öncesi eğitim yatırımlarına hız verildi. Bingöl İl Özel İdaresi, merkez ve ilçelerdeki okul ile pansiyon binalarını kapsayan güçlendirme ve onarım çalışmaları için ağustos ayında peş peşe ihaleler gerçekleştirecek.
29.07.2026
03:30
Bingöl`de Zehir Tacirlerine Darbe: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Zehir Tacirlerine Darbe: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda yaklaşık 1,8 kilogram metamfetamin ile uyuşturucu hap ve eroin ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
29.07.2026
03:30
Bingöl`de Fideler Daha Yeni Çiçek Açtı, Komşuda Hasat Başladı
Bingöl'de Fideler Daha Yeni Çiçek Açtı, Komşuda Hasat Başladı
Bu yıl etkisini uzun süre sürdüren yağışlar ve serin hava, Bingöl'de sebze üretimini haftalarca geciktirdi. Komşu il Muş'ta ise 40 dereceyi bulan sıcaklık altında biber hasadı başladı, ürünler Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmeye başlandı.
29.07.2026
03:28
Genç Viyadüğü Giriş ve Çıkışı Yenileniyor
Genç Viyadüğü Giriş ve Çıkışı Yenileniyor
Uzun süredir trafik güvenliği açısından eleştirilen Genç ilçe giriş ve çıkışı yeniden düzenleniyor. AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, bağlantı yollarının yapılacağını ve TOKİ konutlarını da kapsayan yeni ulaşım düzenlemesi için karar alındığını açıkladı.
29.07.2026
03:27
Canlı:
Canlı: 'Taklit Arttı, Bingöl Kültürü Geriye Düştü'
Düğünlerde Bingöl'e ait türkülerin giderek daha az seslendirildiğini, yöresel oyun ve kıyafetlerin yerini farklı kültürlerin taklidinin aldığını belirten Ses Sanatçısı Veysel Canlı, yerel hafızanın korunması için 'öze dönüş' çağrısında bulundu.
29.07.2026
03:24
Baraj Kapakları Açıldı, Murat Nehri`nde Mahsur Kaldı
Baraj Kapakları Açıldı, Murat Nehri'nde Mahsur Kaldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri kıyısında piknik yapan bir kişi, baraj kapaklarının açılmasıyla su seviyesinin aniden yükselmesi sonucu nehir ortasındaki adacıkta mahsur kaldı. Vatandaş, AFAD ekiplerinin müdahalesiyle kurtarıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın