KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Güncelleme görünümü zenginleştirdi

Ekonomiden sorumlu bakanlar basın karşısına çıktı. Kamuouyunu aydınlatma toplantısı başladı

Güncelleme görünümü zenginleştirdi
12 MART 2008 ÇARŞAMBA 10:06
0
741
0
AA aa
Ekonomiden sorumlu Bakan Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi değerlendirme toplantısı yapıyor.

Bakan Nazım Ekren, milli gelirde yapılan güncellemeden sonra görünümün zenginleştiğini belirtti. Bu artışa rağmen yabancıların ilgisinin beklenilen düzeyde olmadığını belirtene Ekren, “Yatırım seferberliği yapabilmek için yeteri derecede büyüklüğe kavuştuk” dedi. Bu büyüklükteki ekonomi için sektörel ve bölgesel teşviklerin zorunlu hale geldiğini belirten  Ekren, “500 milyar dolar eşiğini 2005'te geçtik. Bu tablo vergi reformu konusunda da bize zemin hazırlamaktadır” dedi.

Güncellemelerin finans sektöründeki yansımalarını da değerlendiren Bakan Ekren, “Bütün borç kalemlerinde daha iyiyiz, borç sürdürülebilirlik sorunu aşıldı. Türk bankacılık sektörü derinleşme sürecinin başında da uluslararası piyasalar için önemli sinyaller vermektedir. Ekonomik kredi notunu artıracak 7 değişken varsa Türkiye ekonomisi 2 tanesinde başarılıydı, ancak bu güncellemeyle birlikte reyting artışı için 5 konuda başarılı konuma geldik ve bu güncellemeden sonra notumuz artacaktır” diye konuştu.

Makro ekonomideki düzenlemenin AKP'nin birinci iktidarı döneminde alınan tedbirlerden kaynaklandığını belirten Ekren, ikinci yapısal tedbirler için gerekli adımların atılacağını vurguladı.


BÜTÜN ÜLKELER OLUMSUZ ETKİLENECEK
Küresel dalgayı mükemmel türbülans olarak yorumlayan Bakan Ekren, bu gelişmelerin bütün ülkeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi. "Global likidite daralma gösterse de farklı bölgelerde farklı kaynaklar olduğunu dikkate almalıyız" diyen Bakan, rekabet gücünün artırılması, istihdamın artırılmasının Türkiye ekonomisinde politika ve stratejileri belirleyecek unsurlar olduğunu belirtti.  

İkinci nesil reformların istihdama odaklı olacağını söyleyen Erken, şöyle konuştu: “Resmi istatistik programıyla Türkiye'de tüm veri ve bilgilerin tek merkezde toplanmasının önünü açacağız. Bundan sonrası toplantılarda mikro ekonomik reformların sektör ve bölgeler üzerindeki etkisine bakacağız”

Bakan Ekren daha sonra sözü Bakan Mehmet Şimşek'e bıraktı. Şimşek ise şöyle konuştu: “Zaten bir endişe kaynağı olmaktan çıkmış olan kamu borç stokunu değerlendireceğim. Maliye'nin büyük başarısı sayesinde Türkiye tarihinde görülmemiş borç sorunu çözüldü. 1990'lı yılların sonlarına doğru biriken borç stoku son birkaç yıl içerisinde dengeye oturtuldu. Geçen seneki performans düşüklüğü genel çerçeveye bakıldığında sadece faiz dışı fazlaya değil borçlanma oranına da bakılmasının bir göstergesi. Kamu borçlanma gereği çok hızlı bir şekilde azalmış. Hatta son üç yıldır bir fazla oluşmuştur denilebilir.”

ŞOKLARA KARŞI DAYANIKLIYIZ
YTL'nin yüzde 5 değer kaybı ya da kazanca uğramasını büyük bir şok olarak gösteren Şimşek, “Bunu 2OO1 yılında yaşasaydık etkisi 2.2 puan olurdu bugün bunun etkisi 0.6 puan neredeyse üç katından fazla. Faiz artışı da aynı şekilde şoklara karşı dayanıklı hala geldik. Kamu borç stokunun şoklara karşı dayanaklı hale geldi. Merkez Bankası'nda ciddi bir rezerv birikimi var ve bu da Türkiye'yi daha dayanıklı hale getiriyor. Bankacılık sisteminin sağlıklı bir yapıya oturması da Türkiye için büyük bir kazanç. Global krizin ortasında bizim daha az etkilenmemizin en büyük nedeni bankaların yapısı ve malı disiplindir.” Enflasyon konusunda da bir değerlendirme yapan Şimşek, her ne kadar hedeften sapılmış gibi görünse de genel olarak doğru yolda devam edildiğini söyledi. Geçen yıl yaşanan papa politikasından kaynaklanan unsurlara dikkat çeken Şimşek, “Türkiye önemli bir dezenflasyonist programı sürdürüyor. Çekirdek enflasyonda önemli bir sorun bulunmuyor. Global piyasalarda ortaya çıkan türbülanstan sonra enflasyon konusunda Türkiye'de çok önemli iyileşmeler yaşandı. İşlenmiş gıdayı da çıkartırsanız yüzde 4'ün üzerinde. İşlenmiş gıdayı da koyarsanız yüzde 6'nın üzerinde. Türkiye mali disiplini oturtmakla kalmadı, bankacılık sistemini iyileştirdi, enflasyonu aşağı çekti” şeklinde konuştu. Uluslararası rekabet gücünde önemli bir değişim olduğunu belirten Şimşek, rekabet bazında en hızlı artış gösteren ülkelerden biri konumuna gelindiğini vurguladı.  

 

ŞÜPHEYE GEREK YOK
Bakan Şimşek, 'ekonomi bizim için ön planda' mesajı verdikten sonra sözü Maliye Bakanı Unakıtan'a verdi. Güncellemenin basit bir hesap değişimi olmadığın belirten Unakıtan, bundan sonra tüm hesaplamalarda değişikliklerin olacağını söyledi. “Kamu borçlanmaları, bütçe açığı, faiz dışı fazlası ihracatı ithalatı yeni verilere göre değerlendirilecek” diyen Unakıtan şöyle konuştu: “Türkiye yeni durumuna alışmak mecburiyetinde, Bunlar gerçek hesaplar. Eskiden çeşitli nedenlerden dolayı bu hesaplamalar yapılamamış. Bu hesapla fazla değil, şüpheye gerek yok, hesaplarımızdan gayet eminiz. Vergi gelirlerindeki indirimlere rağmen, kayıt dışı ile mücadele nedeniyle gelirlerde sürekli artış yaşanmıştır. Bütçe dengesi bakımından olumlu gelişmeler yaşanmıştır. Bütçe açıklamaların azaltılması konusunda uyguladığımız kararlı politikalar nedeniyle bütçe açığını GSMH'ye oranında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Bütçe hemen hemen denk konumuna geldiği ki, bu hiçbir hükümete nasip olmayan bir tablodur. Faiz dışı fazla politikası kararlılıkla sürdürüldü.”




HABERTÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.05.2024
14:13
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Tarımsal uygulama merkezinde hayvansal ürünler elde edilecek
Bingöl Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde hayvansal ürünlerin elde edilmesi için ilk adım atıldı. Büyükbaş hayvanların getirildiği merkezde, hem süt ve süt ürünlerinin üretimi yapılacak hem de akademisyenler ile öğrenciler için uygulama alanı olacak.
16.05.2024
14:12
Bingöl`de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençler 33 şehidin anıtına karanfil bıraktı
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı birimlerde eğitim gören gençler, 33 şehidin anıtını ziyaret ederek hem karanfil bıraktı hem de Kur'an-ı Kerim okudu.
16.05.2024
10:34
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Yurt dışından ikinci telefona yasak!
Uygun fiyat nedeniyle yurt dışından satın alınan telefonlara sınırlama geldi. Buna göre, yurt dışından ikinci bir telefon artık getirilemeyecek.
15.05.2024
20:00
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bingöl Üniversitesi, ata tohumu sebze fidelerinin satışına başladı
Bu yıl, domates çeşitleri olarak Guldar, Bursa, salkım, pembe ve çeri, biber çeşitleri olarak Elâzığ yerli dolmalık, Keban acı dolma, Arnavut, kırmızı kapya, çarliston, tatlı sivri, acı kıl ve turşuluk süs biber, yeşil fasulye, patlıcan, bamya, kabak, hıyar, reyhan, karpuz ile kavun fideleri bulunuyor.
15.05.2024
15:29
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Hesap kirası pahalıya mal oldu! Dolandırıldı...!
Bingöl'de banka hesabını kiraya veren bir şahıs, dolandırıcıların tuzağına düştü, 600 bin TL borçlandırıldı.
15.05.2024
15:28
Bingöl`den Afrika`ya arıcılık eğitimi
Bingöl'den Afrika'ya arıcılık eğitimi
Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi Arasında 'Arıcılık Alanında İş Birliği Geliştirme Projesi' Altyapı Çalışmaları Başladı. Bingöl'den giden ve bir dizi incelemelerde de bulunan akademisyenler, 'Arı Yetiştiriciliği', 'Ana Arı Yetiştiriciliği' ve 'Bal Arısı Hastalık ve Zararlıları 'eğitimleri verildiler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın