KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Temmuz 2024 Cumartesi
°C

Hak sahipliği nasıl olacak? Kimler destek alacak?

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Afet Bölgesi İlan edilen Bingöl'de hak sahipliği başvuruları devam ediyor. 2 Bin 700 kişiye hane başı destek ödemesinin yapıldığı kentte kişi isterse AFAD'ın TOKİ aracılığıyla yapacağı konutlardan, dilerse Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yerinde dönüşüm programından yararlanabilecek. İşte adım adım yapılanlar ve bilinmesi gerekenler….

Hak sahipliği nasıl olacak? Kimler destek alacak?
06 ARALIK 2023 ÇARŞAMBA 20:14
16
23642
0
AA aa

-BİNGÖL ONLİNE - 06 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, 07 Nisan 2023 tarihinde Afet Bölgesi İlan edilen Bingöl'de hak sahipliği için yürütülen çalışmalar devam ediyor.

BAŞVURULAR BAŞLADI!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmalar neticesinde 4 Bin 825 bağımsız bölüm için acil yıkım kararı verildi. Bu karar üzerine AFAD İl Müdürlüğü'nce hak sahipliği müracaatları 04 Aralık 2023 tarihi itibariyle alınmaya başlandı. Başvurular 01 Şubat 2024'te sona erecek. 60 günlük süre zarfında hak sahipliği başvurusunda bulunmayanlar, talep haklarını kaybetmiş sayılacaklar. Hak sahipliği başvuruları, E-Devlet üzerinden ya da AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen merkezlerde yapılabilecek. İl dışında olanlar, bulundukları illerdeki AFAD Müdürlüklerine giderek işlemlerini yaptırabilecekler. Müracaat esansında tapu, elektrik veya su faturası ile anne babası vefat edenlerden ayrıca mirasçılık belgesi istenecek.

01 Şubat'tan sonra müracaatlar değerlendirilecek, askı ilanına çıkacak, 15 günlük süre içinde itirazlar alınacak. Sonrasında kesin hak sahipliği listeleri AFAD Başkanlığı'na gönderilecek. Onay çıktıktan sonra hak sahipliği kesinleşmiş olacak.

2 BİN 700 HANEYE DESTEK ÖDEMESİ YAPILDI

Hasar tespit çalışmalarının akabinde Bingöl genelinde 2 Bin 700 haneye, her birine 10'ar Bin TL hane başı destek ödemesi yapıldı. Ödemelerin devam ettiği, bu desteğin 5 Bin haneye çıkmasının beklendiği belirtildi. Deprem öncesi ve sırasında konutta ikamet eden kimse (Kiracı veya ev sahibi), ödeme o kişiye yapılır. Sonradan nakledilen ikametgahlar bundan faydalanamayacak.

KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAYACAK?

Evrakların tamamlanması hak sahipliği için yeterli olmayacak. Başvurularda en kritik durum ise Bingöl'de geçmiş yıllarda yaşanan afetler neticesine nakli verilen ancak halen yerleşimin bulunduğu yerleşim merkezleriyle ilgili. Önceki yıllarda afete maruz kaldığı gerekçesiyle nakli yapılan ve bir dizi hak sahiplikleri tanınan köylerdeki mevcut ağır hasarlı yapılara yeniden hak sahipliği verilmeyecek. Bingöl'de 120'den fazla köy veya mezra için daha önce nakil kararı verildiği vurgulanıyor.

KONUTLAR NASIL VE NEREYE YAPILACAK?

Hak sahipliği kesin listesi çıktıktan sonra AFAD İl Müdürlüğü'nce konut yapımı için ilgili mühendislerin de yer aldığı komisyon tarafından, Fay hattının geçtiği noktalar özellikle dikkate alınarak yer tespiti yapılacak. Yer tespit çalışmalarının ardından TOKİ Başkanlığı'nca ihaleler yapılıp konut imalatlarına başlanacak. Afet konutlarının, işyerlerinin kat sayısı, metrekaresi, oda sayısı gibi detaylar projelendirme aşamasında netleşecek.

KONUT ÖDEMELERİ NASIL OLACAK?

Afet İlanı nedeniyle devletin bedava ev yaptığı yanılgısına kapılmamalı. AFAD, yapılan her konut için hak sahiplerini borçlandıracak ve ödemelerini zamanında isteyecek. Fiyatlar, konut teslim dönemindeki güncel hesaplamalar üzerinden yapılarak netleştirilecek ve 2 yıl geri ödemesiz, 18 yıl eşit taksitlerle geri ödemeli alınacak. Zamanında yapılmayan ödemeler için faiz işletilecek.

Borçlandırmanın ilanı tarihinden itibaren kabul edilebilir mazereti dışında, 2 ay içerisinde borçlanmalarını yapmayanların hak sahipliği kanunen kendiliğinden sona erecek.

Borçlanmasını yapmış olmasına rağmen konut, işyeri ve ahırını mahallinde yaptırılacak duyurudan itibaren 45 gün içinde teslim almayanların hak sahipliği kanunen kendiliğinden sona erecek.

YERİNDE DÖNÜŞÜM KREDİSİ DE VERİLECEK

AFAD üzerinden hak sahipliği olanlar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yerinde dönüşüm programından yararlanamayacak.

Zamanında yapılmayan başvurulara bağlı olarak AFAD Programından yararlanamayıp yerinde dönüşüm programından yararlanmak isteyenler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne müracaat edebilecekler. Aynı evraklar buradan da talep edilecek. Kredisi onaylananlara 750 Bin lirası hibe, 750 Bin lirası da kredi olacak şekilde 1 milyon 500 Bin TL destek sunulacak. 750 Bin liralık kredinin borçlanmasında, 2 yıl geri ödemesiz, 8 yıl faizsiz olmak üzere 10 yıl içinde geri ödemeler alınır. Zamanında yapılmayan ödemelerde faiz işler. Bakanlık, ayrıca proje ve zemin etüdü için de 40 bin TL harici hibe desteği sunacak.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.07.2024
01:13
Bingöl Valisi Usta bıçaklı saldırıda yaralanan vatandaşları ziyaret etti
Bingöl Valisi Usta bıçaklı saldırıda yaralanan vatandaşları ziyaret etti
Bingöl'de 2 gün önce bıçaklı saldırıda yaralanan ve hastanede tedavileri devam eden vatandaşları ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Usta, 'Bingöl'ü ve bizleri çok çok üzen bir olay. Bunun adli ve idari boyutu devam ediyor' dedi.
26.07.2024
18:59
Bingöl`de deprem! 4,2
Bingöl'de deprem! 4,2
Depremin merkez üssünü Bingöl'ün Karlıova İlçesi olarak açıklayan AFAD, depremin büyüklüğünü ise 4,2 olarak duyurdu.
26.07.2024
18:33
Bayram:
Bayram: 'Elinizi sürücülerin cebinden çekin!'
Bingöl'de sinyalizasyon sistemlerinin sağlıklı çalışmadığını, MOBESE'lerden sık sık ceza yazılarak sürücülerin mağdur edildiğini belirten Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Bayram, sert çıktı! 'Önce sorunları giderin, yön işaret ve uyarıcı levhalarını koyun, ondan sonra kuralları uymayanlara ceza yazın! Çekin artık elinizi sürücülerimizin cebinden!'
26.07.2024
16:31
Bingöl RAM`dan ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti
Bingöl RAM'dan ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti
Merkez Müdürü Argun, alanında uzman ve deneyimli kadroyla 25 Temmuz -2 Ağustos tarihleri arasında öğrenci ve velilerin hizmetinde olunacağını belirtti.
26.07.2024
15:50
Bingöl`de kırsal alanda çıkan yangın söndürüldü
Bingöl'de kırsal alanda çıkan yangın söndürüldü
Bingöl'ün Genç ilçesinde kırsal alanda çıkan yangın, ormana sıçramadan söndürüldü.
26.07.2024
15:36
'Bingöl'deki olay adli bir vaka olarak geçiştirilemez'
Önceki gün madde bağımlısı bir şahsın 4 kişinin ölümüne, 5 kişinin de yaralanmasına yol açtığı bıçaklı saldırısını kınayan HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı, gençlerin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalan yönetim sisteminin sorunlu olduğunun altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın