KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2025 Pazartesi
°C

Hamas, türkiye'ye neden geldi?

Hamas'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret tüm dünyada yankı buldu. Peki, bu ziyaret neden yapıldı? Amaç neydi? İşte Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in çarpıcı ifadeleri:

Hamas, türkiye`ye neden geldi?
17 ŞUBAT 2006 CUMA 12:11
0
1307
0
AA aa
AK Parti Genel Merkezi'nde AK Parti yöneticileriyle görüştükten sonra açıklama yapan Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal beş kişilik bir heyetle yaptıkları sürpriz Türkiye ziyaretini değerlendirdi.


Meşal, “gelecekte bölgenin daha olumlu bir yöne gitmesi için Türkiye'nin tavsiyeleri önemli” dedi. 
 
Çeşitli konularda olumlu ve yararlı görüşmeler yaptıklarını belirten Meşal, Türkiye ile gelecekte işbirliği içinde olmaya devam edeceklerini söyledi.


Meşal'in diğer açıklamaları şöyle:

"Filistin Halkı genel seçimlerde bizi seçtiğinden beri Türkiye'yi ziyaret etmeyi arzuluyorduk. Amacımız yetkililerle görüş alışverişinde bulunmaktı. Türk yetkililer, bizim bu arzumuzu kabul ettiler ve bu ziyaret kardeşlik ortamında gerçekleşti.

Heyetimizle Türk yetkililer arasında verimli bir görüşme gerçekleşti. Olumlu bir atmosfer vardı. Yetkililere Filistin'de olup bitenler ve yeni oluşturulacak Filistin yönetimi hakkında bilgi verdik.

Türk yetkililerin nasihatlerini, olumlu önerilerini dinledik. Bu güzel ülkenin yetkililerinin ne kadar ciddi olduklarını gördük.

Bu bağlamda Türkiye'de ki yetkililerden Filistin Halkı için destek istedik. Aynı desteği diğer Arap ve İslam ülkelerinden de istedik.

Biz bölgede işgali sona erdirecek, Filistin halkının tüm haklarını temin edecek gerçek bir barış gerçekleşmesini arzu ediyoruz.

Biz Filistin halkının haklarını gerçekleştirecek ve işgali sona erdirecek her türlü bölgesel oluşum ve çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Hamas heyeti olarak, bu güzel ülke ve yetkililerine bizi kabullenmesinden dolayı teşekkür ederim..."

Filistin seçimlerini kazanan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyetle AK Parti yöneticileri arasındaki görüşme 2 saat 10 dakika sürdü. Görüşmenin bir bölümüne, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı.
 
Dışişleri'nden Hamas açıklaması
 
Dışişleri Bakanlığı, Filistin seçimlerinden galip çıkan Hamas temsilcilerinin Türkiye'ye gelme isteğinin olumlu karşılandığı ve heyetin gelişine izin verildiğini açıkladı.
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ‘Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ve beraberindeki heyet, ülkemize gelmek için talepte bulunmuştur. Ülkemizin bölgede üstlendiği yapıcı rol çerçevesinde Filistin Yasama seçimlerinden galip çıkmış bir grubun temsilcileri olarak heyetin gelişine izin verilmiştir” denildi.
 
Açıklamada şunlar belirtildi: “Bu vesileyle kendilerine doğrudan telkinde bulunmak fırsatı bulunmuştur.  Türkiye olarak, bulunduğumuz geçiş döneminde Ortadoğu Barış Sürecini ileriye götürecek gelişmelere katkıda bulunmayı bölgesel sorumluluğumuzun parçası olarak görmekteyiz. Görüşmelerde Hamas heyetine uluslararası toplumun beklentileri ve yeni Filistin Yasama Konseyi ve hükümetinin Filistin halkına karşı sorumlulukları hatırlatılmış, akılcı, gerçekçi, uzlaşmacı ve esnek bir tutum benimsenmesinin önemi vurgulanmıştır. Hamas heyeti bu telkinlerimizi yararlı bulduğunu ve dikkate alacaklarını belirtmiştir.''
 
Erdoğan görüşmedi
 
Ankara'ya bugün sürpriz bir ziyaret yapan Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal başkanlığındaki heyetle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmedi. 
Hamas heyeti,  AKP Genel Merkezi'nde Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile görüştü.
 
Meşal başkanlığındaki Hamas heyeti,  AKPli yöneticilerle görüşmek amacıyla bir randevu istemişti
 
AKP yöneticileri de ‘Başbakan Erdoğan'ın bilgisi dahilinde' bu talebi olumlu bularak kabul etmişlerdi.
 
İsrail'den Ankara'ya sitem
 
Ancak İsrail'in Ankara'ya sitemde bulunmasının Başbakan Erdoğan'ın kararında etkili olduğu belirtiliyor.
 
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Abdullah Gül ile yaptığı telefon görüşmesinde Ankara'ya sitemde bulundu.
 
Hamas yetkililerinin Ankara ziyaretini eleştiren Livni, ziyaretin uluslararası toplumun terör örgütünü tecrit etme çabalarına zarar verdiğini söyledi.
 
Telefon görüşmesinde Gül de, Türkiye'nin Ortadoğu'da barış sürecinin devamından yana olduğunu belirttiği vurgulandı.
 
CNN TÜRK'te yayınlanan Manşet programına telefonla katılan İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ra'anan Gissin de, Hamas'ın Türkiye'yi ziyaret etmesinin bir hata olduğunu belirtti.
 
ABD: “Ziyaret değil, ne mesaj verildiği önemli”
 
Hamas'ın türkiye ziyaretine Avrupa Birliği ve İsrail kaynaklarından tepkiler yükselirken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, “önemli olan heyetin ziyareti değil, ne mesaj verildiğidir” dedi.
 
Wilson Hamas heyetinin ziyaretini değerlendirirken verilen mesajın ziyaretten daha önemli olduğunu söyledi. ABD Büyükelçisi Wilson, "uluslararası camianın Hamas'la ilgili öncelikleri belli bu öncelikleri Türkiye de paylaşıyor" dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta bu yönde açıklamalar yaptığını hatırlatan Wilson, “önemli olan Hamas'a bu mesajların çok net bir şekilde iletilmesi” şeklinde konuştu. 

HABER7

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.07.2025
16:24
Bingöl`de akaryakıt fiyatlarında tabela değişti!
Bingöl'de akaryakıt fiyatlarında tabela değişti!
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulan düzenlemeye göre, benzine 2,26 TL, motorine 2,12 TL ve LPG'ye 97 kuruş zam geldi. 7 Temmuz 2025 Pazartesi günü itibarıyla Bingöl'de benzin, motorin ve LPG ne kadar? İşte detaylar...
06.07.2025
23:26
Genç ile Eyüpsultan kardeşliği
Genç ile Eyüpsultan kardeşliği
Protokol öncesi Bingöl'e gelen Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen; 'Biz iki belediye arasında sadece teknik iş birliği değil; kültür, eğitim, sosyal yaşam gibi alanlarda kalpten kalbe bir bağ kurmak istiyoruz. Bu kardeşlik, Türkiye'ye örnek olacak' dedi.
06.07.2025
23:25
Bingöl`deki orman ve arazi yangınları söndürüldü
Bingöl'deki orman ve arazi yangınları söndürüldü
Bingöl'de çıkan orman ve arazi yangınları, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü.
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın