KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

'Hepimiz Türküz'

Almanlar 9 Türk'ün yanarak can verdiği eve pankartlarla akın etti..

`Hepimiz Türküz`
08 ŞUBAT 2008 CUMA 11:01
0
1227
0
AA aa
Almanya'da yüzlerce Türk ve Alman, Ludwigshafen'deki yangında 9 Türk'ün öldüğü evi ziyaret ediyor; üzüntü mesajları ve çiçekler bırakıyor. Küçük Alman kızın “Eğer bir şey olduysa bizi affedin” yazılı notu dikkat çekiyor.

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde yakılan ve 9 Türk'ün öldüğü eve; ülkenin dört bir yanından ziyaretçi akını başladı. Almanlar ve Türkler, çembere alınan ve polis kontrolündeki evin önündeki parkta toplanıyor.


Evin önüne “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı”, “Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu” ve “Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği” çelenkleri konulurken, polis barikatına da Türk ve Alman bayrakları, karanfiller, oyuncaklar ve çocuklar tarafından çizilmiş resimler asılıyor. Christina isimli Alman çocuğun “Eğer bir şey olduysa bizi affedin” yazıp, gül resmi çizdiği notu dikkat çekiyor.

Çocukların resimler yaptığı Almanca notlarda “Çok korkunçtu, kalplerimiz sizlerle” ifadeleri dikkat çekiyor.

Alman Gisela Rote ise, Türkiye'ye tatile gittiğini belirterek, “Türkleri seviyorum” diyor; olayın sabotaj olup olmadığını ise bilmediğini söylüyor.

32 yıldır Almanya'da bulunan Düzceli Mustafa İnaloğlu, 17 yıldır Ludwigshafen kentinde yaşadığını söylüyor, “Daha önce Essen kentinde bulundum, ancak burada yabancı düşmanlığı olduğunu gördüm” diyor.


Bazı Türk vatandaşları ise, üzerinde “Vatan hasreti değil, bizi Nazi nefreti yaktı” yazılı bir dövizi açtılar, ancak kısa süre sonra kapattılar.

TÜRK DİZİSİ ERTELENDİ
Alman 1. televizyon kanalı ARD'de 10 şubat pazar günü yayınlanması planlanan ve tutucu bir Türk ailesini konu alan “Tatort” adlı polisiye dizisi, Ludwigshafen kentindeki yangın dikkate alınarak ertelendi.

Diziyi hazırlayan Südwestrundfunk (SWR) adlı radyo ve televizyon kuruluşunun yöneticisi Peter Boudgoust, bu konuda yaptığı açıklamada, acı yaşayan büyük bir camianın duygularını rencide etmemek için dizinin söz konusu bölümünü 6 Nisan Pazar günü yayınlama kararı aldıklarını söyledi.

SCHAEUBLE: ÜZÜNTÜMÜZ İNSANLARIN MİLLİYETİNE BAĞLI DEĞİL
Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble ise “Westdeutsche Allgemeine Zeitung” gazetesine yaptığı açıklamada, “Yanımızda yaşayan 9 insanın ölümüne aynı şekilde üzülüyoruz. Bizim kurbanlarla ilgili üzüntümüz insanların milliyetine bağlı değil” dedi.

'Şuana kadar yanıcı madde bulunmadı'

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde 9 Türkün hayatını kaybettiği yangınla ilgili araştırmada şu ana kadar yanıcı madde izine rastlanmadığı bildirildi.

Araştırmayı yürüten Frankenthal Savcısı Lothar Liebig, bugün düzenlediği basın toplantısında, şu ana kadar yangını körükleyici bir maddenin izine rastlanmadığını belirtti.

Liebig, binaya sıkılan büyük miktardaki su nedeniyle özel eğitimli köpeklerin işinin de zor olduğunu ve yangının sebebinin henüz belirlenmediğini kaydetti.

Liebig ayrıca, yanan binanın yan duvarında yazılı bulunan Almanca ''nefret'' sözcüğünün, çok daha önceden oraya yazılmış olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan, Alman televizyonları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ludwigshafen kentindeki yanan binayı incelemesiyle ilgili haberlere geniş şekilde yer verdiler.

Alman özel televizyonu ''N24'', vatandaşları itidalli davranmaya çağıran Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından bir alıntı yaptı ve Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin de bazı açıklamalarına yer verdi.

Schaeuble, yangının sebebi henüz belli olmadan aşırı sağcılara tepki gösteren Türklerle ilgili olarak, Alman halkının tümüyle yabancı düşmanı olarak görülemeyeceğini belirterek, ''Polise güvenmemek için en ufak bir neden yok'' şeklinde konuştu.

Haberde ayrıca, yangında yakınlarını kaybeden aileler için şu ana kadar yaklaşık 50 bin Avro bağış toplandığı, Ludwigshafen takımının da 1. FC Kaiserslautern takımına karşı bir özel maç yapacağı ve bu maçın gelirinin söz konusu ailelere verileceği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan ile olay yerine giden Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck de, yangında yakınlarını kaybeden insanların acılarını paylaştığını ifade ederek, ''Bizi ayıramazlar, biz acımızda birleştik'' dedi.

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer de, bir kez daha olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, olayın bir an önce aydınlatılması için her türlü çabayı harcayacaklarını söyledi.

A.A

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2026
16:08
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram`a TMOK`ta Önemli Görev
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl`de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS`de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın