KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Idam kararının siyasi ve hukuki gerekçeleri nelerdir?

Baluken, Meclis’e verdiği soru önergesinde Şeyh Sait olayında idam edilen Kürt liderlerini Başbakan’a sordu.

Idam kararının siyasi ve hukuki gerekçeleri nelerdir?
21 KASIM 2012 ÇARŞAMBA 03:56
0
2002
3
AA aa

Baluken: “Bu liderlerin mezar yerleri nerededir? Kürt liderlerinin idam kararlarının siyasi ve hukuki gerekçeleri nelerdir? Bu liderlerle ilgili bilgilerin devletin gizli arşivlerinde yer almasının siyasi dayanağı nedir? Bu katliamlarda hakikatin açığa çıkarılması noktasında hükümet ya da TBMM'nin inisiyatif alması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır?”

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Şeyh Sait olayında idam edilen Kürt liderleri le ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Soru önergesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Türkiye Cumhuriyeti tek ulus yaratma projesi amacıyla Türkiye'de yaşayan halkları ve onların haklarını inkâr etmek üzere politikalar uygulamaya sokmuştur. Farklı etnik kimliğe sahip halkların hak talepleri şiddet yöntemleri ile bastırılmak istenmiştir. 1921 Anayasasının Türkiye'deki halkları kapsayıcı niteliğinin 1924 Anayasasında yer almaması ve Türklük tanımı ile diğer halkların yok sayılması sonucunda Şex Said ve arkadaşlarının başlattığı hak talepli başkaldırı devlet tarafından şiddet kullanılarak bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Devletin bu yaklaşımı başkaldırının liderlerini öldürmenin yanı sıra Kürtlerin toplumsal hafızasını da yok etmeye yönelik amaçlar taşımıştır. Bu kapsamda; idam edilen Kürt liderlerinin mezar yerleri devlet tarafından gizli tutulmakta ve eğitim sisteminin tarih öğretisinde bu katliam bilgi kirliliği içerisinde öğretilmektedir” dedi.

Baluken'in soru önergesinde yer alan sorular şöyle:

“1 Şex Said isyanı sonrasında idam edilen Kürt liderleri kimlerdir? Bu liderlerin nüfusta kayıtlı oldukları iller hangileridir? Bu liderlerin mezar yerleri nerededir? Söz konusu mezarların ailelerine teslim edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

2 Kürt başkaldırılarından sonra idam edilen Kürt liderlerinin mezar yerlerinin gizli tutulması Kürtlerin tarihiyle arasındaki bağı koparmaya yönelik bir devlet politikası mıdır? Kürt liderlerinin mezar yerlerini bilmek bu liderlerin torunlarının (halkının) hakkı değil midir?

3 Bu bağlamlarda İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen Kürt liderlerinin önemli bir kesimi seçim bölgem olan Bingöl iline kayıtlı şahsiyetlerdir. Gökdere bölgesinden Seyh Şerif Bey, Modan bölgesinden Fakih Hasan Fehmi Bey, Zıkte bölgesinden Hacı Sadık Bey, Çan bölgesinde Şeyh Abdullah ve Şeyh İbrahim, Melekhan Bölgesinden Şeyh Abdullah Bey, Musyan ve Yamaç bölgelerinden Molla Cemil Bey ve Ali Badan Bey, Karlıova Bölgesinden Halid Bey, Az Bölgesinden Süleyman Bey ve Çapakçur bölgesinden Ali Arab Abdi Bey ile Yusuf Bey ve katliama uğramış nice Kürt lider, Bingöl ili sınırları dâhilinde bulunan Kürt liderleridir. Bu liderlerin mezar yerleri nerededir? Kürt liderlerinin idam kararlarının siyasi ve hukuki gerekçeleri nelerdir? Bu liderlerle ilgili bilgilerin devletin gizli arşivlerinde yer almasının siyasi dayanağı nedir? Bu liderlerin gömüldükleri yerlerden alınarak kendi topraklarına gömülmesi talebi ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

4 Bingöl ili Zıkte bölgesinden Hacı Kolos Ağa ve Abdullah Hacı ile Botıyan Bölgesinden Ömere Faro'nun Şex Said başkaldırısı sırasında öldürülmesinde dönemin siyasi otoritelerinin tasarrufu var mıdır? Bu şekilde öldürülen başka Kürt liderleri var mıdır? Öldürülen bu liderlerin mezar yerleri nerededir? Herhangi bir hukuki süreç işletilmeden katledilen bu kişilerin ailelerinden manevi özür dilenmesi hususunda düşünceleriniz nelerdir?

5 Başkaldırı ve devlet şiddetini takip eden sürede; Bingöl ilimizin birçok bölgesinde yurttaşlar toplu katliama maruz bırakılmıştırlar. Örneğin Genç ilçemizin sınırları içerisinde bulunan köylerde yüzlerce yurttaş aynı ev ya da ahır içerisinde silahla taranmış ve yakılmıştır. Bu katliamlara ilişkin devletin gizli kayıtları var mıdır? Bu kayıtları açıklamayı düşünüyor musunuz? Bu katliamlarda hakikatin açığa çıkarılması noktasında hükümet ya da TBMM'nin inisiyatif alması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır?

6 İnsan, hakları ile insandır cümlesinden hareketle Bingöl ilinde yaşayan yurttaşlardan liderleri ve ataları ile ilgili bilgilerin saklanmasının ahlaki boyutu hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkleştirme siyasetine karşı çıkan ve kimliğinin gerektirdiği hakları talep ettiği için öldürülen ya da idam edilen bu kişilerin siyasal taleplerine karşılık öldürülmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

7 Başta Bingöl olmak üzere tüm Kürt halkı idam edilen liderleri ile ilgili devlet arşivlerinin açığa çıkarılmasını talep etmektedir. Bingöllü Kürt liderleri ve arkadaşlarının idam kararının verildiği mahkemenin tutanaklarını Bingöl ve tüm Türkiye kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz? Bu tutanaklarda geçen delillerle idam kararı verilen kişilerin torunlarının/halkının, tutanaklardaki gerçekliği bilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

8 Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesi ve Dersim katliamı için gerekirse devlet adına özür dileriz cümlelerini Şex Said isyanından sonra gerçekleştirilen katliam için de kullanmayı düşünüyor musunuz? Katliama uğratılan Kürt halkının liderlerinin anısını yaşatmak üzere gerekli çalışmaların yapılması hususunda parti politikanız nedir? Katliama uğratılan Kürt liderlere ilişkin iade-i itibar içeren herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
zaza (@Misafir_10376)
22 Kasım 2012 Perşembe 16:54
ne zaman bir kavga olsa eşref taş içinde:) yalan mı isterseniz kavga görüntülerine bakın:) bingölün mesala ılıcalar konusunda gündem oldugunda efendim ne gerek var diyen de eşref beydi:) bingöllüler bakanlıkta oturup memur listesi hazırlansın..
ahmet (@Misafir_10372)
22 Kasım 2012 Perşembe 14:37
var tabi ki... Her şeye kendi pencerenizden bakıyorsunuz.
colikij (@Misafir_10364)
21 Kasım 2012 Çarşamba 13:42
arkadaslar yeni akp bingöl milletvekillerini mecliste goren varmi ..ayip onlara yav gelecegin bostan korkuluklari.onlar
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın