1990'lı yıllarda başlayan ve son yıllarda giderek artan göç, 2000 yılından yapılan nüfus sayımında etkisini iyice gösterdi. Son olarak 2007 yılında yapılan sayımda ise Bingöl genelinde başlayan ve yoğun bir şekilde devam eden aşırı göç olaylarının en fazla ilçe ve beldeleri etkilediği görüldü. Göçün etkisinde kalan ilçeler köy, beldeler ise mezra konumuna geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri, terör ve işsizlik nedeniyle kırsal bölgelerden metropol kentlere yönelik göç olaylarındaki artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Göç olayları devam ediyor, oluşan nüfus açığı ise kamu kurumlarına yapılan memur atamalarıyla kapanıyor.
Nüfus sayımının açıklanması ile birlikte aşırı göçlerden en çok ilçe ve beldelerin etkilendiği görüldü. Terör ve işsizlik nedeniyle kırsal bölgelerden metropol kentlere yönelik aşırı göç, 7 İlçe ve 5 Beldeye sahip olan Bingöl'de başta Çaytepe beldesi olmak üzere Arakonak, Servi ve Sancak'ı etkiledi.
TÜİK tarafından yapılan son sayımda nüfusu 2 binin altında kalan Çaytepe en çok göç veren bölge konumuna geldi. Yoğun göç, beldelerin yanı sıra bu olumsuzluktan etkilenen Yedisu ve Yayladere ilçelerini de adeta köy konumuna getirdi. Son nüfus sayımına göre Yayladere ilçe nüfusu bin 451 olurken, Yedisu İlçe nüfusu da bin 893 olarak tespit edildi. Bu nüfus sayımı ile birlikte 2 ilçe nüfusu 2 binin altında kalması şaşkınlıkla karşılanırken, bu ilçelerde de en çok göç olayları etkili olduğu belirtildi. Özelikle 2000 yılından sonra terör olayları nedeniyle batıya başlayan göçler, ilçeleri köy konumuna getirdi. Nüfus sayımının düşüşü belediyenin İller Bankası'ndan alacağı payı da etkiledi.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber