KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ağustos 2026 Pazar
°C

Işsizlik, depresyona yol açıyor

Günümüzde hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde en büyük sorun işsizlik. İnsanları maddi olarak sıkıntılı duruma sokan işsizlik, psikolojilerini de etkiliyor. Bu psikolojik etki nedeniyle işsiz insanlarda stres, uykusuzluk, yeme bozuklukları ve kaygı gibi sorunlarla birlikte depresyon ortaya çıkıyor. Uzmanlar, "İşsizlik büyük bir umutsuzluğa, çaresizliğe, yalnızlık duygusuna yol açıyor" uyarısını yapıyor.

Işsizlik, depresyona yol açıyor
25 MART 2006 CUMARTESİ 10:10
0
1571
0
AA aa
İşsizlik, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin son yıllardaki en önemli sorunlarının başında geliyor. İnsanların hem bireysel hem de aile hayatlarını maddi ve manevi olarak etkiliyor. Bir işte çalışmanın insanlar için önemli bir noktada doyum sağladığını belirten uzmanlar, her insanın içinde geçim kaygısı bulunduğunu ve kaygının beraberinde iş sahibi olma ve çalışma isteğini doğurduğunu kaydediyor. Psikologlar, geçim kaygısının giderilmesi ile birlikte kişide saygınlık ve özgüven oluştuğunu söyleyerek, aynı zamanda sosyal çevre ile iletişim kurmak ve itibar görmek nedeniyle bir işte çalışmanın en temel ihtiyaçlar arasında yer aldığını anlatıyor.

Uzmanlar, bir insanın işten çıkarılması veya işini kaybetmesi durumunda, yalnızlık duygusuna ve depresyona sürüklendiğini belirterek şu tespitleri yapıyor:

"İşsiz kalan bir insan için çoğunlukla hayatın anlamı azalıyor ve gelecekle ilgili karamsarlıklar ortaya çıkıyor. Kişinin kendisine saygısının temel unsurlarından biri olan topluma yararlı olma duygusunun kalkması ile birlikte, kişide saygınlığı yitirme duygusuna neden oluyor. İnsanın kendisine özgüveninin yok olması işsizleri intihara kadar sürükleyebiliyor. Psikolojisi bozulan ve depresyona giren kişide, aşırı derecede stres, sinirlilik, endişe, uykusuzluk ve yeme bozuklukları gibi problemler görülebiliyor"

Uzmanlar, Türkiye'de işsizlikten dolayı psikologa başvurma oranının düşük olduğunu belirterek, "Hatta çoğu zaman yaşadıkları psikolojik problemlerin işsizlikten kaynaklandığının bile farkında değiller. Genelde depresif belirtilerden (hayatın anlamını yitirmek, enerji ve istek azlığı, özgüven kaybı), yüksek derecede stres, kaygı ve bunların sonucu olarak psikosomatik rahatsızlıklardan ve ev içi (ailevi) ilişkilerde yaşanan sorunlardan şikayetçi olarak yardım istemektedirler" değerlendirmesini yapıyor. Aynı zamanda Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre işsizlik oranının yüzde 11.5'ten yüzde 12.3'e çıktığını hatırlatan uzmanlar, her geçen gün işsizliğe bağlı psikolojik sorunlar yaşayan insanların profesyonel yardıma ihtiyaç duyarak başvuruda bulunmasının kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor. İnsanların bireysel olarak etkilendiği kadar toplumun da işsizlikten etkilendiğini söyleyen psikologlar, "Artan işsizlik insanların gelecek güvencesine tehdit oluşturduğu için kişilerde "gelecek endişesi"ni doğuruyor. Bu endişe kişilerin davranışlarına ve duygularına yansıyor" diye konuşuyor. Uzmanlar işsizlikle birlikte, değer yargılarını yitirmiş, toplumsal dayanışmanın azaldığı, bireysel çıkarların artığı, umutsuz, ümitsiz ve kişiler arası ilişkileri bozuk bir toplum çıktığını ifade ediyor.

mynet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın