KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Şubat 2026 Perşembe
°C

Kahvenin zararı kadar yararı da var

Son zamanlarda yapılan araştırma sonuçlarında şaşırtıcı bir şekilde kahvenin iyi bir antioksidan kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Kahvenin zararı kadar yararı da var
12 MART 2007 PAZARTESİ 09:46
0
1529
0
AA aa
İSTANBUL - Aslında antioksidan içeren besinler içerisinde listenin en başında kahve geliyor. Bununla beraber işlenmiş kahve, işlenme süreci sırasında içeriğindeki antioksidan değerlerini kaybetmiyor.
Kardiyovasküler hastalıkların, kanserin ve diyabetin de içinde bulunduğu kronik bazı hastalıklardan kaçınmanın en iyi yollarından biri antioksidanlar açısından zengin bir beslenme düzenine sahip olmaktır. Ama ne yazık ki bir çoğumuz antioksidan değerleri açısından çok zengin olan sebze ve meyvelerden yeteri kadar tüketmiyoruz.

KAHVE ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN
Öyleyse antioksidanları başka hangi yiyecek içeceklerden alıyoruz tahmin edebilir misiniz? Kahveden hoşlanıyorsanız yalnız değilsiniz. Yapılan istatistiksel araştırmalarda Amerika nüfusunun yüzde 54'ten fazlasının her gün kahve içtiğini gösteriyor. Bu oranla beraber Almanya, Avusturya ve Finlandiya da ise günde iki kahve veya daha fazla içildiği belirtiliyor.

Kahve tüketimi ile ilgili yararlar çok çeşitli olabilir. Bu konuda yapılan derin araştırmalar daha henüz başlarda bile olsa, kahve tüketiminin sağlıklı getirileri olduğunun belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor.

KAHVENİN BAZI YARARLARI
Parkinson Hastalığı riskinin azalması : Yapılan bir araştırmada günde bir fincan kahve içen erkeklerin parkinson hastalığı riskinin yüzde 40'a varan oranlarda azaldığı ortaya çıkarılmıştır. Bununla beraber menopoz sonrası ostrojen terapisi gören kadınlarda kahve tüketimi Parkinson Hastalığı riskini arttırmaktadır.
Tip 2 Diyabet riskinin azalması: Bunun olması aşırı kahve tüketimi sonrasında meydana gelmektedir. Bu ise sağlık açısından önerilen bir durum değildir. Çok fazla kahve tüketmenin getirdiği riskler bu yararın önüne geçmektedir ve aşırı kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
Karaciğer kanseri riskinin azalması: Kahve tüketmek özellikle siroz yüzünden oluşan karaciğer kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Siroz, karaciğerin iltihaplanıp yara oluşumuna neden olan bir çeşit karaciğer hastalığıdır. Eğer kahvenin sağlıklı yararları varsa da bunların nereden geldiği net olarak bilinmemektedir. Kahve sadece antioksidanlar içermez, aynı zamanda kafein ve daha araştırılmamış diğer bileşenleri de içerir.

Kahvenin içinde bir çok uyarıcı var. Filtre edilmemiş kahve kan yağlarının değerlerini arttırabilir, aşırı kafein tüketimi ise kafeine karşı hassas kişilerde sorunlar yaratabilir. Bir fincan kahvede 72 ile 130 miligram arasında kafein bulunmakta. Bu oran kahve çekirdeğinin çeşidine ve pişirilme yollarına göre değişkenlik kazanmakta.

YARARI DA VAR ZARARI DA
Yani kahve içmek hem yarar hem de zarar getirebilen bir çeşit değiş tokuştur. Eğer halihazırda kahve içmiyorsanız, içeriğindeki antioksidanlar yüzünden bu alışkanlığı edinmenize gerek yoktur. Eğer kahve içen biri iseniz, bu sizin meyve ve sebze yemeyi kesmeniz anlamına da gelmez. Son olarak, kafein içeriği bakımından ölçülü içildiğinde sağlıklı ve yararlı olabilir.

Meyve ve sebze yemekten vazgeçmeyerek, günlük kahve miktarınızı bir veya iki fincanla sınırlayın. Günlük önerilen kafein miktarı olan 250 miligramdan fazla almamaya dikkat etmelisiniz.

RealAge doktorları Mehmet Öz ve Michael Roizen açıklıyor.
Haberin tamamı: http://www.realage.com.tr/tr/realagehaberdetay.asp?hid=25450


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.02.2026
03:50
Bingöl Üniversitesi`nden Türkiye Geneli Na`t-ı Şerif Yarışması
Bingöl Üniversitesi'nden Türkiye Geneli Na't-ı Şerif Yarışması
Bingöl Üniversitesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğumunun Hicri 1500. yılı dolayısıyla Türkiye genelindeki üniversite öğrencilerine yönelik ödüllü Na't-ı Şerif Yarışması düzenliyor. Son başvuru tarihi 16 Mart 2026 olarak açıklandı.
19.02.2026
03:48
Bingöl Ulu Camii abdesthanesi yenilenerek hizmete açıldı
Bingöl Ulu Camii abdesthanesi yenilenerek hizmete açıldı
Bingöl Belediyesi tarafından baştan aşağı yenilenen Bingöl Ulu Cami tuvalet ve abdesthane bölümü vatandaşların kullanımına açıldı. Tamamen yeniden düzenlenen alan, ücretsiz olarak hizmet verecek.
19.02.2026
03:47
'Okullarda Ramazan ruhunun yaşatılması kıymetli ve yerindedir'
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Ramazan ayına yönelik farkındalık çalışmalarına destek verdiklerini açıkladı. Platform, söz konusu uygulamaların çocukların değer dünyasıyla buluşması açısından önemli olduğunu belirtti.
19.02.2026
03:41
Bingöl`de 400 kişiye iş imkânı
Bingöl'de 400 kişiye iş imkânı
Bingöl Merkez ve 7 ilçede Milli Eğitim iş birliğiyle geçici istihdam sağlanacak. Başvurular 20 Şubat'ta sona eriyor. Kura çekimi 24 Şubat'ta!
19.02.2026
03:40
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Uyuşturucu ile mücadelenin gençleri ve geleceği koruma azmiyle kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulandı.
19.02.2026
03:39
Bingöl`de ilk teravih coşkusu
Bingöl'de ilk teravih coşkusu
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Bingöl'de ilk teravih namazı eda edildi. Kent genelindeki camilerde saf tutan vatandaşlar, Ramazan'ın manevi atmosferini hep birlikte yaşadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın