KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Karaaslan; projeler rant içermemelidir

TEMA Vakfı İl Temsilcisi Cuma Karaaslan; 'Projeler rant değil kamu yararı ve koruma bilinci içermelidir. Karayolları yol yapıyor ama koruma projelerini yapmıyor' diyerek, Elazığ-Bingöl karayolundaki sorunları dile getirdi.

Karaaslan; projeler rant içermemelidir
21 NİSAN 2019 PAZAR 18:01
8
3081
2
AA aa

Elazığ-Bingöl Karayolundaki toprak kayması ve yol kenarlarına yapılan koruma duvarlarının yetersiz olduğunu aktaran TEMA Vakfı il Temsilcisi Cuma Karaaslan, önemli açıklamalarda bulundu.

Karayollarının koruma tedbirlerini uygulamadığını ileri süren Karaaslan; “ Projeler rant değil kamu yararı ve koruma bilinci içermelidir, Karayolları yol yapıyor ama koruma projelerini yapmıyor.
Unutulmamalıdır ki, Kamusal fayda ancak doğanın korunması ile mümkündür. Bir proje en uygun düzeyde koruma içermiyorsa orda bir kasıt yada bilgisizlik vardır. Karayolları çed raporları süreçlerinde belirlenen koruma projelerini uygulamada gerçekleştirmiyor, yola adapte olarak yol dışı zararları çoğaltıyor. Yol alanları kamusal bir ulaşım aracı ise doğal alanların korunması dünyanın devamlılığı içindir. Bu alanlarda öngörüsüz maliyetli ve işlevsiz Duvar koruma yerine daha az maliyetli tel çitlerle kaya düşmeleri önlenebilir. Bu yolların yapımı kadar doğanın korunması ve yarmaların tanzim edilerek tel ile koruma altına alınması yeşillendirilmesi önemlidir. Duvar koruma maliyetleri yüksek olup fizibilite değildir, sadece kazandırma amacı taşıyan bu çalışma kamu kaynaklarının boşa harcanmasına neden oluyor” diye konuştu.

Projelerinin kamu yararına göre şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Karaaslan, şu ifadelere yer verdi:

“Bu alanlarda yapılacak çalışmalar ile öngörü koruma sevme ile birlikte sağlanarak daha az maliyetle daha çok güvenli yaşam sağlanmalıdır. Bu yol çalışmaları başlangıcında yol şevleri kaya ve toprak zemine göre planlanmalıdır, kayalık alanlar tıraşlanarak şevli yatık halde kopma ihtimali olan yüzeyler akıtılarak tel kafesler ile sabitlenmeli, toprak alanlar topuk duvar desteği tel desteği ve bitkilendirme ile sağlamlaştırılmalıdır. Bu sağlanmadığı zaman yamaç şev kopmaları can mal kaybı yanı sıra doğal varlıklarımızın ve yapılan kamu harcamalarımızın heba olmasına neden olmaktadır. Elazığ Bingöl yolu Bingöl sınırlarında doğal tahribatı yüksek düzeyde ve sadece para harcama öngörüsü ile korumasız ve plansız bir çalışma devam etmektedir. Yol güvenli ulaşım ile insana ,doğada güvenli koruma ile hem yola hem de insana değer katar, Yarılan alanlar bir vücudun açılan yaraları gibidir. Pansuman tedbirleri değil, projenin başından düzenli bir aklı selimle değerli kılınır. Tahribat ne kadar az ve bu tahribat sonrası önerilen mühendislik tedbirleri harcama koruma dengesini ne kadar optimum kılıyorsa o oranda kaynak israfı önlenmiş olur. 2003 yılında başlanan Karakoçan- Bingöl güzergahı yenilene dursun yamaç ve şev akmalarına doğal doku ve yapıya uygun tedbir alınamaması ya bu projeleri yapanların yetersiz olduğunu yada bir rant algısı ile yönetimini ortaya koymaktadır.
Bu çalışmalar kamu yararı gözetilerek ele alınmalı ve yamaçların da yol kadar değerli bir kamu ve ekolojik değerinin olduğu unutulmamalıdır. Projelendirirken ezber değil topoğrafik coğrafik ve doğal dengeye uyum, içinde koruma anlayışının önceliği ülkenin ve ekonominin selameti açısından önemlidir. Bu kapsamda koruma bitkilendirme koruyucu tedbirlerin birilerine rant değil kamuya ve doğaya katkı sunacak ahlaklı harcama dengesine uygunluğu daha önemlidir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43718)
23 Nisan 2019 Salı 16:02
bingöl online neden yazdiklarimizi yayınlamiyorsun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_43663)
22 Nisan 2019 Pazartesi 14:40
bingöl erzurum yolu ondan beter böbrek taşı olan doktora gitmesine gerek yok.bingöl erzurum yolu çok iyi gelecektir.yetkililerin buna el koyup yolun bir an önce yapımına başlaması temennimizdir.
03.08.2026
01:00
Adaklı`da Diyaliz Hastalarının Çilesi Sona Erdi
Adaklı'da Diyaliz Hastalarının Çilesi Sona Erdi
Adaklı Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete açılan diyaliz merkeziyle, ilçedeki hastalar artık tedavileri için Bingöl merkeze gitmek zorunda kalmayacak. Dört cihazla hizmet verecek merkez, özellikle yaz aylarında memleketine gelen diyaliz hastaları için de önemli bir ihtiyacı karşılayacak.
03.08.2026
00:59
Genç`te Kronik Soruna Neşter
Genç'te Kronik Soruna Neşter
Genç Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Sanayi Sitesi, Meslek Yüksekokulu, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Eski Cezaevi bölgesini kapsayan yol ve altyapı çalışmalarıyla uzun yıllardır çözülemeyen ulaşım sorununu kalıcı olarak gidermeyi hedefliyor. Belediye Başkanı Kemal Tartar, 'İlçemizi adım adım geleceğe hazırlıyoruz' dedi.
03.08.2026
00:58
LPG`ye Zam Kapıda! Tabelalar Gece Yarısı Değişecek
LPG'ye Zam Kapıda! Tabelalar Gece Yarısı Değişecek
Akaryakıt fiyatlarında beklenen yeni artışın gece yarısından itibaren pompaya yansıması öngörülüyor. Zamla birlikte Bingöl'de otogaz kullanan araç sahiplerini de daha yüksek yakıt maliyetleri bekliyor.
03.08.2026
00:57
Bingöl`de
Bingöl'de 'Vadeli Araç Satışı' Tartışması
Kentte son dönemde 'vadeli araç satışı' adı altında gerçekleştirildiği öne sürülen bazı işlemler tartışma konusu oldu. Ekonomik sıkıntı yaşayan kişilerin mağduriyet yaşadığı iddiaları gündeme gelirken, ticari ilişkilerde daha şeffaf ve adil bir yaklaşım çağrısı yapılıyor.
03.08.2026
00:56
'Murat'ı Akışına Bırakın' Çağrısı
BİNÇEVDER ile Genç İçin Bir Saat Derneği, Murat Nehri kıyısında ortak basın açıklaması yaparak kum ocaklarının çevreye verdiği zarar ile altın madenciliğinden kaynaklanabilecek siyanür riskine dikkat çekti. Dernekler, nehrin doğal yapısının korunması ve çevresel tahribatın sona erdirilmesini istedi.
03.08.2026
00:54
MHP Genç`te İlhami Tan dönemi
MHP Genç'te İlhami Tan dönemi
Milliyetçi Hareket Partisi Genç İlçe Başkanlığı'nın 15. Olağan Kongresi yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kongrede İlçe Başkanlığı görevine İlhami Tan seçilirken, önceki başkan Şevket Övün'e hizmetlerinden dolayı teşekkür edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın