KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2025 Cuma
°C

Karadeniz'de servet mi yatıyor?

Karadeniz'in petrol ve doğalgaz rezervi bakımından "ikinci Ortadoğu" sayıldığı ifade edildi. İddiaya göre yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da oldukça zengin...

Karadeniz`de servet mi yatıyor?
17 MART 2007 CUMARTESİ 17:31
0
1036
0
AA aa
ATO Başkanı Sinan Aygün, ”petrol ve doğal gaz rezervi bakımından (ikinci Ortadoğu) sayılan, yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da çok zengin olduğu tahmin edilen Karadeniz, yeni Petrol Yasası ile elden çıkacak” dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye bazı maddelerini geri gönderdiği yasanın, denizlerde bulunacak ham petrolün üretiminden alınacak devlet hissesi oranlarını düşürdüğünü, ayrıca su derinliğine bağlı olarak yüzde 30'a varan ek indirimler getirdiğini ifade etti.

Sinan Aygün, “Karadeniz'deki petrol, doğal gaz ve metan hidrat varlığı, Türkiye'nin kaderini değiştirebilir. Ancak bu yasa ile yabancı bayraklı gemiler Karadeniz'de yelken açacak. Yasa çıkar çıkmaz uluslararası petrol devleri (yelkenler fora) diyecek” yorumunu yaptı.

KUVEYT PETROLÜNE EŞDEĞER

Aygün, açıklamasında, 1991 yılında Rus arama gemileri tarafından Sinop açıklarında, 1997 yılında Mavi Akım doğal gaz boru hattının güzergahını belirlemek üzere, Samsun-Çarşamba açıklarında yürütülen çalışmalarda petrol açısından önemli bulgulara rastlandığını belirterek, şöyle devam etti:
“2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsünce Sinop-Samsun arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında ise gaz ve sıvı püskürten çamur volkanı bulundu. Bu bölgede Kuveyt'dekine eşdeğer petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Bilim adamlarına göre, Karadeniz'in Türkiye karasuları içinde üç önemli petrol, doğal gaz ve metan hidrat havzası bulunuyor. Bunların, Sakarya Deltası, Akçakoca ve Kozlu açıklarını kapsayan Batı bölümü, Sinop-Samsun Havzası ve Giresun-Rize açıklarını kapsayan Doğu bölümü var.

Dokuz Eylül Üniversitesinin yürüttüğü çalışmalarda, Karadeniz'in, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen metan hidrat (donuk gaz) açısından zengin rezervlere sahip olduğu ortaya çıktı. Karadeniz'in dibinde bir servet yatıyor. Bu servetin adı metan hidrat. Bütün dünya, el değmemiş bu yeni enerji kaynağı üzerinde çalışıyor. Su ve metan gazının, uygun ısı ve basınç koşullarında donmasıyla oluşan metan hidrat donuk halden gaza dönüşürken 164 kat genişliyor. Amerika, metan hidratı yeni enerji kaynağı olarak seçti.”
Bilim adamlarına göre metan hidratın petrolün de habercisi olduğuna işaret eden Aygün, Yeni Petrol Yasasının, bu serveti “yabancıların ellerine teslim etmek anlamına geldiğini” ileri sürdü.
Aygün, bilim adamlarına göre sadece Karadeniz'de değil Doğu Akdeniz'de de metan hidrat rezervleri bulunduğunu, Alman ve ABD'li ekiplerin Karadeniz'de metan hidrat aradıklarını kaydetti.

YASA YENİDEN DÜZENLENMELİ

Yabancılara geniş imtiyazlar tanıyan Petrol Yasasının ulusal çıkarlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Aygün, şunları söyledi:
“Burnumuzun dibinde, petrol ve doğal gaz kaynaklarının paylaşımı için kan dökülüyor. Enerji, Türkiye için de stratejik bir konu. Her yıl petrol ve doğal gaz için milyarca dolar para ödüyoruz. Yeterince petrol ve doğal gaz araması yapamıyoruz. Yeni yasa, Türkiye'nin arama çalışmalarını geliştirecek şekilde yeniden düzenlenmeli.”
Aygün, yeni yasanın, “bulunacak petrolden devletin alacağı hisseyi gereksiz yere düşürdüğünü ve devlet adına arama yapan TPAO'nun özelleştirilmesinin önünü açtığını” da sözlerine ekledi.


haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.08.2025
04:03
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Bingöl Üniversitesi uluslararası kongreye hazırlanıyor
Kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan arıcılık sektörüne bilimsel ve stratejik katkılar sunmayı hedefleyen kongrede, disiplinlerarası oturumlar, poster sunumları ve çalıştaylar yer alacak.
15.08.2025
04:02
Bingöl`de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl'de tır, kamyona çarptı! 1 ölü
Bingöl-Elâzığ Karayolu'nda meydana gelen trafik kazasında tır sürücüsü hayatını kaybetti.
15.08.2025
04:00
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
8. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması Başvuruları Başladı
08 Ağustos'ta başlayan başvurular 20 Eylül 2025 tarihinde sona erecek. Değerlendirme sürecinin ardından sonuçlar, Bingöl Üniversitesi tarafından ilan edilecek.
14.08.2025
02:36
Bingöl`de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de bir okul yeniden yapılacak, 7 okul onarılacak
Bingöl'de deprem riski nedeniyle yıkılacak olan okul 24 derslikli olarak yeniden inşa edilecek, merkez ve köylerdeki 7 okul ise bakım onarımla yeni eğitim yılına hazırlanacak.
14.08.2025
02:35
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete`de yayımlandı
81 ilde artık zorunlu olacak! Resmî Gazete'de yayımlandı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler, özellikle kentsel altyapıyı güçlendirmeyi, sosyal donatıları artırmayı ve afetlere hazırlık kapasitesini geliştirmeyi hedefliyor. Parklara afet ve sağlık altyapısı, büyük konut projelerinde kreş ve sağlık merkezi zorunluluğu getirildi.
14.08.2025
02:33
Bingöl HEM`den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl HEM'den ücretsiz YKS hazırlık kursu
Bingöl Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun öğrencilere yönelik Destekleme ve Yetiştirme (Üniversiteye Hazırlık) Kursları açılacak. 04 Ağustos'ta başlayan başvurular, 18 Ağustos'ta sona eriyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın