KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Karadeniz'de servet mi yatıyor?

Karadeniz'in petrol ve doğalgaz rezervi bakımından "ikinci Ortadoğu" sayıldığı ifade edildi. İddiaya göre yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da oldukça zengin...

Karadeniz`de servet mi yatıyor?
17 MART 2007 CUMARTESİ 17:31
0
1191
0
AA aa
ATO Başkanı Sinan Aygün, ”petrol ve doğal gaz rezervi bakımından (ikinci Ortadoğu) sayılan, yeni enerji kaynağı metan hidrat (donuk gaz) açısından da çok zengin olduğu tahmin edilen Karadeniz, yeni Petrol Yasası ile elden çıkacak” dedi.

Aygün, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye bazı maddelerini geri gönderdiği yasanın, denizlerde bulunacak ham petrolün üretiminden alınacak devlet hissesi oranlarını düşürdüğünü, ayrıca su derinliğine bağlı olarak yüzde 30'a varan ek indirimler getirdiğini ifade etti.

Sinan Aygün, “Karadeniz'deki petrol, doğal gaz ve metan hidrat varlığı, Türkiye'nin kaderini değiştirebilir. Ancak bu yasa ile yabancı bayraklı gemiler Karadeniz'de yelken açacak. Yasa çıkar çıkmaz uluslararası petrol devleri (yelkenler fora) diyecek” yorumunu yaptı.

KUVEYT PETROLÜNE EŞDEĞER

Aygün, açıklamasında, 1991 yılında Rus arama gemileri tarafından Sinop açıklarında, 1997 yılında Mavi Akım doğal gaz boru hattının güzergahını belirlemek üzere, Samsun-Çarşamba açıklarında yürütülen çalışmalarda petrol açısından önemli bulgulara rastlandığını belirterek, şöyle devam etti:
“2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsünce Sinop-Samsun arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında ise gaz ve sıvı püskürten çamur volkanı bulundu. Bu bölgede Kuveyt'dekine eşdeğer petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Bilim adamlarına göre, Karadeniz'in Türkiye karasuları içinde üç önemli petrol, doğal gaz ve metan hidrat havzası bulunuyor. Bunların, Sakarya Deltası, Akçakoca ve Kozlu açıklarını kapsayan Batı bölümü, Sinop-Samsun Havzası ve Giresun-Rize açıklarını kapsayan Doğu bölümü var.

Dokuz Eylül Üniversitesinin yürüttüğü çalışmalarda, Karadeniz'in, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilen metan hidrat (donuk gaz) açısından zengin rezervlere sahip olduğu ortaya çıktı. Karadeniz'in dibinde bir servet yatıyor. Bu servetin adı metan hidrat. Bütün dünya, el değmemiş bu yeni enerji kaynağı üzerinde çalışıyor. Su ve metan gazının, uygun ısı ve basınç koşullarında donmasıyla oluşan metan hidrat donuk halden gaza dönüşürken 164 kat genişliyor. Amerika, metan hidratı yeni enerji kaynağı olarak seçti.”
Bilim adamlarına göre metan hidratın petrolün de habercisi olduğuna işaret eden Aygün, Yeni Petrol Yasasının, bu serveti “yabancıların ellerine teslim etmek anlamına geldiğini” ileri sürdü.
Aygün, bilim adamlarına göre sadece Karadeniz'de değil Doğu Akdeniz'de de metan hidrat rezervleri bulunduğunu, Alman ve ABD'li ekiplerin Karadeniz'de metan hidrat aradıklarını kaydetti.

YASA YENİDEN DÜZENLENMELİ

Yabancılara geniş imtiyazlar tanıyan Petrol Yasasının ulusal çıkarlar dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Aygün, şunları söyledi:
“Burnumuzun dibinde, petrol ve doğal gaz kaynaklarının paylaşımı için kan dökülüyor. Enerji, Türkiye için de stratejik bir konu. Her yıl petrol ve doğal gaz için milyarca dolar para ödüyoruz. Yeterince petrol ve doğal gaz araması yapamıyoruz. Yeni yasa, Türkiye'nin arama çalışmalarını geliştirecek şekilde yeniden düzenlenmeli.”
Aygün, yeni yasanın, “bulunacak petrolden devletin alacağı hisseyi gereksiz yere düşürdüğünü ve devlet adına arama yapan TPAO'nun özelleştirilmesinin önünü açtığını” da sözlerine ekledi.


haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.07.2026
12:06
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
25 Kovan Kül Oldu, Bingöllü Arıcılar Kenetlendi
Solhan'da Yakup Koçak'a ait 25 arı kovanının kundaklandığı iddiası üzerine başlatılan inceleme sürerken, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği mağdur üretici için dayanışma kampanyası başlattı. Birlik Başkanı Mehmet Ali Aba, tüm arıcılara 'Bir kovan da sen ver' çağrısında bulundu.
30.07.2026
10:44
Motorine Dev Zam Kapıda!
Motorine Dev Zam Kapıda!
Akaryakıt sektöründen gelen son bilgilere göre motorin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren 5 TL'ye varan zam bekleniyor. Zam gereksiniminin ÖTV'den karşılanmaması halinde Bingöl'de motorinin litre fiyatı 85 TL'ye ulaşacak.
29.07.2026
20:48
Baraç`tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki
Baraç'tan TOKİ Teslimat Sürecine Tepki
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, 'Hak sahipleri yeni mali yüklerle karşı karşıya, Bingöl milletvekilleri neden sessiz?'
29.07.2026
20:47
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde
Bingöllü Dağcılar Süphan Zirvesinde
Yüksek İrtifa Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 4 bin 58 metre rakımlı Süphan Dağı tırmanışını başarıyla tamamladılar.
29.07.2026
20:46
Eğitim-Sen:
Eğitim-Sen: 'Güçlendirmeye Evet, Plansızlığa Hayır!'
Ağustos ayı içerisinde birçok eğitim kurumunun güçlendirilmesine yönelik ihale yapılacak olmasına dair eleştirileri ve endişelerini paylaşan Eğitim-Sen Bingöl Şubesi; 'Güçlendirme gerekli ama planlama yanlış; öğrenciler ve öğretmenler belirsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.'
29.07.2026
20:44
Alt Yapı İçin Lig Çağrısı
Alt Yapı İçin Lig Çağrısı
Bingöl'de 10-12 yaş grubuna yönelik düzenli lig organizasyonlarının düzenlenmesi çağrısında bulunan Yeni Güveçlispor U12 Teknik Direktörü Kıtay; 'Altyapıya yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır' diyerek ilgili kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın