KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2026 Salı
°C

Kaynaklarının çıkarılmasına güvenlik engeli

Maden çeşitliliği bakımından en zengin bölgenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu belirten MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Tosun: “Ancak malum bölgede 30 yıllık süreçte cereyan eden güvenlik sebeplerinden dolayı MTA gibi bir kurum istediği gibi işlevselliğini tam olarak yerine getirememiştir” dedi.

Kaynaklarının çıkarılmasına güvenlik engeli
30 MAYIS 2012 ÇARŞAMBA 08:47
0
1548
0
AA aa

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Ekrem Tosun, bölge madenleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin en zengin maden rezervlerinin bu bölgede olduğunu dile getiren MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Ekrem Tosun, huzurun olmadığı yerde madenciliğin olamayacağını ve güvenlik nedeniyle yer altı zenginliklerinin çıkarılamayacağını söyledi.

Bölgede 1970 ve 80'li yıllarda inceleme yapıldığını belirten Tosun, günümüz teknolojisiyle yeniden bir çalışma yapılması durumunda onlarca maden sahasının tespit edileceğini belirtti.

MTA Genel Müdürlüğü'nün 1935 yılında yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarını tespit edip bunları rapor etmek üzere kurulduğunu kaydeden Tosun, yatırımcı değil, araştırmacı bir kurum olduklarını vurguladı.

Ülkedeki araştırmalar kapsamında yer altı ve yer üstü kaynaklarını rapor ederek ilgili kuruluşlara rapor ettiklerini belirten Tosun, birçok yer altı zenginliğinin MTA tarafından bulunduğunu dile getirdi.

Batman'daki ilk petrolü bulup rafineriyi kuran kuruluşun MTA olduğunu belirten Tosun, bu petrolün daha sonra Türkiye Petrolleri'ne devredildiğini söyledi.

 

Bölgede birçok yer altı zenginliklerinin MTA tarafından tespit edilerek ilgili yerlere rapor edildiğini belirten Tosun, bölge ile ilgili yaptıkları çalışmalar kapsamında 400'e yakın rapor hazırladıklarını ifade etti.

En büyük sıkıntılarının güvenlik sorunu olduğunu açıklayan Tosun: “Malum bölgedeki 30 yıllık süreçte cereyan eden güvenlik sebeplerinden dolayı MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü istediği gibi işlevselliğini tam olarak yerine getirememiştir. Malum madencilik sektörü aramacılık, inceleme, dağlık kesimde olur, dağlık kesimde de teknik personelimiz emin bir şekilde rahatlıkla araziyi gezip, haritasını açıp, konaklayamadıktan sonra verimlilik elde edemez. Gelinen süreçte MTA ve diğer madencilik sektörleri birçok sıkıntılar yaşamıştır. Dolayısıyla güvenlik problemi hala devam etmektedir. Tüm bunlara rağmen bölge müdürlüğümüz kapsamındaki Şanlıurfa, Bingöl, Siirt, Batman, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak bölgelerinde güvenli bulduğumuz yerlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgenin özel şartları nedeniyle askıya aldığımız ve çalışamadığımız birçok projemiz var. Umut ederim ki huzur ortamı bir an önce tesis edilir ve biz de bu projelerimizi hayata geçirip ülke ekonomisine katkıda bulunarak istihdam ortamını sağlarız. Bunların tümünün alt yapısı hazır. Ama malum yatırım sektörü bir yerde huzur ve güven olmayınca istenilen randımanı vermez. Bölgenin tek sorunu güvenlik problemidir. Genel müdürlüğümüz bin küsur teknik personele sahip bir kurumdur. Ancak bizim sıkıntı çektiğimiz tek konu güvenlik ortamıdır. Personeli araziye yönlendirdiğimiz zaman o gün başına ne gelir diye düşünüyoruz ve maalesef o projeyi uygulamaya koyamıyoruz. Bizim ekipler gezicidir, bu etütler neticesinde elde edilen verilerle rapor hazırlanıyor. Bunları yapabilmek için ekiplerin rahat olması lazım” dedi.

“Bölge yer altı zenginliği konusunda açık hava müzesi gibi”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Arabistan plakası üzerinde yer aldığını belirten Tosun, bu plakanın sürekli olarak Kuzey Anadolu Bölgesi'nin dibine doğru hareket ettiğini ve bir bindirme oluşturduğunu söyledi.

Tosun: “Buralarda inanıyorum ki huzur ve güvenlik sağlanması halinde özel sektör ve MTA için en az 15 yıl çalışacak bir alan oluşur. Bölge o kadar zengin ki adeta açık hava müzesi niteliğindedir. Bu bölgede her türlü maden var. Bölgede bir kıtanın içerdiği zenginlik kadar maden çeşitliliği var. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde çok değişik madenlerin bulunması, yeni kaynakların bulunması içten bile değildir. Bu aramalar yapıldığı takdirde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok güzel maden potansiyellerinin tespit edileceğine inanıyoruz. Bölge çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin bölgesidir. Ama bunların miktarı ve çeşitliliği henüz tespit edilmemiştir. Uzun vadeli çalışmalarla bunlar ortaya konulabilir. Ama dediğim gibi huzur ortamının olması şart. Huzurun olmadığı yerde madencilik olmaz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2026
17:38
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan Dolandırıcılık Uyarısı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Dolandırıcılık Uyarısı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, son dönemde artış gösteren dolandırıcılık suçlarında öğrenciler ve ekonomik durumu kötü vatandaşların banka hesapları ve GSM hatları üzerinden suçlara dahil edildiğini belirterek, ciddi hukuki sonuçlara dikkat çekti.
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın