KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Kaynaklarının çıkarılmasına güvenlik engeli

Maden çeşitliliği bakımından en zengin bölgenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu belirten MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Tosun: “Ancak malum bölgede 30 yıllık süreçte cereyan eden güvenlik sebeplerinden dolayı MTA gibi bir kurum istediği gibi işlevselliğini tam olarak yerine getirememiştir” dedi.

Kaynaklarının çıkarılmasına güvenlik engeli
30 MAYIS 2012 ÇARŞAMBA 08:47
0
1275
0
AA aa

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Ekrem Tosun, bölge madenleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin en zengin maden rezervlerinin bu bölgede olduğunu dile getiren MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Ekrem Tosun, huzurun olmadığı yerde madenciliğin olamayacağını ve güvenlik nedeniyle yer altı zenginliklerinin çıkarılamayacağını söyledi.

Bölgede 1970 ve 80'li yıllarda inceleme yapıldığını belirten Tosun, günümüz teknolojisiyle yeniden bir çalışma yapılması durumunda onlarca maden sahasının tespit edileceğini belirtti.

MTA Genel Müdürlüğü'nün 1935 yılında yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarını tespit edip bunları rapor etmek üzere kurulduğunu kaydeden Tosun, yatırımcı değil, araştırmacı bir kurum olduklarını vurguladı.

Ülkedeki araştırmalar kapsamında yer altı ve yer üstü kaynaklarını rapor ederek ilgili kuruluşlara rapor ettiklerini belirten Tosun, birçok yer altı zenginliğinin MTA tarafından bulunduğunu dile getirdi.

Batman'daki ilk petrolü bulup rafineriyi kuran kuruluşun MTA olduğunu belirten Tosun, bu petrolün daha sonra Türkiye Petrolleri'ne devredildiğini söyledi.

 

Bölgede birçok yer altı zenginliklerinin MTA tarafından tespit edilerek ilgili yerlere rapor edildiğini belirten Tosun, bölge ile ilgili yaptıkları çalışmalar kapsamında 400'e yakın rapor hazırladıklarını ifade etti.

En büyük sıkıntılarının güvenlik sorunu olduğunu açıklayan Tosun: “Malum bölgedeki 30 yıllık süreçte cereyan eden güvenlik sebeplerinden dolayı MTA Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü istediği gibi işlevselliğini tam olarak yerine getirememiştir. Malum madencilik sektörü aramacılık, inceleme, dağlık kesimde olur, dağlık kesimde de teknik personelimiz emin bir şekilde rahatlıkla araziyi gezip, haritasını açıp, konaklayamadıktan sonra verimlilik elde edemez. Gelinen süreçte MTA ve diğer madencilik sektörleri birçok sıkıntılar yaşamıştır. Dolayısıyla güvenlik problemi hala devam etmektedir. Tüm bunlara rağmen bölge müdürlüğümüz kapsamındaki Şanlıurfa, Bingöl, Siirt, Batman, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak bölgelerinde güvenli bulduğumuz yerlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgenin özel şartları nedeniyle askıya aldığımız ve çalışamadığımız birçok projemiz var. Umut ederim ki huzur ortamı bir an önce tesis edilir ve biz de bu projelerimizi hayata geçirip ülke ekonomisine katkıda bulunarak istihdam ortamını sağlarız. Bunların tümünün alt yapısı hazır. Ama malum yatırım sektörü bir yerde huzur ve güven olmayınca istenilen randımanı vermez. Bölgenin tek sorunu güvenlik problemidir. Genel müdürlüğümüz bin küsur teknik personele sahip bir kurumdur. Ancak bizim sıkıntı çektiğimiz tek konu güvenlik ortamıdır. Personeli araziye yönlendirdiğimiz zaman o gün başına ne gelir diye düşünüyoruz ve maalesef o projeyi uygulamaya koyamıyoruz. Bizim ekipler gezicidir, bu etütler neticesinde elde edilen verilerle rapor hazırlanıyor. Bunları yapabilmek için ekiplerin rahat olması lazım” dedi.

“Bölge yer altı zenginliği konusunda açık hava müzesi gibi”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Arabistan plakası üzerinde yer aldığını belirten Tosun, bu plakanın sürekli olarak Kuzey Anadolu Bölgesi'nin dibine doğru hareket ettiğini ve bir bindirme oluşturduğunu söyledi.

Tosun: “Buralarda inanıyorum ki huzur ve güvenlik sağlanması halinde özel sektör ve MTA için en az 15 yıl çalışacak bir alan oluşur. Bölge o kadar zengin ki adeta açık hava müzesi niteliğindedir. Bu bölgede her türlü maden var. Bölgede bir kıtanın içerdiği zenginlik kadar maden çeşitliliği var. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde çok değişik madenlerin bulunması, yeni kaynakların bulunması içten bile değildir. Bu aramalar yapıldığı takdirde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok güzel maden potansiyellerinin tespit edileceğine inanıyoruz. Bölge çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin bölgesidir. Ama bunların miktarı ve çeşitliliği henüz tespit edilmemiştir. Uzun vadeli çalışmalarla bunlar ortaya konulabilir. Ama dediğim gibi huzur ortamının olması şart. Huzurun olmadığı yerde madencilik olmaz” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın