KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
02 Mayıs 2024 Perşembe
°C

Kene, bit, pire, sinek gibi taşıyıcılar araştırılacak

Aralarında Bingöl Üniversitesi’nin de bulunduğu Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Türkiye'de ilk kez Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde kurulan merkezde araştırılacak.

Kene, bit, pire, sinek gibi taşıyıcılar araştırılacak
05 EYLÜL 2012 ÇARŞAMBA 03:49
0
1316
0
AA aa

İnsan, hayvan ve bitkilere kene, bit, pire, sinek gibi taşıyıcılarla bulaşan pek çok hastalık, Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK)'nde araştırılacak.

ERÜ, ERVEK Müdürü ve Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, kene, bit, pire, sinek gibi hastalık taşıyıcılara ''vektör'' adı verildiğini söyledi.

Üniversiteleri bünyesinde kurulan merkezde hastalık taşıyan bu tür canlılarla ilgili çeşitli araştırma ve uygulama çalışmaları yapılacağını ifade eden İnci: “ERVEK Türkiye'nin bu alanda çalışacak ilk ve tek merkezi konumunda olacağı için çok önemli. Merkezimiz, ERÜ bünyesindeki veteriner, tıp, fen, ziraat ve eczacılık fakültelerinden bilim insanlarının yanı sıra başta Bingöl Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi olmak üzere birçok üniversiteden akademisyenin katılımıyla oluşturulan çalışma grupları ile faaliyetlerini sürdürecektir. Bu faaliyetler kapsamında merkezimizde insan, hayvan ve bitki sağlığı üzerine multidisipliner karakterde çalışmalar yürütülecektir. Aslında bu merkezin başta ABD olmak üzere Avrupa'da birçok benzerleri var. ABD'deki Emory Üniversitesi bünyesindeki Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi de (CDC) bu merkezlerin en gelişmiş olanıdır. Bizim merkezimizin altyapısı da CDC'ye benzer şekilde tasarlandı. Burada Türkiye'nin her yerinden proje sahibi bilim insanları çalışacak.''

İnci, merkezin Türkiye'deki bütün üniversitelere altyapı oluşturacağına dikkati çekerek, uluslararası araştırma projelerine de ortak olacaklarını, ERÜ'nün bilimsel potansiyelini Türkiye'nin dinamizmi ile birleştirerek, ülke insanının hizmetine sunacaklarını, projesi hazırlanan merkezin inşaatına ise kısa sürede başlanacağını ve hem kamu hem de hayırsever katkısıyla tamamlanacağını bildirdi.

MERKEZİN İLK SEMPOZYUMU 9 EYLÜL'DE

Prof. Dr. Abdullah İnci, merkezin tanıtımı ve yapılacak çalışmalara altyapı oluşturulması amacıyla da 9-10 Eylül günlerinde sempozyum düzenlediklerini belirtti.

Nevşehir'deki Avrasya Otel'de yapılacak Uluslararası katılımlı ''1. Ulusal Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Sempozyumu''na yurt içinden çok sayıda akademisyenin katılacağını ifade eden İnci, sempozyuma dünyaca tanınan ABD'deki Clemson Üniversitesi'nden Prof. Dr. Peter Adler, Kaliforniya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kevin Njabo, Ohio Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yasuko Rikihisa, Georgia Üniversitesi'nden Dr. Elmer Gray ile İsrail'deki İbrani Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kosta Mumcuoğlu'nun da konuşmacı olarak katılacaklarını sözlerine ekledi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın