KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Kentsel dönüşüm'de hak sahipleri ile görüşüldü

Bingöl Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) arasında imzalanan protokol kapsamında İnönü Mahallesi’nde yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin hak sahiplerini bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kentsel dönüşüm`de hak sahipleri ile görüşüldü
17 ŞUBAT 2012 CUMA 21:47
0
2817
2
AA aa

Bingöl Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi(TOKİ) arasında imzalanan protokol kapsamında Bingöl merkez İnönü Mahallesi'nde yapılacak Kentsel Dönüşüm Projesi'ne ilişkin hak sahipliği görüşmeleri dün saat 14.00'te Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Kentsel Dönüşüm Projesi'ndeki amaçlarını sıralayan Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, İnönü Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesindeki temel felsefelerinin vatandaşları borçsuz ev sahibi yapmak olduğunu dile getirerek, bunu da başardıklarının altını çizdi.

İnönü Mahallesi'nde mevcut konutların 40 yılını doldurduğunu ifade eden Başkan Atalay, İnönü Mahallesi'nin depremsellik açısından da risk gurubuna girdiğini anımsatarak, “Biz kendi görev süremiz içerisinde buna bir çözüm aradık. İlk adaylık dönemimde de İnönü Mahallesi'nin yenilenmesi açısından bir projem olmuştu. Bunu sizlere bir vaat olarak sunmuştum. İlk günden itibaren buranın yapılması için çok ciddi uğraşlarımız oldu. İnönü Mahallesi'nde oturan herkesin hiçbir bedel ödemeden ev sahibi olmalarını sağlamayı amaçladık. TOKİ ile yapacağımız kentsel dönüşüm projesinde vatandaşlarımızın borçsuz ev sahibi olabilmeleri için mevcut yapılarındaki tandır, ağaç, odunluk dahil her şeyi hesaba katarak değerlendirmeye aldık ve arsa fiyatlarını da yüksek tuttuk. Burada metrekare fiyatlarını bin TL olarak belirledik. Metrekare fiyatını yükselterek vatandaşlarımızın borçsuz ev alabilmelerini sağladık. Ancak bu çok kolay olmadı. TOKİ Bingöl'de arsa fiyatlarını değerlendirirken çok kolaylıklar ve öncelikler sağladı. Bunların sonucunda da arazi değerlendirmeleri üzerinden bir konut fiyatı oluştu. Ziraat Bankası kanalı ile satılan 562 konut var. Toplamda 1376 daire, bunun 562 tanesi Bingöl'de yaşayan diğer vatandaşlarımıza satıldı. Geri kalanı da siz hak sahiplerine verilmiş olacak. Bingöl Belediyesi'nin ve TOKİ'nin amacı hak sahiplerini borçsuz bir şekilde ev sahibi yapmaktır. Allah'a şükürler olsun ki 3 katlılar ile ilgili bunu sağladık. Herkes borçsuz bir şekilde dairesini alacak. Ancak 2 katlıların metrekareleri daha fazla olduğu için birer daire 2 katlılarda oturan herkese ücretsiz vereceğiz. 2 katlılarda ilave olarak 2. daireyi de alma hakkı verilmiş olacak. 2. daireyi alma hakkında da yine herkesin tapusu ve üzerindeki yapının büyüklüğü oranında 2.dairenin bir kısmı ücretsiz olacak, geri kalanı borçlandırılacak. Burada da tapuyu esas aldık” diye konuştu.

20 Şubat 2012 Pazartesi gününden itibaren Bingöl Belediyesi'nin 4. katında Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisi'ne hak sahiplerinin müracaat edebileceğini belirten Başkan Atalay, “Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisi'nde müşavirimiz ile birlikte oluşturduğumuz komisyon ile herkesin kendi alacağı değer ne ise orada gerekli bir şekilde izah edilerek bilgi verilecektir” dedi.

Başkan Atalay, yapılacak dairelerden 562 tanesinin vatandaşlara satıldığını belirterek, “780 konut hak sahiplerine verilecek. Diğer dairelerde halk görüşmelerinde TOKİ tarafından değerlendirilecek. Bu projenin muhtevasında ayrıca 12 bin 500 metre kare inşaat alanı olan Bingöl Belediyesi Hizmet Binası yapılacak. Ayrıca yaklaşık 6 bin metre kare inşaat alanından müteşekkil Yeni Terminalimizi TOKİ, Et Balık Kurumu'nun karşısında bulunan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden tahsisini aldığımız 34 dönümlük araziye yapacak. Karayollarının idari birim ve lojmanlarını temel yapının altındaki Karayolları arazisine, diğer birimlerini de Solhan yolu üzerinde bulunan Karayolları tesislerinin bulunduğu alana TOKİ Bingöl Belediyesi adına Karayollarına yapacak. Onunda yaklaşık maliyeti 8 milyon TL. Bu yapılacak tesisler için Bingöl Belediyesi herhangi bir bedel ödemeyecek. Yapılacak olan site içerisinde Cami ve Sosyal tesiste olacak ve bunları da TOKİ bedelsiz olarak yapacak. Şuanda mevcut bulunan terminal alanımızı da yapılacak tesislere karşılık olarak biz TOKİ'ye veriyoruz. Oraya da TOKİ büyük bir alışveriş merkezi yaptıracak. Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde açık otoparklar, yeşil alanlar, çocuk oyun bahçeleri, spor alanları ile Bingöl'ün en modern sitesi ve yaşam merkezi oluşacak. Bu alanla ilgili (Birinci etap) halk görüşmelerine önümüzdeki günlerde başlayacağız. TOKi bu konuda bizi yetkilendirdi. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde hak sahipleri ile görüşmelerimiz başlayacak ve inşallah en kısa sürede de bu görüşmeleri bitirip, ihale aşamasına getirmiş olacağız. Bu konutlar ve tesislerin tümü TOKİ tarafından yapılmış olacak” şeklinde konuştu.

Program, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay'ın konuşmasının ardından TOKİ tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi ile devam etti.

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay'ın bürokrasiden gelmiş olmasının Bingöl açısından büyük bir kazanım olduğunu belirten TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, “Belediye Başkanımız Sayın Serdar Atalay'dan etkilenmemek elde değil. Kendisinin bu vizyonu, geçmişten gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Ankara bürokrasisinde çalışmış olması Bingöl için bir kazanımdır. Bingöl'e geldiğimiz andan itibaren Belediye Başkanımızın projeleri ile ilgili bilgilendirildik. Yıllardır altyapı ile ilgili yatırım yapılamayan, kanalizasyon sistemlerinden tutun da Katı Atık Bertaraf Tesisi, Kentsel Dönüşüm Projeleri, yapılan sosyal hizmetler, bunların hepsi bu ölçekteki bir belediyenin belki 5 yıl içerisinde bir tanesini gerçekleştirebileceği projeleri Belediye Başkanımız Sayın Serdar Atalay, 3 yılda gerçekleştirmiş. Bu anlamda Belediye Başkanımız Sayın Serdar Atalay'ı tebrik ediyorum. TOKİ olarak Sayın Başkanımızın talepleri ile 2009 yılında bir ön protokol ile İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesine başladık. 2003 Mayıs ayında meydana gelen Bingöl depreminde TOKİ olarak sürece deprem konutu yaparak dahil olduk. 2009 yılında yapılan seçim sonrası hemen başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi bir vizyon gereğidir. Kentsel Dönüşüm Projeleri boş alanda konut üretimi değildir. Daha önce yapılmış, mühendislik hizmetlerinden yoksun yerleşim birimlerinin dönüşümü kolaylıkla hayata geçirilen projeler değildir. Kentsel Dönüşüm Projelerindeki amacımız; vasfını yitirmiş, deprem riski bulunan yerleşim yerlerini yenilemektir. İnönü Mahallesi'nde bulunan konutlar 2003 depremi sonrası güçlendirme geçirmiş. Güçlendirme çözüm değildir. Bunların yıkılıp tamamen yeni teknolojilerle, deprem yönetmeliklerine uygun, sağlam ve güvenilir tekniklerle yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bizim yapmak istediğimizde budur. Sizin hak sahibi olduğunuz, mülkiyetinizin üzerinde bulunduğu kon utlar 62 metrekare civarında. Buralar artık vasfını yitirmiş. Yeni bir imar yapmak istediğinizde, tadilat yapmak istediğinizde elinizde kalan konutlar. Tamamında düzenleme yapamıyorsunuz. Bizim yapmak istediğimiz TOKİ ve Bingöl Belediyesi işbirliği ile yapacağımız sübvansiyonlarla sizin sağlıklı, güvenilir, mühendislik hizmeti almış, ısı yalıtımından tutun da doğalgaz tertibatına kadar her türlü teçhizatı düzenlenmiş, çocuk oyun alanları, sosyal donatılarına kadar her türlü teknik detayı ile yeni bir site mantığıyla yerleşim alanı oluşturmayı düşünüyoruz. Bu bölgede yaşayan sizlerin çocuklarınızın da geleceği yönünde bir hayallerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ana ilkemiz budur” dedi.

Kentsel Dönüşüm Projelerinde herhangi bir kar ve gelir elde etmeyi amaçlamadıklarını vurgulayan Konyalıoğlu, TOKİ ve Bingöl Belediyesi'nin İnönü Mahallesi'nde bir emek harcayacağını, bir yatırım yapacağını belirterek, yapılacak Kentsel dönüşümde sadece gelir-gider döngüsünün eşit olmasını beklediklerini söyledi.

2009 yılından itibaren Bingöl merkez İnönü Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Konyalıoğlu, “Burada yapılan bazı uygulamalarda bazı kıstaslar çok önemli. Bu işin başındaki bir kişi olarak Türkiye'nin diğer bölgelerinde de kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştiriyoruz. Ancak burada bir fark var. Karayolları Genel Müdürlüğü 84. Şube Şefliği'nin arazisini Sayın Başkanımız protokolle belediyeye ilişkin devir anlaşmasını çok cazip şartlarda imzaladı. Bu protokole bizler daha sonra intibak ederek istedikleri tesisleri başka bir yerde yapacağız ve bu proje alanımız içerisine karayolları arazisini de dahil ettik. Karayolları arazisinden elde edeceğimiz geliri, ticari alan olarak satacağımız alan gelirlerini bu projede hak sahiplerinin lehine kullanıyoruz. TOKİ ve Bingöl belediyesi bu projeden bir kuruş kar elde etmiyor. Sizin için ve sizin dönüşüme desteğinizi sağlamak için. Buradan elde edeceğimiz gelirleri sizin lehinize sübvanse ettik. Belediyemizin çeşitli kazanımları var. Bingöl Belediyesi'nin İnönü Mahallesi'nde 10 bin metrekarelik mülkiyeti var. Biz TOKİ olarak burada belediye hizmet binasını ve yeni terminali inşa ediyoruz. Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla Kentsel Dönüşüm Projesi'nde Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde bir Camii inşa edeceğiz. Sosyal tesis inşa edeceğiz. Sosyal donatılarıyla, çocuk parklarıyla, aile ve gençlik yaşam merkezleri ile belediyemize de sonradan teslim edeceğimiz bu sosyal alanlar gençlerin ve bayanların gelişimi ve hayata katkılarını sağlamak için etkin bir rol üstlenecek bir proje ümit ediyoruz. Gelin el birliği ile İnönü Mahallesi'nin dönüşümü için start verelim ve TOKİ olarak en kısa zamanda ihalelerimizi gerçekleştirelim” diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm Müşavir firma yetkilisi tarafından bir sunum yapıldı. Yapılan konuşmaların ardından İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için hak sahipleri ile soru cevap kısmına geçildi. Program yaklaşık 2 saat sürdü.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
YUNUS SADUNOĞLU (@Misafir_8005)
19 Şubat 2012 Pazar 00:59
BİNGÖL GELİŞECEK ARTIK ÇOK ÖNEMLİ ŞEYLER OLUYOR BİNGÖLDE.. BU MEMLEKETE HİZMET EDEN SAYIN BAŞKANIMIZDAN VE EMEĞİ, KATKISI OLAN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN.
bingöllü (@Misafir_8002)
18 Şubat 2012 Cumartesi 11:36
iki katlılar bi daire ikinci dairenin yüzde 20 si adalete bak ya. 3 katlılar 60 metre kare evde oturuyor. benim evim iki katlı ve iki daire ayrı ayrıdır. 85 metre kare alt kat 85 metre kare üst kat yani toplamda 170 metre kare ev arsa ise 143 metre kare arsa var ve arsanın üstünde ev odunluk araba garajı vs. 3 katlılarla kıyaslama yapıldığında iki katlılar 2 daireden fazla vermeleri lazım. böyle bir projede olması güzel ama halk mağdur ediliyor. ellerini vijdanlarına koysunlar. böyle birşeyi ne aklı kabul eder ne vijdan..
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın