KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Mayıs 2025 Cumartesi
°C

KOAH'ın risk faktörü sigara dumanıdır

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya KOAH'ı tanıma günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada; KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır denildi.

KOAH`ın risk faktörü sigara dumanıdır
20 KASIM 2018 SALI 22:03
0
1748
0
AA aa

Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya KOAH'ı tanıma günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Açıklamada; “ KOAH'lı hastalarımızın günlük yaşamlarında aktif kalabilmelerinin mümkün olabileceğini vurgulamak, egzersizin ve hareketin önemine değinmek amacıyla “sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam” teması ile bu yılki sloganımız “Her Adımda Sağlıklı Nefese” olarak belirlenmiştir. Kronik (müzmin) Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismi olan KOAH, zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan genellikle ilerleyici özellikte bir hastalıktır.  KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmemektedir. Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de  %5.5' inden sorumludur.  Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. Ölüm nedenidir ve bu ölümlerin  %61.5'i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında ise;

“KOAH neden olur? Kimlerde Görülür?  

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. Diğer tip tütün kullanımı (pipo,  puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü henüz çok iyi aydınlatılamamış olmasına rağmen,  sağlıkta eşitsizlik, özellikle biyomas (odun, tezek, kök benzeri yakıt)  kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu‐dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Son yıllarda önemi giderek vurgulanmaya başlayan fiziksel aktivitede azalma, hareketsizlik de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. KOAH'da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır, markete gitmeye çekinir ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar. KOAH'ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. KOAH'ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük,  balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekir” ifadeleri kullanıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.05.2025
16:07
Genç`te Engelliler Haftası`na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Genç'te Engelliler Haftası'na Sessiz Ama Derin Bir Dokunuş
Bedensel ve görme engelliler için kaldırımlarda empati uygulaması yapan HÜDAPAR Genç İlçe Gençlik Kolları üyeleri, kaldırım kenarlarına ivedilikle engelli rampalarının inşa edilmesi ve sarı takip alanlarının oluşturulması zorunluluğuna dikkat çektiler.
10.05.2025
15:47
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri
Siyasi ve bürokrasiye eleştiri 'Nutuk atacaklar...!'
10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle açıklamada bulunan Altınokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli, engellilerin sorunlarını özetleyip siyasi ve bürokrasiye sert çıktı: 'Bizleri öven, 'her birimiz engelli adayıyız' diye biten nutuklar atacaklar. Eğlenceli, ikramlı davetlerde ne kadar engelli sever olduklarını göstererek haftamızı kutlayarak görevlerini yapmış olmanın huzuruyla koltuklarına gömüleceklerdir.'
10.05.2025
15:12
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'ün Genç ilçesinde, jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda 444 gram esrar ele geçirildi.
10.05.2025
15:03
AJet`ten Anneler Günü`ne özel yüzde 40 indirim!
AJet'ten Anneler Günü'ne özel yüzde 40 indirim!
Türkiye'nin genç hava yolu markası AJet, Anneler Günü'nü özel bir kampanyayla kutluyor. AJet, 11 Mayıs Anneler Günü kampanyası ile, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda misafirlerine yüzde 40 indirim imkanı sunuyor.
09.05.2025
17:21
Vali Usta:
Vali Usta: 'Bu tabiat atalarımızın değil, geleceğimizin emanetidir'
'Orman Benim' faaliyeti kapsamında Yeni mahalle Çamlık alanında yapılan çevre temizliği etkinliğine katılan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta: ' Çocuklarımızla, gençlerimizle, velilerimizle Çamlık mevkiini yanıcı maddelerden, çöplerden arındırıyoruz ve Bingöl'de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu ormanlar, bu tabiat, bu çevre atalarımızın bizlere mirası değil, bizden sonraki nesillerin bizlere emanetidir' dedi.
09.05.2025
15:06
AK Gençlik`ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Gençlik'ten 3. Geleneksel Liseler Arası Futbol Turnuvası
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları Başkanı Enes Aslan, gençlerin sosyal ve sportif faaliyetlerde daha aktif yer almasını önemsediklerini belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın