KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Şubat 2026 Perşembe
°C

Köye dönebilmek için ahim'e başvuracaklar

1993 yılında terör nedeniyle boşaltılan 107 haneli köyden  ‘Köye Dönüş Projesi' kapsamında sadece 9 aile geri dönüş yaptı. Tazminat alarak geri dönüş yapmak isteyen ancak dosyalarına ‘RED' verilen aileler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM)'e başvurmaya hazırlanıyor

Köye dönebilmek için ahim`e başvuracaklar
02 NİSAN 2007 PAZARTESİ 09:59
0
1371
0
AA aa
‘Köye Dönüş' Projesi kapsamında göçtükleri köylerine geri dönmek isteyen aileler, ‘RED' kararı yüzünden şehirde yaşamaya devam ediyor. Kararın gözden geçirilmesini isteyen köylüler,  haklarını arayacaklarını ve durumu AHİM'e kadar taşıyacaklarını belirtiyorlar.
Edinilen bilgiye göre, Bingöl'ün Solhan İlçesine bağlı 107 haneli İnandık Köyü, 1993 yılında terör nedeniyle boşaltıldı. 1999 yılında başlatılan ‘Köye Dönüş' projesi kapsamında köye dönmek isteyenlerin müracaatları alınmaya başlandı. Bu kapsamda 9 aile köyüne döndü. Daha sonra İçişleri Bakanlığı'nca ‘Terörden Doğan Zararların Karşılanması' projesi başlatıldı. Bunun üzerine İnandık köylüleri, 2004 yılında dosyalarını hazırlayarak avukatları aracılığıyla başvurularını gerçekleştirdi ancak bu dosyalardan sadece 35 tanesi değerlendirmeye alındı. Bu ailelere, 5 ila 14 bin YTL arasında değişen miktarlarda tazminat ödenmesi kararlaştırıldı fakat bu tazminat miktarları yeterli gelmediğinden geri dönüşler askıya alındı. Aileler, konaklama sorununu ve dönüş için gerekli olan nakil gücünü elde ettikleri anda köylerine dönecekler.
Muhtar, AHİM'e başvuracaklarını söylüyor
Köye dönmek için verdikleri gayretlerin ve müracaatlarının hayal kırıklığı ile sonuçlandığını belirten İnandık Köyü Muhtarı Ramazan Özenç, 9 ailenin dışındakilerin köye dönmek istediğini ancak maddi sıkıntılar yüzünden şehirde mahsur kaldıklarını belirtti.
 Dosyalara verilen ‘Red' cevabının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Özenç, , köylerine dönmek isteyen ailelerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle geri dönüş yapamadıklarının altını çizdi.
Başvurularının hayal kırıklığıyla sonuçlandığını söyleyen Özenç; “bugüne kadar destek bekledik ancak başvurularımız dikkate alınmadı. Bu da bize verilen değeri ortaya çıkarmıştır. Dosyaları kabul edilen ailelere, 5 ila 14 YTL arasında tazminat ödenmesi ön görüldü. Bunun üzerine Sayın Valimize gittik, o da  'Devlet ancak bunu verebilir, fazlasını veremez' dedi. Her şey açıkça ortadadır. Burası bize dedelerimizden atalarımızdan miras kaldı. Geri dönüş yapmak isteyen aileler araba nakliyat parasını bulamıyor. Nakliyat parasını aileler bulsa buraya gelip çadırda bile yaşar. Yıldır köylerini terk eden bunca aile sokaklarda sürünüyor. Şehir düzenine alışamadı. İnsanlar, kendi toprağını ekip biçmek, kazancını bu yolla elde etmek istiyor maalesef buna da ‘Red' veriliyor. Sayın Valimizin ve diğer yetkililerin bu soruna bir çözüm üretmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Bu konunun peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Özenç, avukatları aracılığıyla öncelikle İdari Mahkemeye, sonuç alınamazsa bu kez AHİM'e başvuracaklarını sözlerine ekledi.


BİNGÖL KENT HABER
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.02.2026
03:50
Bingöl Üniversitesi`nden Türkiye Geneli Na`t-ı Şerif Yarışması
Bingöl Üniversitesi'nden Türkiye Geneli Na't-ı Şerif Yarışması
Bingöl Üniversitesi, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğumunun Hicri 1500. yılı dolayısıyla Türkiye genelindeki üniversite öğrencilerine yönelik ödüllü Na't-ı Şerif Yarışması düzenliyor. Son başvuru tarihi 16 Mart 2026 olarak açıklandı.
19.02.2026
03:48
Bingöl Ulu Camii abdesthanesi yenilenerek hizmete açıldı
Bingöl Ulu Camii abdesthanesi yenilenerek hizmete açıldı
Bingöl Belediyesi tarafından baştan aşağı yenilenen Bingöl Ulu Cami tuvalet ve abdesthane bölümü vatandaşların kullanımına açıldı. Tamamen yeniden düzenlenen alan, ücretsiz olarak hizmet verecek.
19.02.2026
03:47
'Okullarda Ramazan ruhunun yaşatılması kıymetli ve yerindedir'
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Ramazan ayına yönelik farkındalık çalışmalarına destek verdiklerini açıkladı. Platform, söz konusu uygulamaların çocukların değer dünyasıyla buluşması açısından önemli olduğunu belirtti.
19.02.2026
03:41
Bingöl`de 400 kişiye iş imkânı
Bingöl'de 400 kişiye iş imkânı
Bingöl Merkez ve 7 ilçede Milli Eğitim iş birliğiyle geçici istihdam sağlanacak. Başvurular 20 Şubat'ta sona eriyor. Kura çekimi 24 Şubat'ta!
19.02.2026
03:40
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Uyuşturucu ile mücadelenin gençleri ve geleceği koruma azmiyle kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulandı.
19.02.2026
03:39
Bingöl`de ilk teravih coşkusu
Bingöl'de ilk teravih coşkusu
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Bingöl'de ilk teravih namazı eda edildi. Kent genelindeki camilerde saf tutan vatandaşlar, Ramazan'ın manevi atmosferini hep birlikte yaşadı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın