KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Nisan 2026 Salı
°C

Köyünde kalana para

Tarım Bakanı Mehdi Eker köyden kente göçü önlemek amacıyla köyünde kalanlara para verileceğini açıkladı

Köyünde kalana para
11 TEMMUZ 2006 SALI 11:38
0
1351
0
AA aa
Yeni projelerini açıklayan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Türk tarımında çığır açtıklarını vurgulayarak, önümüzdeki dönemde bu projelerin artacağını kaydetti. Bakan Eker, öncelikle köyden kente göç sorununa çözüm bulacaklarını ifade etti.
Bugün Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Tarım Bakanı Eker, geçtiğimiz yıl 900 bin civarında insanın tarım sektöründe çıktığını belirterek, bu insanları istihdam etmek için kısa, orta ve uzun vadeli proje hazırladıklarını söyledi. Yıllardır konuşulmasına rağmen bir türlü önlenemeyen köyden kente göçün önüne geçmek ve tarım sektörünün pazarlama sorununu aşmak için Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Destekleme Projeleri'nin hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Eker, "Burada şunu sağlıyoruz, çiftçi şirketleri veya üretici birlikleri ve kooperatifler kendi bölgelerindeki kırsal alanlardaki tarımsal, bitkisel veya hayvansal ürünleri ürettikleri ve onlarla ilgili bir ekonomik yatırım yaptıkları takdirde biz bunun yarısını hibe olarak karşılıyoruz. Yani, kırsal alanda yaşayan insanın ekonomik durumunu daha iyi hale getirerek, onu bir ekonomik aktivitenin içine yerleştirerek, oradan göç etmesini önleyeceğiz." dedi.
Bununla bağlantılı olarak İl Tarım Müdürlüğü'nün Bingöl genelinde Kırsal Kalkınma toplantıları yapmaya devam ediyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi'nin iki temel amacının bulunduğunu vurgulayan
Bakan Eker, projeyle öncelikle üretilen tarımsal ve hayvansal değerlerin katma değerini, yani pazar değerini artırmayı hedeflediklerini, ikinci olarak da kırsal nüfusun bulunduğu yerde ikamet etmesini sağlama amacı taşıdığını söyledi. Hükümetin, proje için 280 trilyon kaynak ayırdığını belirten Eker, "Siz köyde yaşıyorsunuz, ama sizin toprağınız yok, kendi başınıza üretim yapıp, karnınızı doyuramıyorsunuz. Biz şahısların bir araya gelerek, tesis kurmasını teşvik ediyoruz. Şahıslara sadece 17 bin 500 YTL veriyoruz. Kooperatif, şirket ve birliklere 125 bin dolarını hibe ediyoruz. Eğer proje, özel idare ile birlikte altyapı yatırımı içeriyorsa, mesela damla sulama sistemi, yani modern bir sulama sistemi olursa, o taktirde 225 bin dolarlık hibe veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Projeler uygulamaya girdi
Kırsal Kalkınma Projeleri'nin uygulamaya girmeye başladığını kaydeden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizin soğutma sisteminiz yoksa o zaman meyve ve sebzeyi dalında pazarlamak zorundasınız. Dalında satarsanız, bunu çok ucuz bir fiyata vermek zorunda kalırsınız. Ama depoya koyup, uzun süre saklayabilirsiniz, o zaman pazarın durumuna göre ürününüzü pahalıya satarsınız. Böylece üretici mağdur olmayacak. Ayrıca, o tür ambalaj, paketleme tesislerinde 60-70 kişi çalışacak. Böylece hem göç engellenecek, hem de bu ürünleri daha iyi bir fiyata satma, daha yüksek fiyata pazarlama şansımız olacak. Süt ürünlerinin depolanması için soğutma tankının kurulması, mısırın kurutulması gibi yatırımların hepsi bunun içine giriyor."
Bakan Eker, bilinçli çiftçilerin yetiştirilebilmesi için Tarım TV'nin kuracaklarını da sözlerine ekledi.
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.04.2026
00:23
Bingöl Devlet Hastanesi`ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne Yeni Endoskopi ve Kolonoskopi Cihazı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne kazandırılan yeni nesil endoskopi ve kolonoskopi cihazı hizmete alındı. İkinci cihazla birlikte tanı süreçlerinin hızlanması ve sağlık hizmetlerinde kapasitenin artırılması hedefleniyor.
07.04.2026
00:22
Sumud Filosu`nda İki Bingöllü İsim
Sumud Filosu'nda İki Bingöllü İsim
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkacak Özgürlük ve Sumud Filosu'nda Bingöllü sendikacılar Nevzat Öylek ve Yunus Kava da yer alacak. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, filonun Gazze'nin özgürlüğü ve insani yardımlar için büyük önem taşıdığını söyledi.
07.04.2026
00:21
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Motosiklet kazasında yaralanan genç hayatını kaybetti
Bingöl'de motosiklet kazasında yaralanan 24 yaşındaki Furkan Görgülü, tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybetti.
07.04.2026
00:20
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl için zirai don uyarısı: Üreticilere 4 günlük kritik süre
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 8 Nisan Çarşamba akşamından 12 Nisan Pazar sabahına kadar zirai don beklendiğini duyurdu. Yetkililer, özellikle yüksek kesimlerde kuvvetli don riskine karşı üreticileri tedbirli olmaya çağırdı.
07.04.2026
00:19
Bingöl`de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 146 Proje Masaya Yatırıldı
Bingöl'de 2026 yılı kamu yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kurumlar arası eşgüdüm vurgusu öne çıktı. Vali Cahit Çelik, tıkanan noktalarda hızlı karar ve sahada uyumlu çalışma çağrısı yaptı.
07.04.2026
00:18
Bingöl`den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Bingöl'den Giden Üsteğmen Türkiye Şampiyonu Oldu
Diyarbakır'da düzenlenen Türkiye Kick Boks Şampiyonası'nda mücadele eden Genç İlçe Jandarma Komutanlığı personeli Üsteğmen Murat Algül, altın madalya kazanarak Türkiye Şampiyonu oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın