Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, karikatür krizinin ardından Müslüman cemaati temsilcileriyle ilk kez biraraya geliyor.
Rasmussen, görüşmenin amacının karikatür krizi ve Müslümanların Danimarka toplumuna uyum sorunlarını tartışmak olduğunu söyledi.
Rasmussen ile görüşecek dernek üyeleri arasında, Türk asıllı Belediye Meclisi üyesi Ömer Kuşçu, Sosyal Demokrat Parti Yönetim Kurulu üyesi Yıldız Akdoğan ve Ortadoğu uzmanı Gülay Şahin de var.
Derneğin başkanlığını, radikal partili Lübnan asıllı milletvekili Asır Hader yürütüyor.
Öğlenden sonra başlayacak ve başbakanlık konutunda gerçekleştirilecek olan görüşmeyi az sayıda gazeteci izleyebilecek.
'Müslüman Demokratlar Derneği', kısa süre önce aralarında Türklerin de bulunduğu bir grup Danimarkalı milletvekili ve yerel meclis üyesi tarafından kuruldu.
"İran ve Suriye gösterilere izin veriyor"
ABD Dışişleri Bakanı Condeleeza Rice, İran ve Suriye'nin İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlere yönelik protesto gösterilerine izin verdiğini ve bu iki ülkenin krizin büyümesinin sorumluları olduğu iddiasını tekrarladı.
Rice'ın tezine Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen de destek vererek, İran ile Suriye'yi kışkırtıcılıkla suçladı.
Danimarka Başbakanı, ''Rice'ın önemli bir noktaya değindiğini düşünüyorum. Bence, Suriye ve İran gibi bazı ülkelerin durumu, kendi lehlerine çevirmek ve problemlerinin gözardı edilebilmesini sağlamak için fırsat olarak gördükleri açık'' şeklinde konuştu.
İran ise, Rice'ın bu iddiasını reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza, karikatürleri yayımlayan Danimarka'nın özür dilemesi halinde tepkilerin yatışacağını söyledi.
Geçtiğimiz hafta, bir İran gazetesi karikatürlere tepki olarak Yahudi soykırımıyla ilgili karikatür yarışması başlatmıştı.
'Hemşeri' adlı İran gazetesi amaçlarının, tıpkı Danimarka gazetesinin yaptığı gibi ifade özgürlüğünün sınırlarını sınamak olduğunu açıkladı.
Annan: "11 eylülün bir parçası..."
Danimarka'da bir televizyon kanalına açıklama yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, karikatürlerin yayımlanmasını kınadı.
Bugün ABD Başkanı George W. Bush ile görüşecek olan Annan, karikatür krizini 11 eylül sadırılarından sonra gelişen gerilimin bir parçası olarak yorumladı.
AB'nin Dış İlişkiler ve Ortak Savunma'dan sorumlu yüksek temsilcisi Javier Solona ise krizi hafifletmek için Ortadoğu turuna çıkıyor.
Solana, bugün Suudi Arabistan İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşecek. Avrupa Parlamentosu'nda da karikatür kriziyle ilgili özel bir oturum yapılacak.
Norveç'te ilk gösteri
Hz. Muhammed karikatürlerini protesto gösterileri sürüyor. Norveç'te Müslümanlar ilk kez gösteri düzenledi. Norveç'te kendilerini 'Gönüllüler' olarak tanımlayan grubun önderliğinde yapılan protesto yürüyüşüne yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Çok sayıda Türk'ün de yer aldığı yürüyüşte göstericiler, değerlerine saygı duyulmasını istedi.
Danimarka'da da Müslümanların mezarları saldırıya uğradı. Saldırıyı ise kimin düzenlediği bilinmiyor. Danimarka Başbakanı Rasmussen de, Müslüman mezarlarına düzenlenen bu saldırıyı kınadı.
Rasmussen ayrıca, karikatürlere yoğun tepki gösteren İran, Suriye ve Endonezya'daki büyükelçilik çalışanlarının geri çekilmesinin, bu ülkelerle diplomatik ilişkileri kestikleri anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Karikatürlerin ilk olarak Danimarka'daki bir gazetede yayımlanması nedeniyle özür dilemesi talep edilen, ancak ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek geri adım atmayan Rasmussen, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, büyükelçilik çalışanlarının, güvenlik önlemlerinin alınması çerçevesinde geri çekildiklerini belirtti.
''Diplomatik ilişkileri kesmedik. Benim ülkem, köprüleri yakmak değil, inşa etmek gerektiğine inanıyor'' diyen Rasmussen olaydan üzüntü duyduğunu, ancak bağımsız bir gazetenin eyleminden ne hükümetinin, ne de Danimarka halkının sorumlu tutulabileceğini tekrarladı.
Tepkiler sürüyor
Pakistan:
İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto için Pakistan'ın Peşaver kentinde toplanan yaklaşık 7 bin öğrenci gösteri düzenledi.
Öğrencilerin, sabah saatlerinde Hıristiyan üniversitesine yürümek için bir araya gelmeleriyle başlayan gösteri bir anda şiddet eylemlerine sahne oldu.
Karaçi'de de binlerce kişi Danimarka ve ABD bayrakları yaktı.
Endonezya:
Endonezya'da, karikatürleri yayımlayan derginin genel yayın yönetmeni işten çıkarıldı.
Karikatürlerin yayımlandığı Hıristiyan dergisi Gloria'dan yapılan açıklamada, Genel Yayın Yönetmeni David da Silva'nın geçtiğimiz haftanın sonlarına doğru kovulduğu ve hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Kökten dinci Müslüman göstericiler, 12 karikatürden 3'ünü geçtiğimiz hafta yayımlayan derginin, doğu Cava eyaletinin başkenti Surabaya'daki bürolarının önünde defalarca gösteri yapmıştı.
Karikatür krizinin gelişimi
30 eylül 2005:
Danimarka'nın muhafazakar gazetesi Jyllands-Posten 'ifade özgürlüğü' çerçevesinde 12 serilik Hz. Muhammed karikatürleri yayımladı.
10 ocak 2006:
Norveç gazetesi Magazinet de aynı karikatürleri yayımladı. Bu gelişmeler üzerine birçok Müslüman ülke, örgüt ve kurum Danimarka ve Norveç ürünlerini boykot çağrısında bulundu.
31 ocak 2006:
Jyllands-Posten gazetesi özür diledi. Norveç gazetesi Magazinet de 'üzüntülerini bildirdi'. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ise karikatürlerin yayımlanmasını şahsen kınadığını söyledi, ancak gazete adına özür dilemeyi reddetti.
Fransa, Almanya, İspanya, İsviçre, Ürdün ve Macaristan'daki bazı gazeteler, Jyllands-Posten gazetesindeki karikatürleri yayımladı.
10 şubat 2006:
31 ocakta karikatürler nedeniyle üzüntülerini iletmekle yetinen Norveç gazetesi, baskı ve tepkilerin ardından özür diledi.
CNN TÜRK