KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Ağustos 2025 Perşembe
°C

Kul hakkı

Kaçak elektrik veya su kullananların ‘hırsızlık' suçu işlediğini vurgulayan İl Müftüsü Hasan Çağlar, hırsızlık suçunun İslam Dini'nde yerinin olmadığını, bu suçu işleyenlerin ise en ağır şekilde cezalandırılacağının altını çizdi

Kul hakkı
10 OCAK 2008 PERŞEMBE 10:25
0
1887
0
AA aa
Nüfusunun yüzde 99'unu muhafazakârların oluşturduğu Bingöl'de kaçak elektrik kullanım oranının yüzde 40 olması dikkat çekiyor. Öyle ki, bu oranla Bingöl; kaçak elektrik kullanımında Doğu Anadolu Bölgesi'nde 1'inci sırada yer alıyor. Bu çelişkili tablo üzerine İl Müftüsü İl Hasan Çağlar ile görüşen BingolOnline/Kent Haber ekibi, kaçak kullanımının zararları ve İslam'daki yeri ile ilgili Çağlar'ın görüşlerini aldı.

İşte Çağlar'ın sorulara yanıtı ve kaçak elektrik veya su kullananlara uyarısı.

BingolOnline/Kent Haber: Kaçak elektriğe dinimiz nasıl bakıyor?
Çağlar; “Kaçak elektrik kullanmak hırsızlık olarak kabul ediliyor. Dinimizce hırsızlık, büyük günahlardan sayılır. Müslüman, hakkı olanı ve kendine tanınan hakkı kullanır. İhtiyaçlarını meşru yoldan temin etmesi gerekir. Faydalandığı her şeyin, aldığı her hizmetin bedelini ödemesi gerekiyor. Kullandığı şey ister devlet malı olsun isterse şahıs malı olsun bedelini ödemesi gerekiyor. Elektrik veya su, ister devletin olsun isterse özel teşebbüslerin olsun rızası alınmadan gayrı meşru yollardan kullanmak caiz değildir. Hak sahibi gayrı Müslim olsa da hakkının verilmesi ve bedelin ödenmesi gerekir. Kaçak elektrik veya su kullanan insanların vermesi gerekirken vermediği ücret, düzenli ödeme yapan vatandaşlarımızın elektrik veya su faturalarına yansıtıldığı için milyonlarca insana haksızlık olur ve kul hakkına girerler.” 
BingolOnline/Kent Haber; Kaçak elektrikle ısıtılan su ile gusül abdesti alınır mı?
Çağlar; “Kaçak elektrik ile ısıtılmış suya günah karıştığından dolayı,  günah işlenerek abdest ve gusül alınmış olur”
BingolOnline/Kent Haber; Kaçak elektrik veya su kullanılarak hazırlanan yemek hakkında ne söyleye bilirsiniz?
Çağlar:  “Kaçak elektrik veya su kullanılarak hazırlanan yemek, helal olan bir yemeğe haram katmak gibidir. Vatandaşlarımız bin bir zorluk ile kazandıkları ve kendilerine helal olanlara haram karıştırmaktır. Yani helal lokma, harama dönüştürülmüş olunur”
BingolOnline/Kent Haber; Cuma Hutbelerinde bu konuya değinmeyi düşünüyor musunuz?
Çağlar; “Hutbelerde kaçak elektrik ve su kullanımın haram olduğunu, kul hakkına tecavüz olduğuna değinmeyi düşünüyoruz.”
BingolOnline/Kent Haber; Sonsöz olarak neler söylemek istersiniz?
Çağlar; “Üzerinde kul hakkı olan bir Müslüman'ın, kul hakkını ödeyinceye kadar Cennet'e girmesinin söz konusu değildir. Kaçak elektrik veya su kullananlar, diğer insanlara zulüm, hırsızlık yaptıkları gibi, üzerlerine kul hakkı da almış olurlar. Bu davranış ve tutum içerisinde olanlar, bilmelidirler ki İslam Dini böyle bir tutuma asla kabul etmez. Bu nedenle kaçak elektrik veya su kullanımından sakınılmalı, kul hakkından ve ahiret hayatında karşılaşılacak cezalardan korkularak yaşanmaya çalışılmalıdır”
Fırat Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (FEDAŞ) Bingöl Müessese İl Müdür Abdulkadir Arslanboğa ise, 28 Kasım 2007'de yaptığı açıklamasında, Bingöl genelinde kaçak elektrik kullanım yıllık maliyetinin 10 milyon YTL/trilyon TL olduğunu,  birikmiş fatura alacaklarının ise 15 milyon YTL/trilyon TL olduğunu söylemişti.
Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp ise, biriken su borcu alacaklarının 1,5 milyon YTL/trilyon TL tutarın olduğunu, kaçak elektrik kullanım oranının ise özellikle yaz aylarında yüzde 40'ın üzerinde oluğunu açıklamıştı.




BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.08.2025
20:05
Bingöl`de laf, onlarca icraat var! Bitlis`e tıp fakültesi…
Bingöl'de laf, onlarca icraat var! Bitlis'e tıp fakültesi…
Sağlık altyapısındaki yetersizlikle can çekişen ve çevre illere mahkûm olan Bingöl'ün yıllardır dillendirilen 'Tıp Fakültesi' talebi bir türlü karşılık bulmazken, Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Bitlis Eren Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kurulması kararlaştırıldı.
27.08.2025
19:11
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerince yapılan uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı.
27.08.2025
19:03
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 3 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
27.08.2025
18:54
Tırın freni boşaldı, faciaya ramak kaldı
Tırın freni boşaldı, faciaya ramak kaldı
Bingöl-Elâzığ yolunda freni boşalan tır, kilometrelerce ilerlerken sürücünün soğukkanlılığı faciayı önledi. Sürücü tırı refüje sokarak durdurdu, o anlar kameralara yansıdı.
26.08.2025
19:37
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme zammında 2026 yılı için verilen zam teklifinde değişiklik yapılmazken, 2027 yılının ilk 6 ayı için teklif 1 puan artırılırken diğer 6 ayı için teklif sabit kaldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: 'Kararı asla kabul etmeyeceğiz, sineye çekmeyeceğiz. Direnmeye, eylemliliğe, bütün demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.'
26.08.2025
19:33
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
sendika, 29 Ağustos 2025 Cuma günü Bingöl dahil ülke genelindeki 1003 SYDV'de greve çıkacaklarını duyurdu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın