KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Kurban; dinle siyaset bir arada olmamalı

Düzenlediği toplantıda din görevlileri ile görüşlerini paylaşan CHP Milletvekili Adaylarından Mustafa Kurban, din ile siyasetin bir arada tutulmaması gerektiğini söyledi.

Kurban; dinle siyaset bir arada olmamalı
18 TEMMUZ 2007 ÇARŞAMBA 10:10
0
1321
0
AA aa
Sayılı günlerin kaldığı 22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesinde çalışmalarını hızlandıran Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bingöl 1. Sıra Milletvekili Adayı Mustafa Kurban, Saklıkent Cafe Restaurant'ta düzenlediği yemekli toplantıda diyanet sendikaları temsilcileri ile bir araya geldi.
Diyanet-Sen İl Temsilcisi Mücahit Çelik, Diyanet Vakıf-Sen İl Temsilcisi Tahsin Gönç, Diva-Sen İl Başkanı Yunus Bulmuş'un katıldığı toplantıda seçim çalışmalarından bahseden Kurban, sendika temsilcilerinin sorunlarını da dinledi.
Yaptığı konuşmasında CHP hakkında yürütülen bir takım fikirler üzerinde yoğunlaşan Kurban, CHP'nin dinsiz bir parti olarak anılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Kurban, bunların tamamen asılsız olduğunu ve dinin siyasete karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Toplantıdaki amacın, toplumun imamlara yüklemiş olduğu imajı daha da artırmak olduğu ifade eden Kurban, CHP'nin imamlara ve dine kesinlikle hiçbir şekilde saygısızlıkta bulunmadığını ve bulunmayacağını aktardı.
İmamların Saadet Partili veya Refah Partili oldukları yönündeki yaklaşımın yanlış olduğunu belirten Kurban, imamların siyasi görüşlerinin olamaması gerektiğini kaydetti.
Siyasetçilerin dinden ellerini çekmelerini isteyen kurban; “Siyasetçiler, siyaset yapmak için caminin bahçesine bile alınmamalı. Ben dinle siyaseti asla bir birine karıştırmadım. Toplumun inançlarına, geleneksel yaşamına saygılıyız. Bunları kullanarak oy istemeyiz. Din adamlarına her zaman gerekli saygıyı göstermişizdir. Çıkar uğruna din adamlarını asla kullanmadım, kullanmayacağım da. Meclise gidersem kapım her kesimden insana açıktır. Bugün çekilen sıkıntıların çoğu din üzerinden yapılan siyasetin sonucudur. ‘Yarım imam, imandan eder.' Yarım imamlar toplumu sıkıntılara sürükler, bunlar da siyasetçilerdir” dedi.
“İrtica hortluyor söylentileri kalkmalı”
Bu açıklamaların ardından görüşlerini aktaran sendika temsilcileri, en büyük sıkıntılarının, yaptıkları eğitim hizmetlerinin ‘irtica hortluyor' yaygaraları ile baltalanması olduğunu dile getirdi. BU söylentilerin kalkmasını dileyen Sendika temsilcileri, dini layıkıyla öğrenmenin irtica olarak yorumlanmaması gerektiğinin altını da çizdiler. Kuran kursu eğitiminin 12 yaşla sınırlı kalmasından dolayı yaşanan sıkıntıları aktaran sendika temsilcileri, bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Öte yandan yaşadıkları bir diğer sorunlarının ise kurum değiştirirken yaşanan sıkıntılar olduğunu anlatan sendika temsilcileri, bu konuda her devlet memuruna verilen kolaylığın imamlara da verilmesini istediler.
Din adamlarının, hiçbir kesime bağlı kalmadan herkese yardım eli uzattığını ve kesinlikle ayrıcalık yapmadığını söyleyen sendika temsilcileri, son yıllarda din adamlarına yönelik değişen bakış açılarının normale dönmesi ve gerekli saygının gösterilmesi gerektiğini belirttiler.
Çağdaş ve yüksek tahsilli din adamlarının yetiştirilebilmesi için 2 yüksekokul bitiren din adamlarına 4 yıllık fakültelere sınavsız geçiş hakkının tanınmasını da istediler. ÖSS'de yapılan katsayı uygulamasını eleştiren sendika temsilcileri, bunun bir haksızlık olduğunu ve kişilerin eğitim özgürlüğünün kısıtlandığını vurguladılar.
Kırsal kesimlerde görev yapan din imamların lojman sıkıntılarının bulunduğunu da dile getiren sendika temsilcileri, din hizmetlerinin aksaksız bir şekilde yürütülebilmesi için bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade ettiler.
Sıkıntılarını anlatan sendika temsilcilerine ‘Sizin çektiğiniz sıkıntılar siyasetten değil, siyasetçilerden kaynaklanıyor' diyen Kurban, siyasetin, siyaset meydanında yürütülmesi gerektiğini söyledi.
“Herkes inancında özgürdür”
Başörtüsü sorununa ilişkin bir takım söylemlerde bulunan Kurban, örtünmeye karşı bir tavırlarının bulunmadığını aktardı. Herkesin inancında özgür olduğunun altını çizen Kurban, “Kamusal alanda başörtüsünün yasaklanması adalet divanının vermiş olduğu bir karardır. Bunları Türkiye yasaklamıyor. Alınan karara göre toplumun hiçbir kesiminde inanç simgeleri kullanılamaz. Bu batı dünyasında da geçerlidir. Toplumsal alanda nasıl giyinirlerse giyinsinler kamusal alanda böyle olursa bu kargaşaya sebep olur. Sorunların kökten çözülmesini istiyorsak demokrasinin tam anlamıyla uygulanması gerekiyor. Şerri hukuk sadece din alanıyla sınırlı olduğu için toplumda kopukluğa sebep olur. Ben kendim bile belediye başkanı yardımcısıyken 2 tane başörtülü elamanım vardı. Müfettişlerin bunları neden çalıştırdığım sorusuna herkes yaşam tarzına göre giyine bilir diye cevap verdim. Türban sorununu CHP çözer ama AKP çözemez, kandırır. Anayasayı değiştirmeye imkânı varken neden değiştirmedi. Bu sıkıntılar bu konuları suistimar edenlerden dolayı çekiliyor. Amacım tüm halka hizmet vermek. Umarım bu yoğun çalışma altında Bingöl halkının yapmış olduğu övgüler boşa çakmaz. İstediklerini yapabilmem için parlamentoya girmem şart” diye konuştu.



BingolOnline / Bingöl Kent Haber


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.02.2026
02:22
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI grubu sigara fiyatlarına 17 Şubat 2026'dan itibaren geçerli yaklaşık 10 TL zam geldi. Güncel listede en ucuz sigara 100 TL, en pahalısı ise 115 TL oldu.
17.02.2026
01:55
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın