KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Mayıs 2024 Çarşamba
°C

Meclis'te zazalar 'kürt mü zaza mı?' tartışması

Çözüm süreci kapsamında TBMM'de oluşturulan araştırma komisyonu toplantısında Kürtlük-Zazalık tartışması yaşandı. BDP’li Tuncel Zazalar'ın da Kürt olduğunu söyledi, AK Partili Metiner ise Zazalar'ın da kimliğinin inkâr edilmediği bir Kürt tanımına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Meclis`te zazalar `kürt mü zaza mı?` tartışması
30 MAYIS 2013 PERŞEMBE 08:27
0
5773
12
AA aa

Komisyonda AK Partili vekil ile BDP'li vekil "Zazalar Kürt müdür" konusu üzerine bir tartışma yaşadı.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "Zazalar'ın da kimliğinin inkâr edilmediği bir Kürt tanımına ihtiyacımız var" dedi.

Çalışmalarına devam eden TBMM Çözüm Süreci Araştırma Komisyonu'na sunum yapan Koç Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şener Aktürk, Türkiye'nin genel çoğunluğunun mağduru olduğu bir kimlik sorunu bulunduğunu ifade ederek, Kürt meselesinin belki bunun en keskin şekilde kendini hissettirdiği bir alan olduğunu ifade etti.

"Resmi Türk ulusal kimliğinin, vatandaşların her türlü etnik ve dini kimliklerini kamusal alanın dışına iten, vatandaşı kamusal alanda etnik ve dini kimlikleri yokmuş gibi davranmaya zorlayan, insanın doğasına aykırı bir inkâr ve asimilasyon politikası" olduğu görüşünü dile getiren Aktürk, "Türkiyelilik" kavramının da bazı açılardan sorunlu olduğunu vurguladı.

"Türkiyelilik" kavramının da bir sosyal mühendislik projesi haline dönüşebileceği uyarısına yapan Aktürk: “Bir samimiyet ve hakkaniyet testi olarak Diyarbakır'da Kürtler için ne istiyorsak Kırcaali'de Türkler, Mardin'de Araplar, Kerkük'te Türkmenler, Rize'de Lazlar ve Bingöl'de Zazalar için de benzer hakların meşru ve makul olduğunu kabul etmemiz gerekiyor" dedi.

Komisyon'da söz alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel Zazalar'ın da Kürt olduğunu söyledi.

Bunun üzerine AK Partili Mehmet Metiner: “Eğer siz Türklük üzerinden geliştirilen sorunlu alanın bir başka versiyonunu Kürtlük üzerinden tanımlarsanız, o zaman kendinizle çelişmiş olursunuz" dedi.

Zazalar'ın da kimliğinin inkâr edilmediği bir Kürt tanımına ihtiyaç olduğunu söyleyen Metiner: “Kim neyse odur. Biz başkasını tanımlayamayız. Kürdü tanımlayan Türklük yaklaşımları ne kadar sorunluysa kendini Kürt kabul etmeyen bir başka etnik aidiyet kümesini de ısrarla, inatla Kürtleştirmeye çalışmak bir başka sorunlu alana tekabül eder" diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Necati (@Misafir_13806)
02 Haziran 2013 Pazar 16:35
http://members7.boardhost.com/vengureng/msg/1368123420.html

filozof söyle demis:
Biz Insanlar Kuslar gibi Gökyüzünde usmasini ögrendik.
Biz Insanlar Baliklar gibi Okyanuslarin derinliklerinde yüzmesinide ögrendik ama ne yazikki hale Insanca bir arada yasamasini ögrenemedik.

Gerceklere ulasmak istiyorsaniz akintiyla degil akintiya karsi yüzmelisiniz.

Saygilar Bingöl Online ve Okurlari.
sasa sasasa (@Misafir_13781)
31 Mayıs 2013 Cuma 15:14
Zaza Kürdoğlu ve Çolıgıj Hele bi söyleyin kardaş bilelim siz hangi bilimsel çalışmayla bu sonuca vardınız? kulaktan dolmaymış. Sanki öyle bir çalışma yapmışlarki cahiller, zannedersen Einsstein (Aynştayn) mubarekler! hemen sonuca varmışlar. Uluslararası dna mna diye güya üslü müslü bilimsel iki kelime kullanınca olayı çözdüğünü zannetmiş gariban. pehh..
zazaları illaki kürtleştireceksen, ve bunu Türklerin kürtlere yaptığını savunduğun yöntemle yapacaksan sen de yıllarca savunduğun ve uğruna mücadele ettiğini zannetiğin ruhun içine tükürmüşsün.
bingöl (@Misafir_13779)
31 Mayıs 2013 Cuma 13:31
ya arkadaş ne kadar bölünme meraklısıyız biz aman ha sakın zaza deme kendine bizi bölerler dur dur biz komple kürt olalım bdp nin oyları bölünmesin.. diğer yandan da bakarsak sakın ha çözüm sürecine destek vermeyin bizi bölmek istiyorlar... bilmem farkında mısınız iki taraf ne kadar benziyor birbirine neden belli bölgelerde sıkışıp kaldıkları yapıları argümanları belli... ya arkadaş bırakın herkes tartışsın bunları neyin ne olduğu konusunda insanları daha fazla bilimsel araştırmalara yönlendirir hemen ön yargıyla hurraaaa..
Zaza Kürdoğlu (@Misafir_13775)
31 Mayıs 2013 Cuma 12:52
Zazalar her zaman kendilerini türklerden daha aşağı bir ırk olarak görmüşlerdir. Birçok zaza, türk arkadaşına zaza olduğunu açıklamaz. ve Zazalar, Kürt olduklarını kabul etmeyecekler. Neden, çünkü türk arkadaşlarının onları Kürt asıllı, konuştukları dilin Kürtçe - Zazaca olduğunu öğrenince aşağılık kompleksine girecekler. iyice araştırmanızı tavsiye ederim. Biz bugün otobüste karşılaştığınız akrabamız ile zazaca knuşmaya çekinir olduk. Dilimiz unutuluyor. Zaza olduğunuzu Kürt olduğunuzu gizliyorsunuz. Utanıyorsunuz.
Zaza Kürdoğlu (@Misafir_13774)
31 Mayıs 2013 Cuma 12:46
Yorumlardan da anlaşıldığı üzere her 10 kişiden ancak biri gerçeği biliyor. Bu habere yapılan içerisinde 'Çoligıj' nickli üye olayın bilincindedir. Hükümetin 'Kürtleri bastırma ve kendi içerisinde bitirme politikası'na siz 'Zazalar Kürt müdür tartıaşması' adını verseniz de ilimizde kulaktan dolma bilgiler ile yorum yaparın sayısı hayli fazla... Çok merak eden arkadaşlar, Uluslararası DNA kuruluşunun Zazalar,Türkler ve Kürtler üzerinde yaptığı DNA araştırmasının sonucuna baksınlar. Zazalar Kürttür.
mirzanlı (@Misafir_13771)
31 Mayıs 2013 Cuma 11:17
ZAZALAR ASLA KÜRT DEĞİLDİR ZAZA ZAZADIR BU KADAR BASİT. NERDEN ÇIKTI ZAZALAR KÜRTTÜR DİYE İİYİ ARAŞTIRIN. HİÇ BİR ZAZA KENDİNİ KÜRT GÖRMEZ VE ZAZALARI KÜRT DİYE GÖRENLERİDE KINIYORUM
aktekinr (@Misafir_13769)
30 Mayıs 2013 Perşembe 22:40
Kürtler nasil Türk degilse Zaza,larda Kürt degildir.Bunun aksini söyleyen kendini inkar etmis olur.
Hic bir zaza kendini kürdüm diye tanitmaz.Zazayim der. Tarihi bilmiyen lütfen Farsi ve Pers imparatorluklari incelemesini tavsiye ederim.Dünyanin en eski dillerinden olan zazacayi getirip kürtlestiriliyor.Akil mantik var.Birakinda insanlar kendini ne his ediyorlarsa ona göre tanimlasinlar.Saygilar
Muhammed Bürlükkara (@Misafir_13767)
30 Mayıs 2013 Perşembe 22:25
Bu Zazalar Kürttür diye Yorum ATANLAR ,ZAZA BİLE DEĞİL,BİZİM ADIMIZA KONUŞUYORLAR
BEN ZAZAYIM,AZLIYIM,KEJANLIYIM,BİNGÖLLÜYÜM
KÜRT DEĞİLİM,BEN BİLDİM BİLELİ ZAZAYIM
KÜRT DİYE BİRŞEY BİLE BİLMİYORDUK BU SON 7 YILDIR KÜRTÇÜLÜK BİZ ZAZALARA UYGULANIYOR
BİZİ ASİMİLE ETMEK İSTİYORLAR !
BİZ ZAZAYIZ KÜRT DEĞİLİZ.
meho ile ahmo (@Misafir_13766)
30 Mayıs 2013 Perşembe 19:33
Zazalar kendine zaza demişse ne olmuş yahu bu ne faşistlik bu mu halkların kardeşliği ZAZA kelimesine bile tahamül yok vey lemine şeyh sait diyorlar seyit riza diyorlar hep katledilen ZAZAlar bu faşistler hep kendine mal ediyor sonra gelip ZAZAlar yok diyor.bu nasıl bir güruhki faşistlik paçalarından akıyor..
Darahini (@Misafir_13765)
30 Mayıs 2013 Perşembe 18:38
Zaza ayrı bir ırktır.Kürt ayrı,Türkte ayrı ırktır.Bu tür polemikler boş işlerle iştigaldir.Kişi kendisini ne hissediyorsa odur.Zorla sen şusun busun demek yıllardır sürdürülen faşistliğin ta kendisidir.Bırakın bu boş işleri.Yeter artık..
21.05.2024
16:54
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Bingöl'de bulunan kayıp eşyalara ulaşmanın güvenli ve kolay yöntemini geliştiren öğrenciler, web sitesi tasarladılar ve projeleri, TÜBİTAK 2204A Malatya Bölge Finali'nde birinci oldu. Kaybettiğiniz eşyalara nasıl ulaşabileceksiniz? Detaylar haberimizde…
21.05.2024
15:39
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Bingöl'de polis ekiplerinin dikkati sayesinde iki vatandaş, 355 Bin TL dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
21.05.2024
14:55
Bingöl`de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Ahmet B.'nin yabani ot toplamak için gittiği bölgede cansız bedeni bulundu.
21.05.2024
02:39
Bingöl`de ‘Sesimin Yankısı` finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de 'Sesimin Yankısı' finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Sesimin Yankısı' yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı.
21.05.2024
02:38
Bingöl`de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl'de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilere tabiatı koruma eğitimi verildi.
20.05.2024
13:56
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
YRP il başkanı istifa etti! Temayülde kimler aday?
Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Mahfuz Arslan, parti genel merkezinin 'Temayül Yoklaması' kararı üzerine il başkanlığından ve partisinden istifa ettiğini resmen açıkladı. Bugün parti binasında temayül yoklaması yapılacak. Peki yeni süreçte kimler il başkanlığına aday olacak, süreç nasıl işleyecek?
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın