KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Şubat 2026 Salı
°C

Molekülün 'attosaniye'lik hareketi

Bilim insanları, bir molekülü saniyenin milyarda birinin milyarda biri (10-18) olan ‘attosaniye'lik süredeki hareketlerini gözlemledi.

Molekülün `attosaniye`lik hareketi
05 MART 2006 PAZAR 12:27
0
1488
0
AA aa
LONDRA - Londra Imperial College uzmanları, molekülün şimdiye dek en ‘hızlı' görüntülerini almayı başardı. Araştırmanın, molekülün kimyasal yapısı ile ilgili ipuçları vereceği ve geleceğin kuantum teknolojileri için önemli veriler sağlayacağı vurgulanıyor.
Araştırmayı yürüten Imperial College Fizik Bölümü öğretim üyesi Dr. John Tisch, BBC'ye verdiği demecinde, “Bir varlığın zamanla ilişkisi, zaman içinde geçirdiği değişim, o varlığın özüdür, biz varlığın en kısa aralıklar içinde değişimlerini gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

ELEKTRON ATOMDAN SÖKÜLÜYOR
Uzmanlar deneyde, atomun yapıtaşlarından protonların hareketlerini ‘görebilmek' için yeni bir teknik geliştirdi. Yeni teknikle moleküle çok kısa fakat çok güçlü lazer gönderimi yapılıyor ve elektronları sökülerek ayırılıyor; bu şekilde molekül iyonize ediliyor. Araştırmada hidrojen ve metan atomları kullanıldı.

Daha sonra elektron, moleküle geri yönlendiriliyor ve yeniden elektron girişiyle bir patlama meydana geliyor, bu patlamada X-ışını açığa çıkıyor.

Dr. Tisch süreci şöyle açıklıyor: “Elektronun yeniden yönlendirilişinde meydana gelen patlama ve X-ışını salınımı, molekülün yapısı ve o anki durumuna ilişkin bilgi veriyor. Bu süreç aynı zamanda molekülün içindeki protonların hareketleri ile bilgi de sağlamış oluyor.”

TARİHİN ‘EN ÇABUK' DENEYİ
Elektronun sökülmesi ve yeniden yönlendirilmesini kapsayan söz konusu süreç, son derece hızlı oluşuyor. İşte bilim insanları 100 attosaniye'lik bu süreci gözlemlemeyi başardı. Bu şimdiye dek gerçekleştirilmiş en kısa ve hızlı gözlem.

Dr. Tisch deneyin kesinliğini şöyle tanımlıyor, “Attosaniye ölçeğindeki bu deney, Dünya ile Jüpiter arasındaki 630 milyon kilometre'lik mesafeyi insan kılı inceliğinde dilimlere ayırmaya benziyor.”

KİMYASAL REAKSİYONLAR KONTROL ALTINDA
Araştırmanın bilim insanlarına açtığı ufukta, molekülün kimyasal değişimleri daha ayrıntılı bir şekilde anlaşılacak ve bu şekilde molekülleri kontrol edebilmenin yolları araştırılacak. Molekülün kontrol edilebilmesi ise, başlı başına bir devrim niteliği taşıyor, zira bu şekilde kimyasal reaksiyonlar da en küçük yapıtaşından bütüne doğru kontrol altına alınabilecek.

Kaynak: Araştırmayı konu alan makale Science dergsinde yayımlanmıştır.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.02.2026
00:07
Ekinyolu mevkiinde kaza: 3 yaralı
Ekinyolu mevkiinde kaza: 3 yaralı
Bingöl-Muş karayolu Ekinyolu mevkiinde meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ekipler tarafından hastaneye kaldırıldı.
24.02.2026
00:06
'İslam Düşmanlığınızı Laiklikle Örtemezsiniz'
Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Yunus Kava, bazı meslek odaları ve sendikaların yayımladığı bildiriye sert tepki gösterdi. Kava, 'Laiklik adı altında milletin inancına düşmanlık ediliyor' dedi.
24.02.2026
00:05
'Muhtarlık Makamı Siyasetin Değil Halkın Hizmetindedir'
Bingöl'de muhtarlık kurumunun işleyişine ilişkin değerlendirmesinde, muhtarların asli görevinin halka hizmet etmek olduğunu vurgulayan DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç; 'Muhtarlık makamı siyasilerin kölesi değil, milletin hizmetkârı olmalıdır' dedi.
24.02.2026
00:03
Bingöl`de Atık Yağlar Sabuna Dönüşüyor
Bingöl'de Atık Yağlar Sabuna Dönüşüyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde Sabiha Bahçıvan Fen Lisesi öğrencileri, atık yağları sıvı sabuna dönüştürerek hem çevre bilinci kazanıyor hem de okulun temizlik giderlerine katkı sağlıyor.
24.02.2026
00:01
Sülbüs Dağı`nda zorlu kış tırmanışı
Sülbüs Dağı'nda zorlu kış tırmanışı
Dağcılar bir araya gelerek Sülbüs Dağına zorlu kış tırmanışı gerçekleştirdi. Yoğun kar örtüsü ve sert hava koşulları altında ilerleyen sporcular, planlı ve disiplinli bir şekilde hareket ederek zirveye ulaştı.
23.02.2026
03:42
'Kuaförler güzellik salonu gibi çalışamaz ama göz yumuluyor'
Bingöl'de Güzellik Salonu İşletmecisi Necla Gülek, bayan kuaförlerinin yetki alanı dışına çıkarak hizmet verdiğini belirtti ve defalarca yaptığı şikayetlerden dönüş alamadığını vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın