KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Mortgage sistemi yasalaştı

İpoteğe dayalı uzun vadeli konut kredisi ya da bilinen adıyla mortgage yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'ndan büyük bir süratle geçti.

Mortgage sistemi yasalaştı
22 ŞUBAT 2007 PERŞEMBE 09:08
0
1163
0
AA aa
ANKARA - Tasarının görüşmeleri sırasında en büyük sürpriz Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in,”Bu sistemin ödeme gücü olmayanlara hitap etmediğini kabul etmek gerekir. Asgari ücretli ya da dar gelirliler bu sistemle konut sahibi olamazlar” itirafı oldu. Tasarıda yer alan vergi teşviği de Maliye Bakanı Unakıtan'ın isteği doğrultusunda çıkartıldı.







Başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener, kamuoyunda mortgage olarak bilinen konut finansman sisteminin dar gelirliler için uygun olmadığını kabul ederek, “Eğer ödeme kabiliyeti varsa krediyi alır ve konut sahibi olur. 50 bin YTL kredi alan biri 20 yıl vadede aylık ödeyeceği miktar 551 YTL olacaktır. Yani bu düzeyde ödeme gücü olmayan biri bu krediyi alamaz, dar gelirli asgari ücret sahibi biriyse olmaz” dedi.

Yaklaşık 1,5 yıldır beklenen yasanın mimarlarından Şener, sistemin bir anda konut sorununa çare olmayacağını ama önümüzdeki 10-20 yılda hayatın bir parçası haline geleceğini belirtti.

Tüketicilerden Mortgagezede uyarısı


Şener'in bu sözleri, muhalefet tarafından “takdirle karşılanan bir itiraf” olarak değerlendirildi.

Bu arada, Maliye Bakanı Unakıtan ile Abdüllatif Şener'i karşı karşıya getiren vergi teşviğinden de vazgeçildi.

Yasa Unakıtan'ın istediği şekilde geçerken, Şener'in ilk kez ev alacaklar için öngörülen düzenlemeden vazgeçilmesi yönündeki önergeyi genel kurulun takdirine bırakması dikkat çekti.

YASA NE GETİRİYOR
Mortgage yasasıyla, uzun vadeli taksitlerle ev sahibi olma koşulları düzenleniyor.

Yasaya göre tüketici kredi kullanırken, sabit veya değişken faizi tercih edebilecek, borcunu erken kapatmak isteyene ana para üzerinden yüzde 2 oranında erken kapatma cezası uygulanacak.

Banka, 2 ay kredi taksitini ödeyemeyenin evini satma hakkına sahip olacak. Kendi arsasına konut yapacak olanlar da sistemden yararlanabilecek.

Mevcut konut kredilerinden yararlananlar, yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde itiraz etmezlerse mortgage sistemine dahil edilecekler.

Konut kredisi alan kişilerin hayat sigortası yaptırması zorunlu tutulacak.

Kredi alan kişilerin vefat etmesi durumunda vefat edenin yakınları sisteme devam etmek zorunda olmayacaklar.

“BORÇSUZ VE UMUTSUZ YAŞAMAKTANSA...”
Şener, Tutsat (Mortgage) sistemiyle “borçluluk artımı” olacağı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını belirterek, “Çünkü borçsuz ve umutsuz yaşamaktansa, borçlu ve umutlu olmak, daha fazla tercih edilecek bir durum” dedi.

Şener, TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda “Mortgage” olarak bilinen Konut Finansman Sistemine (Tutsat) ilişkin tasarının kanunlaşmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Genel Kurul'da, Türk mali sisteminin en büyük reformlarından birinin gerçekleştirildiğini, yeni bir konut finansman sisteminin uygulamaya girdiğini kaydeden Şener, bu kanunda her şeyden önce konut finansmanı kavramı getirildiğini anlattı.

Bakan Şener, kanunla; bitmiş, tamamlanmış, kullanma izni olan konutların satın alımında kredilendirmeye imkan sağlanacağını söyledi.

Kanunla, tamamlanmış konutların finansal kiralanmasına imkan sağlanacağını, proje ve inşaat halindeki konutların bu sistemden yararlanacağını ifade eden Abdüllatif Şener, şöyle devam etti:

“Konut sahibi olan kişilerin konutlarını yenilemek ve güçlendirmek ihtiyacı duymaları halinde, sahip oldukları konutu teminat göstermek suretiyle krediye ulaşacaklar. Ülkemizde depreme dayanıklı konut sorunu vardır. Mevcut konutların depreme dayanıklı hale getirme sorunu vardır. Buna önemli ölçüde finansman sağlayacak bir mekanizma devreye konuldu. Yeniden finansman kredileri söz konusudur. Bir konutu alırken kredi alan, daha sonraki yıllarda faiz oranlarının düşmesiyle önceki aldığı yüksek faizli krediyi ödemek istemeyenler, yeniden kredi alabilecek, eski kredilerini kapatabilecek.”
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın